Hírek

2015.08.04. 10:25

Két műszakban 44 fogvatartott dolgozik a határzár kerítéselemeinek horganyzásán

Dunaújváros – Ideiglenes határkerítés, helyi oszlopverő technológia, fogvatartottak a kijelölt munkán.

Pekarek János

Fotó: Ady Géza

Dunaújvárosban készülnek a magyar-szerb határra szánt ideiglenes határkerítés alapanyagai, valamint az azokból készített oszlopok. A Dunaferrben található tüzi  horganyzó üzemben kedden délelőtt sajtótájékoztatón mutatták be a munkafolyamat egyes elemeit. A százhetvenöt kilométeres magyar-szerb határszakasz mintegy százharminc kilométerén állnak majd az itt készült kerítésoszlopok. A vasmű profilüzemének horganyzott „C”-szelvényeiből készült oszlopokra kerül majd a drótháló. Az oszlopokat ugyancsak a Sándorházán működő DAK Acélszerkezeti Kft. által kifejlesztett cölöpverő technológiával helyezik el a helyszínen.

Az újvárosi munkán két műszakban negyvennégy fogvatartott dolgozik, a hazai büntetésvégrehajtásban megszokott javadalmazásért. Vagyis a mindenkori minimálbér egyharmadának megfelelő összegért.

Az országos sajtó élénk érdeklődése közepette mutatták be a projekt résztvevői az ideiglenes határzár készítésének néhány mozzanatát a Dunaferr területén lévő horganyzóban. A DAK Acélszerkezeti Kft. tűzihorganyzó üzemében, a lemezfeldolgozó egységben egy rövid ideig több tv-kamera és fényképezőgép működött, mint amennyi emelőberendezés... Ahogyan hetek óta tudjuk, a kormány döntése alapján augusztus 31-ig ideiglenesnek szánt határzár épül a magyar-szerb határon, 175 kilométeres hosszúságban. Arról is írtunk már lapunkban, hogy e kerítés alapanyagainak előállításában, a felépítés technológiájának kidolgozásában jelentős szerep várhat városunk cégeire.

Nos, a vasműben kedden rendezett sajtótájékoztatón kiderült: a 175 kilométeres kerítésből mintegy 130 kilométernyit dunaújvárosi alapanyagból, helyi kerítéselemekből és technológiával építenek majd ki. Azért nem többet, mert a terepviszonyok nem mindenütt teszik majd lehetővé a fémoszlopokra szerelt dróthálós és szögesdróthengeres megoldást. A tűzi horganyzóban alkalmunk nyílott megtekinteni az előkészítő munka fázisait. A feladatok jelentős részét, mint ahogyan ez kormánytájékoztatókon már szóbakerült, a magyar büntetésvégrehajtási intézetekben fogvatartottak végzik majd. Közülük negyvennégyen (ahogyan Balázs Péter büntetésvégrehajtási dandártábornoktól, a Pálhalmai Országos Büntetésvégrehajtási Intézet parancsnokától megtudtuk) patyolattiszta ruhába öltözve, munkavédelmi sisakban, védőkesztyűben, védőszemüvegben és fényvisszaverő mellényben dolgoztak kedden is a horganyzó előkészítő műhelyében. A munka két műszakos, és nagyrészt abból áll, hogy (a kellő egészségügyi felmérések és munkavédelmi kiképzés után) lesorjázzák és kilyukasszák azokat a méretre vágott acél „C”-szelvényeket, amelyeket a horganyzóval szomszédos csarnokban, a vasmű profilüzemében készítettek. A szelvényeket ezután a horganyzó savas kádjaiban maratják fémtisztára, végül a 450 fokos ónfürdőben merítik meg, majd hűtik le, s készítik elő a szállításhoz. Ez az eljárás több évtizedre védelmet jelent a korrózió ellen.

Dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselő is jelen volt a sajtóbemutatón. Ahogyan fogalmazott: egy hete kezdődött meg a munka a horganyzóban – ám ő nem hivatott arra, hogy a céldátumot is megjelölje. (A munka befejezése a kormányfő kijelentése szerint augusztus 31-re várható.) Az ideiglenes határzárra az illegális határátlépők szűrése, kezelése, az ellenőrizetlen határátkelés kordába szorítása miatt van szükség, mondta a képviselő. Nincs más megoldás, jegyezte meg Galambos Dénes, mint a fizikai határzár, mivel Magyarország nem tud kezelni több százezer illegális határátlépőt. A kormány ezért minden forrást és munkaerőt biztosít, ami a határzárul szolgáló kerítés elkészítéséhez szükséges, jegyezte meg. A munkán dolgozó fogvatartottak a szokásos javadalmazást kapják, mondta Balázs Péter: ez a mindekori minimálbér egyharmada, azaz körülbelül 30 ezer forint, mínusz a rabtartás költségei. Jelentkező pedig sok van.

Szerintem

Függetlenül attól, hogy kinek mi a véleménye a határzárról, a menekültek áradatáról és az ő kezelésük módjáról, az tény, hogy azt a több százezer embert, akik áradatszerűen öntik el Európát, valahogyan irányítani, ellenőrizni, ellátni és továbbküldeni szükséges. Erre még a nálunk sokkal nagyobb és régebb óta célpontként szereplő országok sincsenek felkészülve. A határkerítés hatásosságáról is megoszlanak a vélemények. Az viszont biztos, hogy ez a megrendelés több helyi cégnek, és azok alkalmazottainak jelent bevételt. Dunaújvárosban ez is nézőpont lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!