Hírek

2013.09.02. 07:08

Helyzetben: kamaraként

Az országos szak- és felnőttképzési évnyitón előadást tartott a területért – a kormányzattal kötött megállapodás alapján – felelős Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, dr. Parragh László is, akit az eseményt követően a vasmű kapcsán kialakult helyzet kamarai vonatkozásairól is kérdeztünk.

Kovalcsik Katalin

- Dunaújvárosban tartották az országos tanévnyitó értekezletet, ez jelentős esemény a város életében, hiszen a helyi szakképzés, a helyi kamara munkájának, eredményeinek elismerése is. Ön is így értékeli?

– Feltétlenül, a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara ráadásul egy unikum, erről már többször beszéltem itt, a városban. Hiszen ez a kamara a helyi vállalkozások számának arányához viszonyítva nagyon jó szervezettséggel, sok helyi céget ér el. Nem pusztán a Dunaferr, vagy más nagy cégek miatt jött létre, működik, az itteni vállalkozások tartják fenn, működtetik. Egy eredményes, jól funkcionáló kamaráról van szó.

– Az évnyitót a vasmű vezetése által bejelentett létszámleépítés kapcsán kialakult helyzet árnyékolta be. Miként jelentkezett ez az itt lefolytatott beszélgetései során?

– A rendszerváltás óta az emberekben kialakult egy fokozott érzékenység az ilyen típusú hírekre. Az egy adottság, hogy itt egykor létrejött egy vasmű, amelynek nincsen saját nyersanyaga, nem rendelkezik hazai energiaforrással, így nehezebb helyzetben van, mint a világpiac előbb említett szempontok alapján kedvezőbb helyzetben lévő szereplői. Ez az adottság tartós veszélyként jelentkezett már jó ideje. Fel kellett készülni a vészhelyzetre, és a város vezetése, a helyi gazdaság szereplői meg is tették azt, amit tudtak, így diverzifikálódott a gazdaság szerkezete. Már nem az a helyzet fenyeget, mint például Ózdon a rendszerváltást követő években, itt jelentős vállalkozások működnek, például a Hankook, a papírgyár, és egy sor sikeres középvállalkozás, többet magam is ismerek. Munkahelyek vannak. Problémát az jelent, hogy ezek nem jelentenek valós alternatívát az esetleg felszabaduló munkaerő jelentős része számára. 

– Milyen szerepet kaphatnak ezen a téren az önök által koordinált képzések?

– Itt nagyon komoly feladatok keletkezhetnek a felnőttképzés, az átképzés kapcsán. Erről sokat beszéltem a tanévnyitó során tartott előadásomban: a felnőttképzés terén vagyunk jelenleg a legkevésbé helyzetben, még döntésekre várunk, és sok csatát kell megvívnunk. És persze a szakiskoláknak is igazodniuk kell majd ahhoz, ami itt történik. Ugyanakkor ha valahol van egy ipari kultúra, és ilyen magas szintű, arra építve nagyon szépen el lehet indítani a növekedésnek egy újabb hullámát, egy magasabb szinten. Ahogy előadásomban is elmondtam, a helyi vas- és acélipari szakmai kultúra a magas alapanyag- és energiaárak ellenére sikereket érhet el a magasabb szintű feldolgozottság, hozzáadott érték alapján.

– A képzési területen túl mit tehet a helyi kamara, ha kialakul egy foglalkoztatási krízishelyzet a térségben?

– Szembe kell nézni a problémával, tartalmában kell megoldani. Talán túl keménynek tűnhet, ahogy fogalmazok, pedig a helyi kamara elsődleges feladata, hogy realista marad, elmondja, mi a tényleges helyzet, és mit lehet tenni ebben a helyzetben. És természetesen ezek alapján él a saját eszközeivel: beszállítói programokat szervez a meglévő piacaikról kiszoruló vállalkozások számára, részt vesz a szakképzés átstrukturálásában a megyei fejlesztési és képzési bizottsággal együttműködve, aktív szerepet vállal a felnőttképzési folyamatokban.

– Hogyan tud a magyar kamara támogatást nyújtani a helyinek?

– Mi ezen a téren kellően strukturáltak vagyunk, mindegyik területnek működik nálunk országos fóruma, ahol a dunaújvárosi kamara is képviselteti magát, komolyan vesszük, amit mondanak. És a kormányzat irányában is támogatni tudjuk törekvéseiket. Azt látni kell, a Dunaferr-probléma nem egyszerűsíthető le úgy, hogy meg kell-e menteni a céget, vagy sem. Ez egy hosszú folyamat.

– Ezen a téren már közel két évtizede kialakultak együttműködési formák a helyi közélet, a gazdaság szereplői között. Ez előnyt jelenthet?

– Csak sok-sok, folyamatos, napi munkával. És a 2014-20 közötti EU-s pénzekből speciális programokat kell idehozni, ezekben a pályázatokban helyi és országos szinten is együtt kell működni. És persze a kamarának kiterjedt eszköz- és kapcsolatrendszere van a befektetésösztönzés terén is, természetesen a helyinek is, és mindent elkövetünk annak érdekében, hogy megfelelő befektetőket hozzunk ide. Ezen a téren nagyon fontos ütőkártya lehet, ha nagyszámú, szakképzett, gyakorlott munkaerő mutatkozik a térségben, hiszen ma már ezen a területen nem egyszer hiány mutatkozik Magyarországon. Ezért is kiemelt fontosságú a szakképzési rendszer reformja. Természetesen tudom, hogy egy ilyen helyzet milyen sok ember számára okozna nagyon komoly egzisztenciális problémát, így teljesen érthető, hogy a kormány mindent megtesz, mozgásterén belül, a helyzet kezelése érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!