Hírek

2014.07.07. 17:30

Havi bruttó 920 400 forint

Dunaújváros - Városvezetők jövedelméről közölt cikket hétfőn az Index internetes lap. A mi polgármesterünk vezet.

Pekarek János

Az Index című internetes hírportál hétfőn reggel összeállítást közölt a magyar polgármesterek javadalmazásáról, Így tornásszák fel a polgármesteri fizetést címmel.

Az írásból kiderül, hogy Dunaújváros vezetőjének, Cserna Gábornak a 708 ezer forintos illetménye a legmagasabb a 23 megyei jogú város közül. A hódmezővásárhelyi Almási István került a lista végére 545 ezer forinttal. A jelentős különbség, írja az Index, annak ellenére alakult ki, hogy a polgármesterek díjazásáról rendelkező törvény alig hagy mozgásteret a helyi képviselőtestületeknek. A törvény a köztisztviselői illetményalapot (évek óta változatlanul 38 650 forint) veszi alapul, és ehhez rendel különféle szorzókat a települések nagysága alapján.

Az illetményalapból e szorzókkal jön ki a polgármesteri fizetés. A legnagyobb, tizennégy-tizenötszörös szorzó a megyei jogú városok polgármestereinek jár. Ez alapján (elvileg), az egyes polgármesterek illetménye közötti különbség legfeljebb 38 650 forint, a plafon pedig 579 750 forint lehetne, írja az Index. Csakhogy van itt más tényező is.

Cserna Gábor fizetése a legmagasabb a megyei jogú városok vezetőinek javadalmazása közül (Fotó: Ónodi Zoltán)

Nem csak a nyelvpótlék (Cserna ilyet az Index szerint nem kap), hanem az is, hogy egyes városokban nem a köztisztviselői illetményalapot, hanem az Index szerint az úgynevezett helyi illetményalapot vették figyelembe, ami sokszor jóval magasabb.

Bár a Belügyminisztériumnak az Index kérdésére adott válasza szerint a 38 650 forintos illetményalaptól nem lehetne eltérni, egy jogszabály szerint mégis jogos lehet esetenként a magasabb illetményalap.

Ugyanis egy törvény átmeneti rendelkezésként azt mondta ki, hogy ha a helyi képviselőtestület által megállapított helyi illetményalap magasabb volt az államigazgatásban érvényesnél, akkor nem lehet csökkenteni, és a polgármester illetményének számításánál mindaddig a helyi alapot kell alkalmazni, amíg az államigazgatásban érvényes alap utol nem éri azt. Ez a törvény ugyan 2012. nyara óta ugyan már nem hatályos, de amikor hatályon kívül helyezték, kimondták, hogy ez a hatályon kívül helyezés nem érinti a régebben keletkezett jogviszonyokat.

Az Index hozzáfűzi: a polgármesterek jövedelméhez hozzátartozik a költségátalány is. A százalékos rendszer miatt ez is Csernánál a legmagasabb. Ezzel együtt összesen havi bruttó 920 400 forintot vihet haza Dunaújváros polgármestere, írta az Index.

Az Index cikkéről megkérdeztük Cserna Gábor polgármestert. Ő a városháza szóvivője útján a következő nyilatkozatot juttatta el hozzánk:

Olvasta az Index cikkét a polgármesteri javadalmazásokról. Annyi kiegészítése van, hogy a városi közgyűlés döntött és határozta meg még az alakuló ülésen, hogy mennyi lesz a polgármesteri illetménye. Ez az illetmény a jogszabályi feltételeknek megfelelően kevesebb nem lehet, mint az előző városvezetőé. 2011-ben, amikor országgyűlési képviselő lett, lemondott a városi tisztsége után járó költségtérítéséről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!