Hírek

2015.07.01. 19:04

Juvanzic Edina: egy hétköznapi hős nem hétköznapi teljesítménye

Dunaújváros - Rendszeresség, tudatosság, teljesítmény, időgazdálkodás - néhány fogalmat újraértelmeztünk a Juvanzic Edinával folytatott beszélgetésünk után.

Szabó Szabolcs

Az emberek döntő többsége bizonyára nem így képzeli a balatoni strandot: 1500 méter úszás, 10 kilométer kajakozás, 45 kilométer hegyi kerékpározás, majd végül 10 kilométer terepfutás.

Ne aggódjanak, a sportolók többsége sem így képzeli, sőt, az ilyen extrém terhelést választók közül sem sokan teljesítik a quadratlon névre hallgató teljesítménymaraton középtávú feladványsorát.

Június 7-én Balatonudvari adott otthont az IV. Henkel Balaton Quadratlon versenynek, amelyet az utóbbi négy esztendőben egy hölgy indulónak sem sikerült teljesítenie. Egészen eddig, hiszen a dunaújvárosi amatőr sportoló, Juvanzic Edina 4 óra 50 perc alatt teljesítette a kiszabott távot szorgalmasan, mondhatni profi körülmények között készülő marcona férfiak sokaságát maga mögé utasítva.

A győztes magánya Juvanzic Edina magányosan állhatott fel a dobogó tetejére a balatonudvari verseny után. Négy éve először teljesítette hölgy induló a komoly kihívást jelentő quadratlont

Még mielőtt részletesen is bemutatnánk hősnőnket, egy valamit érdemes tisztázni, a fent jobb híján használt amatőr jelző csak Juvanzic Edina sportbéli státuszát takarja, tudatosságára és hozzáállására a maximális profizmus a jellemző.

- Amikor kis nyári ruhába belibbentem a balatonudvari versenyre a már komolyan melegítő sporttársak és a szervezők többsége is csak derűsen mosolygott: mit is keres itt ez a hölgy... - meséli Edina, akiről elsőre mi sem mondanánk meg, hogy önállóan összeállított sportnaptárába havi 300 kilométer futás szerepel.

Juvanzic Edina önmaga személyi edzője és eddig hibátlan edzésprogramot dolgozott ki magának
Fotó: Zsedrovits Enikő

Pontosabban futás is, hiszen a bájos hölgy, aki civilben kétgyermekes családanya, foglalkozását tekintve pedig nővér az Árpád-házi Szent Erzsébet Idősek Otthonában, rendszeresen kerékpározik, úszik és kajakozik. Mint beszélgetésünk alatt gyorsan kiderült, Edinánál a rendszeresség kicsit más értelmet kap.

- Mindennap futok minimum 10 kilómétert. Igen, karácsonykor és újév napján is. Sokan elcsodálkoznak ezen, pedig számomra ez nem teher, nem megoldandó cél, mégcsak edzés sem. Futás, mozgás közben azt érzem, hogy szárnyalok, mintha ez lenne az én igazi közegem mondja Edina, aki sajátos időgazdálkodást illesztett életmódjához.

- Amikor magamban eldöntöttem hogy én ezt szeretném csinálni, természetesen tudatosult az is, hogy ez számos lemondással jár majd. Gyakran az éjszakás műszak után húzom fel a futócipőt, de sűrűn előfordul, hogy reggel négy órakor már lent vagyok a Duna-parton, és élvezem - meséli Edina.

Visszatérve a múlt hónap elején abszolvált balatoni kihíváshoz, hősünk alig három éve megirigyelve kisfia sportágát tanult meg kajakozni, és mint említi, bőven kellene még fejlődnie úszásban is, hiszen míg a társak gyorsban tempózták végig a távot, addig hősünk mellúszásban teljesítette azt.

A fanyalgók kedvégért megemlítjük, az úszás során összeszedett hátrányt a kajakozás és a kerekezés alatt simán előnyre váltotta hősünk.

Aki a futás mellett a már említett sportágakra is kiemelt figyelmet fordít. Az interjú kedvéért például fél órát csúsztatta az az napra betervezett habkönnyű 60 kilométernyi kerékpározását.

- Nincs mese, most már meg kell tanulnom rendesen úszni mutat rá a következő feladatra, hiszen a közeljövőben szeretnék eljutni egy nagyobb nemzetközi triatlon vagy quadriatlon versenyre is. A fő problémát a családi versenynaptár egyeztetése jelenti, hiszen a kisfiam is gyakran indul kajakversenyeken, amelyekre azért még jó ha anyu is elkíséri - teszi hozzá.

Ami a már említett szárnyalást illeti Edit két héttel ezelőtt tekerte le Tour de Zalakaros 127 kilométeres versenyét a profi versenyzők mögött ötödikként ért célba. Ha egyezség születik a családi sportnaptárt beosztásánál, akkor Juvanzic Edina vasárnap természetesen rajthoz áll a dunaújvárosi 2. Aquarius Triatlon Versenyen is.

Hát ő egy hétköznapi hős, mi is csak csodálkozva és csodálattal tekintünk a teljesítményére súgták meg lapunknak a fent említett újvárosi verseny szervezői, akik korábban már puhatolóztak Edina speciális felkészüléséről is.

- Nincs semmi titok, csak annyi, hogy amit a fejembe veszek, azt megcsinálom és ettől remekül érzem magam. A versenyek alatt néha megeszem egy-egy banánt, ennyi a plusz hajtóerő. Ezt azonban én is furcsállom, hiszen korábban nem is szerettem a banánt - zárja beszélgetésünket, majd irány a napi rutin, vagyis könnyed 60 kilométer tekerés, másnap reggel pedig az elmaradhatatlan futás.



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!