Hírek

2013.01.22. 16:43

Harmincöt iskola gondjai

Dunaújváros - A tankerületi vezetők alig több, mint másfél hónapja vannak a tisztségükben, de jelentős szervezésen vannak túl. A dunaújvárosi tankerület vezetőjét, Gulyás Erzsébetet kérdeztük.

Gulyás Erzsébet a dunaújvárosi tankerület igazgatója (Fotó: Lázár Zsolt)

- Először egy rövid bemutatkozásra kérem! 

- Gulyás Erzsébet vagyok, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Dunaújvárosi Tankerületének igazgatója. 2012. december 1-től látom el feladatomat. Immár 33 éves pedagógiai pályafutásom során dolgoztam vidéki és városi iskolákban, tanítottam biológiát, testnevelést, gyógytestnevelést, egészségtant, de képzettségeim miatt volt, hogy, a kémiát, orosz nyelvet, hon- és népismeretet vagy a technika oktatását is rám bízták. 1997-ben a dunaújvárosi Szilágyi Erzsébet Általános Iskola intézményvezetője lettem, 2008-tól pedig a Vasvári Pál Általános Iskolát vezettem.

- Mely települések iskolái tartoznak a tankerülethez? 

- Tankerületünk elég nagynak számít. Beloiannisz kivételével az egykori adonyi és dunaújvárosi járás közoktatási intézményei tartoznak hozzánk, valamint 1-1 tagintézmény működtetése a Sárbogárdi és a Székesfehérvári Tankerületből. Fenntartóként a szakmai irányítást és koordinálást a következő települések iskoláiban látjuk el: Aba, Adony, Baracs, Besnyő, Daruszentmiklós, Előszállás, Hantos, Iváncsa, Kisapostag, Kulcs, Mezőfalva, Nagykarácsony, Nagyvenyim, Perkáta, Pusztaszabolcs és Rácalmás. Dunaújvárosból a 7 alapfokú iskola és a Széchenyi István Gimnázium tartozik hozzánk eredetileg, de feladataink vannak a 7 szakképző intézmény működtetési és személyügyi kérdéseiben is. Mindez gyakorlatilag 35 intézményt illetve tagintézményt érint.

- Melyek azok, amelyeknek a működtetését is átvették? 

- Összesen 9 kistelepülését. Ezek: Adony, Besnyő, Daruszentmiklós, Előszállás, Hantos, Iváncsa, Kisapostag, Kulcs és Nagykarácsony.

- Mi módon, milyen szervezeti formában végzik ez utóbbi feladatukat? 

- A tankerületben jelenleg kilencen dolgozunk a következő szakterületeken: tanügy-igazgatás, személy- és munkaügy, műszaki és gazdasági feladatok. 

- Milyen mélységig terjed ki a fenntartói jogosítványuk, változott-e az intézményi igazgatók jogköre? 

- A fenntartói jogosítvány, ahogy azt már említettem, a szakmai irányításra és koordinálásra terjed ki. Az igazgatói jogkörök a gazdálkodást, a kinevezéseket és jogviszony megszüntetéseket valamint a fegyelmi ügyeket kivéve változatlanul megmaradtak. Engedje meg, hogy megköszönjem a polgármestereknek, intézményvezetőknek a nyitottságot és együttműködést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!