Hírek

2014.04.12. 11:52

Helyzet van Kishantoson

Szombaton kora reggel egy biztonsági cég emberei zárták le Kishantosi Vidékfejlesztési Központ által kezelt földekre vezető utakat, majd 21 földrészleten megindultak a munkagépek és elkezdték beszántani a növényeket - tájékoztatta lapunkat Fridrich Róbert, a kishantosi biogazdaság megmentéséért szerveződött riadólánc egyik vezetője, a Föld Barátai Magyarország egyesület képviselője, aki elmondta, ismét beindították a riadóláncot a Greenpeace és számos civil szervezet aktivistáival, akiknek egy része már a helyszínen van és még ma több tucat támogatót várnak.

Szabó Szabolcs

13:45 Fridrich Róbert a Kishantosért szerveződött riadólánc egyik aktivistája szombaton 13 órakor lapunknak elmondta: Egyre több támogató érkezik a Kishantosi Vidékfejleszétési Központhoz. Információi szerint a biztonsági cég embereit az NFA küldte a helyszínre. Mindezt lapunknak hivatalosan nem erősítették meg. Fridrich szerint a növények kitárcsázása közel 150 millió forintos kárt jelent a biogazdaságnak, az őszi búzát például egy-másfél hónap múlva már aratni lehetett volna, de ez a helyzet a lucernával is. A délelőtt folyamán több politikus is a helyszínre érkezett, köztük van Árgyelán János a Jobbik megyei elnöke és Szabó Rebeka a PM képviselője Bitay Márton, a Vidékfejlesztési Minisztérium állami földprogramért felelős államtitkára korábban a MTI-nek azt mondta, a Nemzeti Földalapkezelőnek (NFA) nincs köze ahhoz, hogy Kishantoson a helyi gazdák megkezdték a szántást. Az államtitkár szerint a kérdéses állami földterületet az NFA pályázati úton haszonbérbe adta helyi gazdáknak, akik fél éve nem tudják azt használni, mert a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ, amelynek tavaly ősszel lejárt a szerződése, nem hajlandó levonulni a területről. Hozzátette: Kishantos kárt okozott az államnak azzal, hogy nem engedte beszántani a területet.

Rodics Katalin, a Greenpeace regionális kampányfelelőse a kishantosi táblák előtt (archív kép)

13:00 Szombaton kora reggel egy biztonsági cég emberei zárták le Kishantosi Vidékfejlesztési Központ által kezelt földekre vezető utakat, majd 21 földrészleten megindultak a munkagépek és elkezdték beszántani a növényeket - tájékoztatta lapunkat Fridrich Róbert, a kishantosi biogazdaság megmentéséért szerveződött riadólánc egyik vezetője, a Föld Barátai Magyarország egyesület képviselője, aki elmondta, ismét beindították a riadóláncot a Greenpeace és számos civil szervezet aktivistáival, akiknek egy része már a helyszínen van és még ma több tucat támogatót várnak.

Mint ismert az államilag kiírt földbérlet-pályázaton 10 részre osztották fel a 21 éven át a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ által kezelt földeket, a biogazdálkodást folytató központ egy területet sem nyert. A pályázatot és annak eredményét többször is jogellenesnek minősítette a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ, az új bérlők már tavaly ősszel birtokon belül akartak kerülni, ám ez akkor meghiúsult. Tavaly november elején pedig földharc kezdődött Kishantoson, amelyet a civil szervezetek képviselőiből álló riadólánc két esetben is visszavert. Rodics Katalin, a Greenpeace regionális kampányfelelőse március végén így foglalta össze az utóbbi hónapok eseményeit:

- Elindultak a különböző jogi eljárások, perek is Kishantos védelmében. A székesfehérvári jegyző azonban mind a nyolc új nyertes birtokvédelmi kérelmét elutasította, azzal a helytálló indoklással, hogy nincsenek birtokon belül, így annak védelmét sem kérhetik. Igaz, hogy pár héttel később Kishantos kérelmét sem hagyta jóvá, de azzal, hogy a nyolc új nyertesét már korábban elutasította, ez amúgy is okafogyottá vált. A Kishantosi Vidékfejlesztési Központ még decemberben indított pert a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) ellen, az NFA-nak az ombudsman által is alkotmányellenesnek minősített és több más törvényt is megsértő eljárása kapcsán. Ennek első tárgyalására 2014. március 25-én kerül sort. A Greenpeace is feljelentést tett az állami vagyon hűtlen kezelése miatt. Erről 2014. március 7-én kaptuk meg a Nemzeti Nyomozó Iroda Korrupció és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztályának elutasító határozatát. Ezt a döntést természetesen meg fogjuk támadni, és az ügyet tovább visszük. Jelenleg több mint 340 civil szervezet és közel 24 000 állampolgár áll mellettünk, akik készek tenni Kishantosért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!