Hírek

2017.03.15. 18:50

Szennyeznek a dunai hajók?

Dunaújváros - Meglepő információ látott napvilágot a közelmúltban a dunai hajók légszennyezéséről.

Balla Tibor

Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszternek írt levelében a Levegő Munkacsoport haladéktalan intézkedést kért, miután: "Számos lakossági bejelentés, valamint saját tapasztalataink alapján arról győződtünk meg, hogy Budapesten a dunai személyszállításra használt hajók rendkívül egészségkárosító, nehezen elviselhető dízel-kipufogógázzal árasztják el a környezetüket". A Személyhajósok Szövetségétől kapott adatok szerint Budapesten mintegy 100 hazai személyszállító hajó közlekedik, és ezeknek a 90 százaléka motorcserére szorul - írja levelében Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke.

Bár értelemszerűen a személyszállító hajók környezetszennyező mivolta nem érinti a Duna alsó szakaszát, a jelentős ipari és kereskedelmi hajóforgalom miatt legalábbis figyelemre érdemes a jelenség. Lukács András lapunk kérdésére elmondta, hogy bár nincs pontos kimutatásuk a szállítóhajók állapotáról, de úgy tudja, hasonló a helyzet, mint a személyszállító hajók esetében. A hajók által keltett zaj- és kipufogógáz-kibocsátás a város érintett közúti szakaszán mérhető közúti gépjárműközlekedés hatásához képest elenyésző. - ahogy a miniszter válaszában áll, ám a szervezet szerint ez bár igaz, azonban nem lehet érv a hajók környezetszennyezésének megengedésére. A hajók zaj- és (főleg) kipufogógáz-kibocsátását ugyanis a Duna-parton sétálók, a közelében sportolók, illetve a Duna-part mellett lakók fokozottan megszenvedik.

A Levegő Munkacsoport kezdeményezte, hogy a kormány biztosítson garanciát a hazai hajók motorcseréjéhez szükséges bankhitelre, és kísérletképpen finanszírozza három, 10 évnél nem régebbi hajómotorra részecskeszűrő katalizátor felszerelését.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!