Hírek

2014.02.04. 14:55

Kisebb fejlesztéseket terveznek Kisapostagon

Kisapostag - Gyér érdeklődés övezte Kisapostag közmeghallgatását. Nagy Attila polgármester részletesen, táblázatba szedett adatokat kivetítve ismertette a község költségvetési tervezetét.

Körmendi Erzsébet

Nagy Attila elmondta, nagyjából 78 millió forint bevételre számíthatnak idén. Már az elején akadt kérdés: a helyi kötődésű cégek eddiginél intenzívebb bevonását javasolta egy lakó, szerinte ez is hozzájárulhatna, hogy ne csak az alapműködésre jusson a közpénzből, hanem fejlesztéseken is gondolkodjanak. A polgármester egyetértett a felvetéssel, elmondta, jó lenne olyan kapcsolatot kialakítani a vállalkozókkal, ami élénkítené a falu életét és gyarapítaná a lakóhelyüket.

A közmeghallgatáson résztvevő lakók közül Paksi Imre is hozzászólt a költségvetéshez, a temetőüzemeltetési kérdései voltak

A kiadások sorát a Mosolykert Óvodával kezdte Nagy Attila. Az új intézmény jogilag két oviként működik, de egy épületben, mert a nyár közepén szembesültek vele, hogy a törvények nem adnak lehetőséget a kétcsoportos óvi átköltöztetésére, megszűntetésére. A régi óvoda épületét faluházként használnák a jövőben kicsit ki is csinosítanák. A nyugdíjasok és a nőegylet tagjai már kipróbálták a helyiséget, klubfoglalkozásokon kívül oda költöztették a Kisapostag történetét bemutató fotókiállítást is.

Start munkaprogramra, téli közfoglalkoztatásra, házi segítségnyújtásra, bérekre, betegszabadságra, irodaszerekre, cafetériára, szerszámokra, táblákra, telefonszámlára, közüzemi díjakra, jogalkotásra, szociális étkeztetésre, bérleti díjakra, közvilágításra, háziorvosi alapellátásra, karbantartásra és köztemető fenntartására szánt összegeket is tételesen felsorolta Nagy Attila. Elmondta azt is, hogy kétmillió forintot terveztek annak a képeskönyvnek a kiadására, amely bemutatná a település történetét, a családfákon és egyeb történeti értékeken, fotókon keresztül. Szurma Katalin járja a családokat, elkezdte már a gyűjtőmunkát.

Az orvosi rendelőnél csapadékvízelvezető épül, mert eső után sártenger van a környéken. Az ároképítésre kétmillió forintot utalt át az Orvosi Rendelőért Közalapítvány az önkormányzatnak, ebből megoldják a gondot. Szúnyogirtásra 800 ezer forintot terveznek ez a pénz akkor lesz elég, ha aszályos lesz a nyár, ellenkező esetben ki kell pótolni. Kérte a lakókat, szóljanak rá azokra, akik a köztemetőnél lévő konténerbe hordják a háztartási szemetüket, mert annak ürítése tavaly 1,5 millióba került. Idén szeretnék karácsonyi pénzzel segíteni a nyugdíjasokat ami tavaly elmaradt , valamint megoldani Mező utca közvilágítását.

Kérdésre válaszolva mondta a polgármester, hogy plusz pénz csak pályázat révén juthatnak - nagyon bíznak a közeljövőben megnyíló forrásokban. Törjék József a csapadékvízelvezető rendszer kiépítésével kapcsolatban nyomatékosította: a tervekig mindenképpen el kell jutni. Merkli János hangsúlyozta: bízik a kisapostagiakban és az összefogásban. Kerékpárút építésével, felnőtt játszótérrel kapcsolatos tervekről beszélt, elmondta: a gyalogjárdákról sem mondanak le, de türelem. Kiszli Pálnak elmondta a polgármester, hogy a vállalkozóknak kedvezőbb adófeltételeket biztosítanak, mint a város, és támogatják a civil szervezeteket. Paksi Imre temetői kérdésére adott válaszból kiderült: csőtörés miatt nincs víz a sírkertben, de kijavítják, mire szükség lesz rá.

Nagy Attila bejelentette a közmeghallgatáson, hogy az önkormányzat és a helyi víziközmű-társulat szervezésében lakossági fórum lesz február 19-én, 17 órától a községháza kultúrtermében. Erre a rendezvényre elsősorban a csatoránázás mostani, második ütemében érdekelteket várják. Az ingatlanok hálózatra rákötésének feltételeiről és időpontjáról tájékoztatják majd a résztvevőknek, és válaszolnak a felmerülő kérdésekre.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!