Hírek

2014.10.19. 17:05

Az útépítés, térkőburkolás nehéz fizikai munka, de van aki szereti

Nemes kihívásnak felelt meg a Dunamenti Regionális Népfőiskola azzal, hogy hátrányos helyzetűnek számító munkanélkülieknek kínált átképzést és foglalkoztatási alternatívát. Tennivágyó állástalanokra leltek a tapasztalatok pozitívak.

Körmendi Erzsébet

Szülés után, a közösségben betegeskedésre hajlamos kisgyermekkel nehezen tudnak új munkahelyet keresni, szakmájukban elhelyezkedni a hölgyek, még akkor is, ha diploma lapul a zsebükben. Rájuk is gondolt a Dunamenti Regionális Népfőiskola most záruló Pálya-futás programjának időszakában: kisgyermekgondozói képzést (átképzést) kínált számukra. Azzal viszont nem számolt a népfőiskola, hogy évente harminc fiatalt kap ilyen irányú szakképesítést Dunaújvárosban, így nehéz dolguk lesz a pályázatukra jelentkezőknek, amikor munkát keresnek. A térségi kitekintés, együttműködés hozta meg a vár eredményt. Pálinkás Tiborné, a Rácalmási Manóvár Bölcsőde és Óvoda vezetője elmondta a pénteki konferencián: a népfőiskoláról kikerült rácalmási kisgyermekgondozók közül ötöt vettek fel, és hármójuknak végleges állást tudnak kínálni, maradhatnak az intézményben. Fazekas Krisztina például három kisgyermek mellett, a negyven felé közelítve vállalta a szakmásítást.

Dr. Horváth Zsolt, Baracs jegyzője (balról) is részt vett a Pálya-futás program konferenciáján

- Jó közösség kerekedett a képzés alatt. Nagy vágyam teljesült ezzel a munkalehetőséggel, amit kaptam a Manóvártól, köszönet érte. Mert mindig is kisgyermekekkel szerettem volna foglalkozni - mondta Fazekas Krisztina.

Nagy örömmel fogadták a végzett szakembereket az előszállási óvodában, hiszen a gyerekek mellett mindig elkél a segítő kéz. De hasonlóan jó tapasztalatokról számolt be Farkas Imre polgármester a hivatalban foglalkoztatott IT-mentorral, Schermann Ildikóval kapcsolatosan: nehezen tudnák már nélkülözni a számítógépes szakembert, aki sokat segít a csatorna beruházás adminisztrációjában.

Három szakma közül lehetett választani: IT-mentorként, kisgyermekgondozóként, valamint útépítő-térburkolóként lehetett OKJ-s oklevelet szerezni. Közülük heten útépítőként dolgoznak vállalkozóknál, a DVG Zrt.-nél, kilencen kisgyermekgondozó feladatokat látnak el bölcsődékben és hat IT-mentort a térségi hivatalokban és intézményekben foglalkoztatnak.

- Az útépítés nagyon nehéz fizikai munka, de én szeretem - mondta Kovács Gyula, aki frissen szerzett oklevelével a DVG Zrt.-nél dolgozik, és nagyon elégedettek vele. Mádai Balázs, zrt. elnök-vezérigazgatóje elmondta a konferencián: Hiányszakma képzését oldotta meg a népfőiskola, mert építőiparon belül nincs útépítő, térburkoló szak. A hallgatók későbbi munkahelyükön tölthették a gyakorlatot, a helyi beruházásokon dolgoztak. Négy szakembernek meghosszabbítottuk a munkaszerződését, elégedettek vagyunk velük - mondta Mádai Balázs.

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!