Hírek

2014.08.18. 17:50

Hajnalig szólt a buzuki

Beloiannisz – Népek, nemzetek ünnepelték együtt államalapításunk évfordulóját szombaton a „görögfaluban”.

Horváth László

Beloianniszt apró görög szigetnek is nevezhetnénk Fejér megye térképén. A népnyelvben csak Bermuda háromszögként emlegetett (Iváncsa, Besnyő, Beloiannisz) területen megbúvó kis falu a negyvenes-ötvenes évek politikai széljárásának „köszönheti” létrejöttét, amikor is a hazájukból elüldözött, vagy elmenekült embereknek kellett új otthonra találniuk a nagyvilágban. Számunkra mindenképpen különleges, mediterrán kultúrájukat ma is hűen őrzik. Minden évben az augusztus huszadikához közeli hétvégén tarják nagyszabású görög napjukat. Az idei rendezvényen nehéz lett volna olyan kikapcsolódási formát találni, ami nem kelti fel a messziről jött vendég figyelmét.

A Pyrgos együttes ünnepi műsora a könyvtár előtt, a főtéren felállított  színpadon (Fotó: Horváth László)

Számos gyerekprogram mellett hazai mestermunkák kiállítását is megtekinthették a faluba érkezők: az iskolában rendezett tárlaton festmények, hímzések, rajzok, fémplasztikák dicsérték az itt élők hagyományőrző munkáját. Óvodások, iskolások egészség témájú rajzai, Boka János, Gráczer Dávid, Prekop Lászlóné és Pasztorek Márta festményei méltán keltették fel a műértő közönség figyelmét. A helyi művészek alkotásai mellett a könyvtár épületében Nikolovszki Hriszto történész útmutatásai alapján fotókról ismerkedhettünk a község múltjával.

A könyvtár előtti színpadon 18 órától fergeteges magyar és görög folklór műsoroknak tapsolhattunk. Felléptek a mezőfalvi néptáncosok, akiket régi barátság fűz Beloanniszhoz. Színpadra álltak a helyi hagyományőrzők szinte minden korosztályban. Így láthattuk a Pyrgos és a Triandafylla táncegyüttesek bemutatóját. Végül pedig a Szettevette zenekar zenés táncos produkciói zárták a kulturális blokk műsorszámait.

Az est hivatalos mozzanataként először Ioannis Stamatekos magyországi görög nagykövet köszöntötte az ünneplőket, majd Papalexisz Kosztasz Beloiannisz polgármestere emlékezett az államalapításra és a görögökre:

- Nekünk, beloiannisziaknak kiemelkedő ünnep augusztus 20-án István királyra emlékezni, hiszen ő már több mint ezer éve fontosnak tartotta a népek egymás mellett élését, a sokszínű nemzetiségek elismerését, ami az államalapítás egyik fontos pillére volt emelte ki beszédében a község polgármestere. E mellett, ez az ünnep számunkra az összetartozás, összefogás szimbóluma is. Nem felejthetjük azokat az évtizedeket, amelyek során évről-évre összegyűltek településünkön az ország különböző pontjairól az ott élő görög honfitársaink, barátaink. A nyolcvanas évek során az anyaországba történő tömeges visszaköltözés után már egyfajta zarándoklat indult erre az eseményre, hiszen aki tehette, rendszeresen meglátogatta az itt maradt rokonokat, barátokat. Öröm látni a Görögországból érkezett beloiannisziak mellett az újabb és újabb vendégeinket is, akik belekóstolnak a jellegzetes görög zene és tánc forgatagába - mondta többek között Papalexisz Kosztasz.

A polgármester beszédét követően Vlahopulosz Ziszisz Beloianniszért Díjat vehetett át. A település alapítása óta a községért rendkívül sokat dolgozó, közismert ember köszönő szavaiban élete csúcspontjának nevezte a kitüntetést.

Az ünnepi ceremónia utolsó mozzanatában Nanicsák Gergely presbiter mondott áldást az új kenyérre, melyet Boka Erika Beloiannisz alpolgármester asszonya szegett meg. A kóstolót követően pedig már semmi nem fékezhette az önfeledt szórakozást. Este kilenc órától az éjféli tűzijátékig hamisítatlan mediterrán hangulatú utcabálban próbálhattuk ellesni a görög lépéseket.

 

 

Címkék#Beloiannisz

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!