Hírek

2014.03.02. 17:20

Dunaföldvár legyen továbbra is emelkedő település

Dunaföldvár - 1989-ben Pozsgay Imre államminiszter adta át a városi rangot jelképező kulcsot az akkori tanácselnöknek.

Gallai Péter

Az Elnöki Tanács 16/1989. január 17-i rendelete alapján 1989. március 1-jén Dunaföldvár település városi rangot kapott. A városavató ünnepi nagygyűlés 1989. április 7-én volt a várudvaron. A városi rangot jelképező kulcsot és oklevelet Pozsgay Imre az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, államminiszter adta át az azóta elhunyt Antal Ferenc tanácselnöknek.

Huszonöt esztendeje ünnepi beszédében ezt is mondta Pozsgay Imre: Bajok vannak az országban, válságjelek is felütötték a fejüket, szorongásosabb lett az életünk, de ez a dunaföldvári este is arról tanúskodik, hogy van akarat kitartás, emelkedésre való képesség ebben a társadalomban Magyarország nélkül, a magyarok nélkül szegényebb lenne Európa, szegényebb lenne a világ Dunaföldvár és népe nélkül szegényebb lenne az ország.

Pozsgay Imre (balra) és Antal Ferenc tanácselnök 1989-ben

A hétvégi ünnepségre meghívták Pozsgay Imrét, aki üdvözletét küldte a dunaföldváriaknak. Előre nem látható, váratlan akadályok miatt nem lehetek jelen szép jubileumi ünnepükön. Nagyon jól emlékszem azokra az örömteli órákra, melyeket huszonöt évvel ezelőtt, a várossá avatás napján együtt töltöttünk. Elevenen élt bennünk a remény, hogy ez a fordulat a közösség emelkedését, boldogulását hozza. Tudom, hogy ez, minden viszontagság ellenére így is történt.

Dunaföldvár nekem és a családomnak nem újdonság, hosszú Bács-Kiskun megyei tartózkodásunk idején gyakran megfordultunk itt. Szomszédok voltunk, emlékszem a kulturális találkozásokra, iskolai összejövetelekre, no meg a baráti estekre és a kitűnő halászlére. Az utóbbi negyed században ritkábbá vált, de nem szünetelt a kapcsolat.

Őszinte jóérzéssel gratulálok az ünneplő városnak, legyen jó otthona lakóinak, közösségének. Használja ki földrajzi adottságait, a gyönyörű táj szépségeit. Boldoguljanak és Dunaföldvár legyen továbbra is emelkedő település.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!