Hírek

2016.09.15. 16:25

Hatvan év emlékhelye - Erre az intézményre még Árpád is büszke lenne

Előszállás - Hatvan évvel ezelőtt még semmi nem volt ott, ahol most megszámlálhatatlan emlék helye áll.

Pekarek János

Vagyis: ahol ez idő szerint az előszállási Árpád Fejedelem Általános Iskola van.

Tetszik vagy sem: az általános iskola mindannyiunk életének meghatározó eleme. Az előszállási pedig, úgy tűnik, különösen az.

Mit mondhatnánk mást egy olyan intézményről, ami látszólag a világ végén van - a jobbára ott kinevelt pedagógusok viszont úgy mennek vissza oda, hogy eszükbe sem jut: mehetnének máshová is?

Hatvan évvel ezelőttig több helyen, régi épületekbe szétszórva tanították az előszállási gyerekeket. Azóta maga az iskola is tárgya az oktatásnak: a néprajzi gyűjtő programban az iskoláról is gyűjtik a nagyszülők, szülők visszaemlékezéseit, s a pincében külön iskolamúzeum van. Ott áll az új intézmény első igazgatójának, néhai Molnár Miklósnak a fényképe is. De van néprajzi gyűjteményük, ami oktatási segédeszköz is lehetett az Értékközvetítő és képességfejlesztő program , vagy akár a szakiskolai képzés során. Hiszen 1990-től 1996-ig gazdasszonyképzés is szerepelt a tantárgyak között: gyermekgondozást, állattartást, mezőgazdasági ismereteket, fazekasságot, szabás-varrást, egészségügyi tudnivalókat, gyors- és gépírást is tanítottak az akkor még Előszállási Általános Iskolának és Szakiskolának nevezett intézményben.

Az előszállási általános iskola alsó tagozatosai egy szünetben. Hat évtizedes az intézmény Fotó: A szerző felvétele

2000-ben vette fel Árpád fejedelem nevét a most a baracsi Széchenyi Zsigmond Általános Iskola és Művészeti Alapiskola tagintézményeként működő központ. Nem túlzás központnak nevezni: a minden évfolyamon egy osztálynyi, összesen 165 diákot tanító, nevelő intézmény a művelődési ház mellett kétségtelenül a falu szellemi és materiális központja. Nem csak azért, mert mindkettő Előszállás központjában található.

Jó lenne megfejteni azt a ragaszkodást, ami minden, természetesnek mondható kirajzás mellett Előszállás egyik leginkább megkapó jellemzője. Talán majd szeptember 24-én sikerül. Azon a szombaton ünneplik meg a hatvanéves iskolát a falu helybéli és elszármazott lakói. Délelőtt az egykori tanárok találkoznak, délután minden teremben más és más rendezvény lesz: kiállítás, filmvetítés, fotótárlat, régi rajzok és a mai környezetvédelmi program bemutatója, projekt-munkák ismertetése, sőt, az iskola új sakk-palota programjának köszönhetően még játszani is lehet majd. A jeles alkalomra az évkönyv is elkészült.

Az évfordulóra rendbe hozták az egész iskolát, kívülről.

Belülről minden jel szerint már régóta rendben van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!