Hamis-e a csokinyuszi?

2016. március 25., 06:20 szerző: Buthy Lilla
komment
Most minden a húsvéti készülődésről szól. A fonott kalács, kötözött sonka és a tojás - akár tyúk, akár nyuszi tojta - elengedhetetlen tartozékai az ünnepnek: a fogyasztóvédelmi hatóság ezeket a termékeket vette górcső alá.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

A Fejér Megyei Kormányhivatal is bekapcsolódott az országos, közel 60 terméket érintő laboratóriumi vizsgálatsorozatba: 2-2 mintát szállított csokoládé-, sonka- és kalácstermékekből az akkreditált laboratóriumba.

A kalácsok konyhasó-, zsír- és cukortartalmát vizsgálták, a nyers sonkák esetében a sótartalom, míg a hőkezelt sonkáknál a fehérje-, víz, zsír-, és szójafehérje tartalom került górcső alá, de a táblás csokoládék és csokoládé figurák jelölését is megvizsgálta a fogyasztóvédelmi hatóság.

A valódi csokoládéból készült húsvéti édességek nyilván drágábbak, mint a rosszabb minőségű, bevonómasszából készült termékek. Mégis - ahogy az rögtönzött boltkörképünk során is kiderült - ma már leginkább ezeket keresik a vásárlók.

Nem árt, ha nagyítót is viszünk magunkkal a boltba: a címkéken megtaláljuk az összetevők listáját

Ahhoz azonban, hogy egy nyuszi, bárány vagy egy tojás kiérdemelje a csokoládé előtagot, a kakaóvajon kívül nem tartalmazhat más növényi zsírt, csupán néhány engedélyezett kivételt, ilyen például a pálmaolaj és a mangó magzsír. Ezt azonban kötelező feltüntetni a csomagoláson, az összetevők listáján. Ha az egyéb növényi zsír mennyisége meghaladja az öt százalékot, akkor máris csak kakaós figuraként kerülhetnek forgalomba ezek az édességek.

- A csomagolásokon feltüntetett adatokat, jelöléseket, az információk valóságtartalmát vetették össze a mért értékekkel - kezdte Schneider Istvánné főosztályvezető.

A megye polcain jól „vizsgáztak” a csokinyuszik. A laboratóriumi vizsgálatok eredményei szerint ugyanis a Fejér megyében mintavételezett termékek közül mindegyik megfelelt a termékekre vonatkozó élelmiszerkönyvi előírásoknak.

Az általános kereskedelmi feltételeket is ellenőrizte a hatóság. Hiába reklámozzák ugyanis a boltok az akcióikat, ha aztán fizetéskor nem érvényesítik a promotált kedvezményt, vagy ha a polccímkén más ár szerepel mint, amit a vásárlóval kifizettetnek. A felügyelők főként a nagy áruházláncok üzleteire, hiper- és szupermarketekre, bevásárlóközpontokra koncentrálnak, de fokozott ellenőrzéseket tartottak a vásárokon és a piacokon, kisebb üzletekben is.

- Van, hogy az akciós árat a pénztárban nem érvényesítik, előfordul, hogy a termék egységára nem egyértelmű és nem beazonosítható, vagy nincs is feltüntetve - mondta a főosztályvezető. Több esetben lebuktak a kereskedők, amikor nem hitelesített mérőeszközzel mértek, vagy épp a csomagolóanyagot is belemérték a termék tömegébe.

Ilyen esetekben szankcióval élnek:

- A vizsgált értékesítő helyek közel 40 százalékával szemben kellett közigazgatási eljárást indítani, több esetben a jogszabályok betartásának érdekében a vállalkozások írásbeli figyelmeztetésére kerül sor és szabálysértési eljárásokat is indítottunk. A nyugtaadási kötelezettségüket azonban még egy esetben sem mulasztották el az árusok az ellenőrzést szolgáló próbavásárlásaink során - számolt be az eredményekről Schneider Istvánné.

 

Szavazás

Önnek számít a minőség a húsvéti csoki vásárlásakor?

  • Igen, elsődleges szempont
  • Átlagos minőség, közepes ár - erre esküszöm
  • A legolcsóbb is megteszi
Szavazok


Buthy Lilla

2016. március 25., 06:20 szerző: Buthy Lilla

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...