Hírek

2014.07.01. 14:45

Hangorkán tombolt a Ligetben

Dunaújváros - Több a capella énekegyüttes járt már az évek során a Petőfi Művészeti Liget színpadán, de olyan nagy létszámú, mint a Budapest Voices, még soha.

Balla Tibor

A tizenkét tagú hangszeres kíséret nélkül éneklő együttes alig egy évvel ezelőtt alakult azzal a nemes céllal, hogy a mai magyar underground zenekarok dalait feldolgozva népszerűsítse azokat. Ezeket a slágereket az együttes vezetője, Warnusz Zsuzsa hangszereli a tizenkét hangra, amelyhez Pusztai Csaba illeszt ritmuskíséretet.

A Budapest Voices első napvilágot látott feldolgozása, amelyből videoklip is készült, a Tankcsapdától az Adjon az ég volt, nem csoda tehát, ha a Petőfi Művészeti Liget ezévi második koncertje is ezzel indult a laza félkörben álló énekesek torkából megszólaltatva. Nem is maradt el a siker. A folytatásban egy Tom Waits nóta feldolgozásának feldolgozása hangzott el, hiszen a rekedt hangú ikon dalát a hazai zenekarok közül már ketten is átgyúrták, hallhattuk a Csókolom zenekar és az Amorf ördögök előadásában is. Az énekegyüttes ez utóbbit választotta alapul. Az adaptálás oly jól sikerült, hogy Szőke Szandra nem csak hangszínében, de még affektáló stílusában is pontosan hozta a már jól ismert hangzást, amit az énekszekciók masszív háttérrel támasztottak meg.

Fotók: Ónodi Zoltán

Apropó, énekszekciók! A fiatal és fiatalokból álló énekegyüttes nemcsak létszámában hoz újat a hazai a capella kínálatba. Míg az eddig hallott formációk személyenként más és más dallamot énekeltek, a Budapest Voices rendszerint szekciókra osztja a feladatokat, egységes hátteret adva a szólistának, ezzel kiemelve annak szólamát. Meglepő szerénységgel a szólót éneklő nem lép ki soha a karéjból, a szájmozgásból derül csak ki, ki viszi épp a prímet. Időnként persze tovább osztja a feladatokat a hangszerelő, alapozva olyan adottságokra, mint például Labant Árpád Bence kivételes basszusa, amelyről néha úgy érzi az ember, ilyen mély hang már nincs is. Menetelésszerű, dinamikus lüktetésű dallal, a Magashegyi underground Metróhuzat című számával folytatják, amit tapsviharral hálál meg a közönség. A pozitív töltésű szövegével kedvenccé váló Kowalsky meg a Vega Ennyi csak című dalával együtt élnek az énekesek, míg a dobos ütő nélkül, tenyerével hozza a ritmust. Általában láthatóan élvezik az együtt éneklést, kicsit bohóckodnak, Péterfy Bori Hajolj bele a hajamba című slágerére épp léggitároznak. A hazai underground megkerülhetetlen szereplője, a Kispál és a borz sem maradhat ki, a De szeretnék... alatt a Wah Wah pedál effekthangját utánozzák. Talán jobb, mint az eredeti. A laza, humorral töltött összekötő szövegből kiderül, az Anima Sound System hangja ismét Szőke Szandra, aki dívásan adja elő a Csinálj gyermeket! című slágert. A folytatásban egy Belmondó, egy Hiperkarma, egy Subscribe és egy Quimby feldolgozás után megtudjuk, hogy készül a lemezük, ám a hatalmas taps ellenére már búcsúznak is. Megköszönik a hangmérnöknek is a munkát, és egy Paso mix után tényleg levonulnak.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!