Hírek

2014.01.17. 11:45

Három éve csúszott meg a löszpart

Kulcs - A partfalstabilizáció a tavalyi évben kezdődött, most az érintett településrészek átminősítése körül alakult ki vita. A Deák és a Hullám utcában jártunk.

Szabó Szabolcs

- Én harmincöt éve itt ,úgymond rekreálok. Idejárok gyógyszertár helyett, terveim szerint még sokáig, és nem kívánok lemondani erről a kis kertemről - szól ki a kulcsi Deák Ferenc utcájában található takaros portájáról dr. Mudra László.

Három éve, 2011 január 18-ra virradóra indult meg a kulcsi löszpart. A csúszás két és fél kilométer hosszan, három településrészt érintett, a legsúlyosabb károk a Deák Ferenc és a Hullám utcában keletkeztek. A partvédelmi munkákra harmadszori nekifutásra sikerült forrást találni. Főként uniós támogatási keretből tavaly indult meg a partfalrehabilitáció első üteme, több mint 300 millió forintból. A hírek szerint a Dunaújvárosban és Táborálláson is korábban dolgozó Sycons Kft. szakemberei tavaszra végeznek a védelmi munkák első ütemével.

- Látva, hogy sikerül stabilizálni a Hullám és a Deák utcát elkezdtünk reménykedni, hátha történik valami előrelépés, de úgy tűnik hiába. Az önkormányzat decemberi döntésével visszaminősítette a területet - mondja Tóth János, akinek a Hullám utcában van ingatlana.

- A csúszás előtt 8-10 millióra becsülték a telket és rajta álló ingatlan, most jó ha ér pár százezer forintot - teszi hozzá Tóth, aki a 2011-ben történtek lehetséges okáról is beszélt.

- Sokan úgy látjuk, hogy számos ok vezetett ahhoz, hogy bekövetkezett a katasztrófa. Az ívóvizet 2004-ben vezették be a Deák és Hullám utcába, sajnos nem a szükséges műszaki paramétereknek megfelelően. Ezért 2005 óta sorozatosak voltak a csőtörések, sokszor napokon át ömlött a víz. A vízügyi szakemberek szerint is több tízezer köbméter víz folyhatott el. A másik, hogy a kulcsi önkormányzat 2006-ban építési tilalmat rendelt el a területen, ezzel ellentétesen még 2009-ban is adtak ki építési engedélyt. Számos építkezés el is indult, nem egyet a partfalcsúszás szakított félbe. Tóth és érintett tulajdonosok egy része attól tart, hogy az elértéktelenedett telkek kisajátítására készül az önkormányzat.

E felvetést az önkormányzat többször is visszautasította, mondván, mit is kezdene a gyakorlatilag elértéktelenedett telkekkel a hivatal, amelynek így is sokat költött a stabilizálása. Kiss Csaba polgármester korábban elmondta, a településnek közel 40 millió forint önrészt kell előteremtenie.

Rátkay Keleb, a Kulcsi Ingatlantulajdonosok és Partfalcsúszás Károsultjainak Egyesülete (KIPKE) elnöke szerint nem volt indokolt az átminősítés (beépítésre nem szánt partvédelmi övezetté), amely több mint ötszáz ingatlant érint a településen.

- Meg kellett volna várni az első ütem lezárását és monitoring vizsgálatok eredményét. Ugyanis, ha sikerül kivezetni a vizet (jelenleg naponta 300-400 köbmétert vezetnek ki a löszfalból) és stabilizálni a megcsúszott szakaszt, akkor már nincs szükség átsorolásra, és elengedő lett volna fenntartani és építési tilalmat.

Az önkormányzat december 19-ei ülésén szavazta meg a község településrendezési tervét, amelyet a szabályok szerint ötévente kell felülvizsgálni. A kidolgozott tervet a szakhatóságok már korábban jóváhagyták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!