Hírek

2013.02.01. 17:23

Harmincan kiáltották: Éljen a köztársaság!

Dunaújváros - A Köztársaság Napján, február elsején a Dózsa tér és a Városháza tér között rendezett felvonulást a DK.

Pekarek János

A Köztársaság Napján, azaz február elsején ismét megrendezte köztársaságpárti demonstrációját a Demokratikus Koalíció (DK) Dunaújvárosban. A Dózsa György téren mintegy harmincan gyűltek össze (a tavalyi létszámnak alig a fele), hogy rövid séta után a Városháza téren hallgassák meg a szónokokat. 1946-ban ezen a napon iktatta  törvénybe a III. Köztársaságot a magyar országgyűlés. A DK tagjait rendőri készültség kísérte  de a rendőröknek nem kellett közbeavatkozniuk. A demonstráció alkalmából megjelentek a Jobbik helyi tagjai is, akik erős szövegű transzparensekkel és közbekiabálásokkal folyamatosan próbálták megzavarni a Köztársaság Napi rendezvényt. Nem sikerült. A Városháza előtt felállított kis színpadon előbb Mezei Zsolt, a Demokratikus Koalíció helyi elnöke mondott beszédet  közönsége dacos Éljen a köztársaság! felkiáltásai közepette. Mezei kiemelte: rövid utat tettek meg (a Dózsa tértől a Városháza térig), hogy megemlékezzenek a demokráciáról. - Egy kormány alatt, amely olyan államot épít, ami nem szolgál, hanem uralkodik.

- Helytelenítve felemlítette, hogy Dunaújvárosban 150 millió forintot utalt át az önkormányzat a pálhalmai futballcsapatnak. - Ez volt a legfontosabb? - kérdezte Mezei.

Ezután a DK parlamenti képviselője, Vadai Ágnes lépett a mikrofonhoz. A közbekiáltásokkal nem törődve, ám többször is a jobbikosokra mutatva mondta el beszédét. - Egy hazában kell velük élnünk, de nácikkal nincs közös haza, nincs közös köztársaság! - mondta. Majd így folytatta: - Az első magyar köztársaságot Kun Béla, a másodikat Rákosi Mátyás, a harmadikat Orbán Viktor számolta fel!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!