Hírek

2013.07.05. 18:57

Helyreállították a szabad strandot

A hét végén akár a szabad strandon is tölthetjük a kánikulát: megnyílt a szigeti plázs!

Pekarek János

Megnyílt a szabad strand! Pénteken déltől megkapta az összes szükséges engedélyt a közegészségügyi hatóságtól a Szalki-szigeti szabad strand, tudtuk meg Hingyi Lászlótól, a terület önkormányzati képviselőjétől.

Pénteken déltől már a nyitáshoz szükséges legfőbb feltétel is teljesült: a strandi vízimentő szolgálat is a helyszínen volt. Az utolsó simításokat végezték a homokos strandröplabda és focipályákon: friss, tiszta homokot hoztak az árvízben elszennyeződött talaj pótlására.

Az utolsó simításokat is elvégezték... (Fotó: Lázár Zsolt)

Kihelyezték már azokat a faházakat is, amelyekben a szolgáltató ágazat kaphat helyet: a leendő büfék, lángossütők, italárusok. A horgászoknak ezzel párhuzamosan távolabb kell költözniük.

Kérdezhetnék, hogy mit lehet megnyitni valamin, aminek már a neve is: szabad strand – vagyis eleve, mindig nyitva áll?

Nos, bár a hely valóban szabadon megközelíthető, akár télen, akár nyáron, a fürdésnek vannak előírásai. Például nem lehet úgy strandot üzemeltetni, hogy ne lenne ott vízimentő szolgálat. Lennie kell továbbá elfogadható minőségű és befogadóképességű mellékhelyiségnek, valamint valamiféle szolgáltatásnak: ételt, italt vásárolhasson, aki akar. Ezen kívül a fürdő helynek meg kell felelnie a közegészségügyi előírásoknak – amelyek különösen egy, a területet teljesen elöntő árvíz után nagyon szigorúak.

Nos, mint említettük, pénteken délben megnyitott a dunaújvárosi Szalki-szigeten lévő szabad strand. A víz minősége a tisztiorvosi szolgálat szerint megfelelő, a parti fövenyt fertőtlenítették, a homokos strandröplabda és -focipálya homokját kicserélték, a helyszínre szállították már a büféknek helyet kínáló faházakat is.

Van már vízimentő is: Kovács Dániel (aki végzettsége szerint szakács, foglalkozása szerint méhész, ám váltótársaihoz hasonlóan rendelkezik a szükséges vizsgákkal.

– A szabad strand hivatalosan reggel héttől este hétig van nyitva, mi, vízimentők is ebben az időben vagyunk itt. Ezután mindenki csak saját felelősségére mehet a vízbe, de az rendőrségi bírsággal járhat, mivel például naplemente után tilos nyílt vizekben fürdeni! – jegyzi meg a fiatal vízimentő.

A horgászok helyett a strandolóké lesz a szigeti szabad strand mostantól: Bana József nyugdíjas horgász nem is berzenkedik ellene, hisz ez minden nyáron így van. (Fotó: Lázár Zsolt)

A szabad strand megnyitása egyben azt is jelenti, hogy a horgászok kiszorulnak onnan, az öböl túlsó partjára.

– Ez minden évben így van, senkit nem is lep meg közülünk – közli érdeklődésünkre Bana József nyugdíjas horgász, aki pénteken reggeltől két kis pontyot és több törpeharcsát fogott a szabad strand öblében. – Én majd a zsilip levezető nyílásánál fogok horgászni: ott árnyék van, és jó a kapás is – jelentette ki Bana úr.

Javában zajlott még pénteken délután a homokos sportpályák talajának cseréje: Sinczki István Scaniájával a nagyvenyimi homokbányából hozta a friss homokot, a DVG Zrt. megrendelésére, a fertőzött homok helyére

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!