Hírek

2016.12.15. 19:25

Hallgattak az angyal hívására

Dunaújváros - December harmadik hetének csütörtökjén ismét toborzót tartott az angyal.

Szabó Szabolcs

Csütörtökön este immáron tizenhetedik alkalommal került fel a hatalmas befőttesüveg a Kortárs Művészeti Intézetben működő Art Café pultjára, a söntésben pedig Nagy Ervin Jászai-díjas színművész és Dékány Sixtus zirci főapát várta a jótékony kortyokra váró adakozókat. Ezúttal is sokan segítettek az angyalnak, a város egyik legrégebbi, a hajléktalanokat segítő akcióján.

Régi és új segítőit várta csütörtök este az angyal az Art Caféban. Jótékony csapolás - immáron 17. alkalommal. Sokak számára az adventi készülődés egyik kiemelt eseményének számít az immáron a Segíts az Angyalnak (!) jótékonysági akció, amelynek a menetrendje és „szabályzata" immáron 17 éve változatlan.

A betérő vendégeknek legalább ezer forintot kell a legendás befőttesüvegbe dobniuk egy pohár italért. Két helyi vállalkozó, Bakonyi Ferenc és Vincze András által elindított kezdeményezéshez az utóbbi több mint másfél évtizedben rengetegen csatlakoztak.

Nagy Ervin színművész, Bakonyi Ferenc ötletgazda-főszervező és Dékány Sixtus főapát a jótékonysági akció megnyitóján

A csütörtöki jótékony csapolás előtt tartott rövid összegzőjében Bakonyi Ferenc házigazda-főszervező elmondta, hogy eddig több mint 9 millió forintot gyűjtöttek össze a hajléktalanok karácsonyának szebbé tételére. A cél az idei évben sem változott, a beérkező forintokból ünnepi menüvel kínálják meg a rászorulókat karácsonykor és szilveszter napján. A fennmaradó összegből pedig a Kandó Kálmán téri szállót fejlesztik majd - miként történt az a tavalyi esztendőben is.

A csütörtöki akció fővédnöke Dékány Sixtus főapát és a Dunaújvárosból elszármazott neves színművész, Nagy Ervin volt, az eseményen részt vett Uruguay tiszteletbeli konzulja, Alejandro R. Fernández Katona is.

Adományozók sora: Menyhárt Ferenc, Tóth Szabolcs és Fejes Balázs a pult előtt Fotó: Ady Géza

Köszöntőjében a zirci főapát arra hívta fel a jelenlévők figyelmét, hogy így advent táján, karácsony közeledtével sokszor közhelynek tűnhetnek a segítéssel és a támogatással kapcsolatos gondolatok, ám ezen időszakban is érdemes mélyebben foglalkozni és elgondolkozni Krisztus születésének igazi üzenetével.

Dékány Sixtus szerint az Isten jó értelemben véve provokál minket, embereket, hogy döntést hozzunk. E döntés pedig nem másról szól, minthogy akarunk-e jobb és hitelesebb emberré válni.

- Nem attól leszünk jobb emberek, hogy szánalomból vagy lelkiismeret-furdalásból részt veszünk egy-egy jótékonysági eseményen. A rászorulók - legyen ez lelki, vagy egzisztenciális hiány - nem szánalmat várnak el, hanem valódi odafordulást, szeretetet, törődést. Ha emellett döntünk, akkor elindulhatunk azon az úton, amelyre Isten biztat bennünket - fogalmazott a főapát.

A lelki útravaló után az adományozók felsorakoztak a söntés előtt, ahol már Nagy Ervin várta egy-egy pohárka italért cserébe a sokasodó forintokat. Az első csapolásokat követően némi technikai hibát is át kellett hidalnia a régi-új személyzetnek, ám hamar rendeződtek a dolgok, és már teljes műszakban segíthettek a mindig jókor érkező angyalnak a résztvevők.

Visszapillantás

Az elmúlt több mint másfél évtizedben számos ismert sportoló, művész, közéleti személyiség vállalt műszakot a pultban.

Néhány név a teljesség igénye nélkül: Szabó Bence olimpiai bajnok, Erdei Zsolt világbajnok bokszoló, Eperjes Károly színművész, Rákay Philip televíziós műsorvezető, Zoller Zsolt jazz-zongorista, Kozma Imre atya, Farkas Bertalan űrhajós.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!