Hírek

2013.01.25. 19:38

Haza, ezúttal a Széchenyiben

Irodalom, népdal, kortárs művészet került terítékre péntek délután a Széchenyiben. Tehetségek és hagyománykövetés a gimnáziumban.

Szabó Szabolcs

Állunk a Széchenyi Gimnázium aulájában és tanakodunk magunkban, hogy most akkor Illyés, vagy Weöres idézettel indítsuk szerény bejelentkezőnk. A döntés hatalom, így osztozunk a két zseni közt, mint tették azt a gimisek is.

"Mert nem ijeszt, mi csak ijeszthet, nem ölhet, mi csak ölne minket, mormolj magadra varázsinget, kiáltsd az éjbe Berzsenyinket."

 

A legfiatalabb közönség is örömmel fogadta a gimiben összegyűlő diákok műsorát.

 

 

Az a Széchenyi aulában tartott megnyitón Weöres Sándor verseit foglalták dalba a tanulók  a közönség örömére  (Fotó: Lázár Zsolt)

Írja Illyés, a Gyulya, azt pedig  Weöres Sándor foglalta sorba, hogy: "A parton Proteus alakoskodik: Most majdnem isten, most a lehetetlen." Mindezt azért idézzük, így betűhíven mert a Széchenyi iskola immáron 21. alkalommal rendez kultúrünnepén a magyar szó, rím, strófa volt a középpontban. A köszöntők szólói kiemelték, a magyar szó és gondolat egyben a kultúra, amit gyakorlunk, igyekszünk hitünk és tehetségünk szerint művelni, az a kincsünk melyet  tovább adunk az utókornak.  A magyar nyelv összeköt, veszesebb köteg, mint a vérség és tovább marad velünk, mint az emlékezet.

A Magyar Kultúra Napjához kötődően ismét ünnepelt a gimnázium. Köszönet érte.     


Két évtized eredménye: fontos szemle


Az intézmény immáron  huszonegyedik alkalommal hirdette meg  vers-, prózamondó és népdaléneklési versenyét, valamint rajzpályázatát. Mindezek mellett a hatodik alkalommal újra esszéírásra is várták a jelentkezőket. Az idei  verseny témájául a vers- és prózamondásban a száz éve született  Weöres Sándor előtt tisztelegve, Proteus című versét választották mottóul. Az utóbbi években egyre bővülő rendezvény több száz fiatalt vonz és  remek versengést hoz. A verseny győzteseinek névsorát későbbi számunkban közöljük.  


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!