Hírek

2017.08.24. 11:12

Tömeges halpusztulás Dunaújvárosban, a Szabadstrandon (frissítve)

Minden jóérzésű ember szíve összeszorul, ha hasonló látvánnyal találkozik, mint amivel a horgászok voltak kénytelenek csütörtök reggel a szabadstrandon. Tragikus halpusztulás az öbölben.

Balla Tibor

Farkas-Bozsik Gábor, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője elmondta, a megyei katasztrófavédelmet a Fejér Megyei Kormányhivatal értesítette délelőtt a halpusztulásról. A kormányhivatal gondoskodott hatósági állatorvosról is, aki a haltetemekből vett mintát további vizsgálat céljából. A Fejér Megyei Kataszrófavédelmi Igazgatóság Vízügyi és Vízvédelmi Hatósága vízmintát vett az érintett öbölszakaszból három helyen is.

Borzalmas látvány fogadta a Szabadstrandon járókat tegnap a partra vetett, elpusztult méretes busák képében Fotók: Zsedrovits Enikő

Somfai Rezső, a Dunaújváros Sporthorgász Egyesület elnöke elmondta, hogy tegnap a kora reggeli órákban értesítette őt a hivatásos halőr, hogy a felső öbölben halpusztulást észleltek. Azonnal a helyszínre sietett, és saját szemével is meggyőződött róla, hogy jelentős halpusztulásról van szó. A tetemek között érdekes módon pontyot és kárászt nem találtak, csak fehér halakat: süllőt, keszeget, kősüllőt, balint, busát és rengeteg halivadékot. Három-négy centistől kezdve egészen a 70-80 centis kifejlett példányokig láttak pipálni , ahogyan keresték az oxigént.

A DVG Zrt. azonnal lezárta a strandot

Az elnök szerint két dologra lehet gondolni: vagy valamilyen mérgezés van a vízben - aminek elég kicsi a valószínűsége, hiszen sem mezőgazdasági, sem ipari tevékenység nincs a környéken -, vagy pedig oxigénhiányos a víz. Hogy kizárják a mérgezés lehetőségét, a halőr három haltetemmel és vízmintával ment az Állategészségügyi Központba Budapestre vizsgálatra. A jelek szerint nem erről van szó, hiszen a halakon nem látszik semmi erre utaló jel, nincsenek fekélyek, pikkelyhiányos területek a testükön, a kopoltyújuk pedig vérbő volt.

Egészen méretes példányokat is partra vetett a víz

Amennyiben a mérgezés lehetőségét kizárják, akkor marad az oxigénhiány valószínűsége, aminek okát egyelőre nem tudják. Arra gyanakodnak, hogy a meder alján lehet valami, amitől ez a katasztrófa bekövetkezett. Halászati szakemberekkel, állatorvosokkal is konzultált, és senki nem tudott konkrét okot mondani. Ezt eléggé aggasztónak tartja. Arra a kérdésre, hogy összefüggésbe hozható-e az eset a nemrégiben itt tartott motorcsónakversennyel, kategorikusan kijelentette, ahhoz semmi köze nem lehet. Sőt, a motorcsónakok még oxigéndúsabbá is tették a vizet, ami azonban a meder aljára nem volt hatással.

Az oxigénhiányt jobban bíró fajok is a felső öböl kiömlőjénél „pipáltak”

Arra a kérdésre, hogy mit lehet ilyenkor tenni, az elnök azt válaszolta, azon kívül, hogy rendkívül sajnálják a történteket, csak a várakozás, amit tehetnek. Ezt beszélte meg a kirendelt állatorvossal is, hogy megvárják a vizsgálat eredményét, és a következő napok történéseit. Mindemellett menteni kell. Meg kell tisztítani a környéket az elhullott halaktól, és elszállítani azokat a solti állatifehérje feldolgozóba. Reménykednek, hogy mára már nem kell újabb tetemeket kiszedniük a vízből. Az egyesületi elnök a katasztrófavédelemtől remélt megoldást, hogy segítségükkel kompresszorokkal felfrissíthetnék a vizet. Somfai Rezső a délelőtti órákban lapunk kérdésére kijelentette, a horgászegyesület ezenkívül nem tud semmit tenni. Mint mondta, amióta ő hivatalban van, ilyen mértékű halpusztulás még nem volt, csak egy-egy kisebb mértékű elhullással találkozott ezen a tízhektáros területen.

Az eset miatt igazolva érzi a javaslatát, hogy a rétegvizet egy vízkép formájában, szökőkúthoz hasonló módon vezessék a szabadstrand vizébe, ami azon túl, hogy frissítené a vizet, látványnak is szép lenne.

Akadtak, akik megpróbáltak puszta kézzel segíteni a halaknak

Arnold Miklós, a DVG Zrt. szolgáltatási ágazatvezetője elmondta, az eset miatt a strandot azonnal bezárták. Véleménye szerint nem kell aggódnia annak, aki a napokban fürdött a vízben, ugyanis az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat legutolsó, augusztus 11-i mérésekor a vízminőséget jónak ítélték.

Hingyi László, a körzet képviselője azonnal lépett: a délután folyamán már két szivattyúval, 150-es csöveken keresztül mozgatják a vizet, és megszervezték, hogy egész éjszaka dolgozni tudjanak a gépek. A jelek szerint átmenetileg megoldást jelenthet, ugyanis a halak elkezdtek visszaúszni az öböl közepére. Hosszabb távon a képviselő a megoldást egy állóvíz-szellőztető rendszerben látja. Két ilyen berendezés egymillió forinthoz közeli összegből beszerezhető. Ezt a javaslatát be is szándékozik vinni a közgyűlés elé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!