Hírek

2017.03.31. 14:25

Aranylakodalom - Egy szó, az „igen” újbóli megerősítése szeretteik, a széles családjuk körében

Terézia 50 évvel ezelőtt „életre szólóan” kötött házasságot. Fogadalmuk újbóli megerősítése szeretteik körében, március 26-án történt. A személyes példamutatás reményekkel kecsegtet, bizakodnak, hogy hűséges szövetségük követőkre talál.

Szente Tünde

„Ünnepélyesen kijelentjük, hogy ötven évvel ezelőtt megkötött házasságunkat az igen szó kimondásával megerősítjük" - tett fogadalmat az ünnepséget vezető Méhes Lajosné polgármester után az alapi Vadászházban Szloboda József (77) és felesége, Szloboda Józsefné (69). A megható pillanatoknak tanúi lehettek mindazok, akikkel az ő frigyüknek hála, sokasodott a család: gyermekeik, unokáik és dédunokájuk.

Alapon élték le közös életüket, Terike munkája a termelőszövetkezethez, a szociális otthonhoz, majd Sárbogárdon az idősek utógondozó intézményéhez kapcsolódott. József a gépállomáson, majd a helyi szövetkezetben dolgozott. Sorra születtek gyermekeik, 1967-ben Terike, 1969-ben Veronika, 1972-ben József. Gyermekeik is - családjukkal együtt - itt élnek.

Népes vendégsereg az aranylakodalmon

- Napra pontosan ötven évvel ezelőtt, húsvét vasárnapján, úgy százötven ember jött össze - rokonok, falubéliek, szomszédok, munkatársak - a lakodalmunkra. Előző nap megtartottuk a tanácsi esküvőt - emlékezik vissza Terike. - Vasárnap tizenegy órakor elindultak hozzánk a fiús háztól, jöttek kikérni a menyasszonyt, a testvérem volt az első vőfély, a násznagy pedig az uram húgának férje, a Körmendi sógor. Ő mondta a kikérőt. Egész héten rossz idő volt, fújt a szél, esett az eső, de az ünnepen napsütésre ébredtünk. A rövid menyasszonyi ruhámhoz még kardigánra sem volt szükség. Délben a templomban volt az esküvő. Ebéd a szüleimnél, vacsora a Szloboda papáéknál volt. Mindkét helyen a menü tyúkhúslevesből, disznópörköltből, és frissensültekből állt. Házi torták készültek, a sütemények közül nem hiányozhatott a zserbó. - Mindenki hozott valamit, tyúkot, tortát, süteményt - egészítette ki az elmondottakat József. - A talpalávalót az alapi cigányzenészekből álló, Kutizenekar húzta. - A menyecsketánchoz zöld pöttyös, fehér kötényes, kendős menyecskeruhám volt - gombolyítja tovább a beszélgetés fonalát Terike. - A tánc végén egy tortával és egy üveg borral bejött értem a párom, és kivitt. Pontosan emlékszem az összegre: tizenkétezer-hétszáz forintot kaptunk! Azon vásároltunk egy sparheltet, egy konyhabútort, meg egy sezlont. Anyáméktól megkaptuk a szobabútort, ezeket vittük az albérletbe, ahová megszületett Terike. Évek múlva visszaköltöztünk anyámékhoz, onnan pedig a nagyszüleinkhez. Az első házunkat ezerkilencszázhetvenkettőben vettük meg.

Szloboda József és felesége Terike 50 évvel ezelőtti esküvői fotója

A jubiláló házaspár ünnepélyes fogadalomtétele

- Milyen volt az ifjú asszony? - A kérdésre a férj gondolkodás nélkül feleli: - Engedékeny, muszáj volt neki, - amit nevetve kontráz a feleség: - Nem volt muszáj! Szerelem első látásra a mienk. Egy színjátékra próbáltunk, amikor ott hagytak a barátnőim. Megkértem a fiúkat, hogy valamelyikük vigyen haza. A jövendőbelim vállalkozott rá, ezzel el is dőlt a sorsunk. Több mint egy év udvarlás után házasodtunk össze, de előtte kétszer kellett engedélyt kérnie a szüleimtől, először azért, hogy udvarolhasson, másodszor azért, hogy eljegyezhessen. Október 15-én, Terézkor volt az eljegyzésünk.

A házaspár idősebb lánya Patkós Sándorné Szloboda Terike Fotó: Szente Tünde

- Apu és anyu a falu túlsó végén laktak, a szülők szinte szomszédoknak számítottak. Apuék hatan voltak testvérek, már csak hárman élnek. A papa vadőr, vadász volt. Anyuék ketten vannak testvérek, gyerekkoromban jobban szerettem a Strasszer mamáéknál nyaralni, mert rengeteg állatuk volt - idézi a felmenők szép emlékét az elsőszülött lánygyermek Terézia, asszonynevén: Patkós Sándorné (49), aki elmagyarázza a kiterebélyesedett családfát, gyerekekkel és unokával. Nem kis örömére szolgál, hogy gyermekei is Alapon maradtak. Éppen harminc éve lesz szeptemberben, hogy már együtt vannak a férjével. Az ötven évvel ezelőtti fogadalomtétel templomi megújításának szertartásától Patkósné Terikének könnybe lábad a szeme: - Megható volt délelőtt, amikor János atya a misén a házasságkötés jelentőségéről beszélt. A házassággal, valóban elkötelezzük magunkat a párunknak - egy életre szólóan. A fogalom megújításkor hozzáteszik a holtodiglant, amíg a halál el nem választ, ami nekem mély tartalommal bír.

Az unokák közül kettő, valamint a dédunoka: Patkós Sándor (b) és a húga Cseke-Patkós Anita a kisfiával Petikével és a férjével, Cseke Péterrel

Terike és férje Szloboda József a jubileumi tortával

A család legifjabb tagjának, a féléves Petikének az édesanyja, Patkós Anita (26) három évvel ezelőtt kötött házasságot, szintén Alapon:

- Számomra mind az anyáék, mind a mamáék házassága modell-értékű. - Remélem, hogy mi is megérjük ezt a szép kort, és akkor megünnepelhetjük az ötvenéves házassági évfordulónkat. Bennünket minden, a család, a barátok és a munkahely is Alaphoz köt. Tervezgettük a férjemmel, Petivel, hogy elköltözünk Székesfehérvárra vagy Dunaújvárosba, de végül aztán itt vettünk egy házat. Maradtunk és nem bántuk meg.

A hosszú házasság titka

- Mielőtt bármire elhamarkodottan reagálnánk, tudni kell magunkban tízig számolni. Az is fontos, hogy mérlegelni kell a másik igazát. Csöndben kell maradni, az asszony előbb-utóbb eléri, amit akar - árulta el a nem is annyira titkos receptet 50 esztendő tapasztalata nyomán Szloboda Józsefné.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!