Hírek

2013.06.04. 15:42

Dózsa iskola: határtalanul magyar élmények

Dunaújváros - Erdélyi élményekkel, kiállítással, alkotásokkal, Magyarországot és az elcsatolt részeket ábrázoló életképpel demonstrálta a Dózsa György Általános Iskola az összetartozás napját.

Körmendi Erzsébet

A Dózsa iskola diákjainak és pedagógusainak a napjai  már több mint két hete az összetartozás jegyében telnek. Az intézmény ugyanis pályázati támogatást nyert a Határtalanul elnevezésű program megvalósítására, amelynek jóvoltából harminc dózsás tanuló és kísérőik tölthettek három napot Erdélyben és tanulmányozhatták a Máramaros vidékét. A tanárok és a gyerekek egyaránt alaposan felkészültek az útra, és  a hosszú buszúton előadásokon foglalták össze a többieknek az kutatómunka során szerzett ismereteiket. Utána megnézték   például Koltón a Teleki kastélyszállót, ahol Petőfi és felesége a nászútját töltötte, és ahol a költő megírta a világirodalom egyik legszebb szerelmi vallomását, a Szeptember végén című költeményt. 

Móró Józsefné tanárnő írta  a pályázatot, és  ő szervezte meg a máramarosi  utazást  is. Továbbá  előkészítette a  záró nap programját, mindent megrendezett, amíg a többiek az Erdélyben élő  magyarok életével és kultúrájával ismerkedtek. 

Kiállítás nyílt a Dózsa  aulájában a június 4-én, a zárónapon. Minden tanteremben kivetítőn néztek filmet, és a trianoni békével, valamint az összetartozás napjával kapcsolatos  kérdésekre válaszoltak a diákok az első két órában. Szövegértési feladatokkal, az elcsatolt területekre vonatkozó gyűjtőmunkával, térképes és földrajzi feladatokkal folytatódott a program. Az összetartozásnap a negyedik órában csúcsosodott ki: Bali Bettina és Szabó Dorottya az útinaplójuk és a helyszínen készített interjúk segítségével idézte fel az erdélyi élményeket  a tornateremben összegyűlt társak figyelmesen hallgatták a két lányt. Utána osztályok szerint felsorakoztak az élőképhez: a gyerekek hada  Magyországot körvonalazta, külön felhívva a figyelmet a trianoni béke során elcsatolt magyarok lakta területekre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!