Hírek

2017.04.28. 17:40

Herczegfalva és Mezőfalva falualapítóira és községépítőire emlékeztek

Mezőfalva - A keresztény hit és kitartó munka eredménye, hogy az egykori Hercegfalva, ma Mezőfalva területén 206 év után is összetartó közösség él.

Horváth László

A jeles évfordulón szentmisével, az alapítók szobrainak megkoszorúzásával és zenés műsorral tisztelegtek őseik előtt a mezőfalviak.

Április 27-én, csütörtökön a mezőfalvi római katolikus templomban ünnepi szentmisével kezdődött a megemlékezések sora. Kristofory Valter plébános beszédében kiemelte, amikor elkezdődött az új település építése, akkor is húsvét havát tartották az emberek, és akkor is tavasz volt, mint most.

Dréta Antal zirci apát emlékművénél civilek, intézmények tisztelegtek. Képünkön Jaksics Erzsébet, a mezőfalvi Petőfi iskola igazgatója

Ahogy a természet megújul, úgy minden évben ezen a helyen is új erőre kapott az emberi alkotó tevékenység. József nádor, Antal apát, és azok hite, akik segítettek ebben a munkában, eredményezték, hogy ma virágzó település ünnepelheti több mint két évszázados fennállását - vont párhuzamot a természeti környezet és az emberi alkotóképesség megújulása között Mezőfalva plébánosa.

A szentmisét követően először a Petőfi Sándor Általános Iskola Kinizsi utcai sarkán felállított Dréta Antal zirci apát szobránál helyezték el a tisztelet virágait az ünneplők, majd a katolikus plébánia előtti József nádor-szobornál Habsburg-Lotharingiai Mihály főherceg méltató szavait követően koszorúztak intézmények, civil szervezetek képviselői.

Habsburg-Lotharingiai Mihály főherceg koszorút helyez el József nádor szobránál dr. Lentner Csabáné Ijjas Gizella kíséretében Fotó: Horváth László

Az emlékhely előtti beszédben elhangzott, hogy minden évben a nádor egy új oldalát szeretné bemutatni Habsburg-Lotharingiai Mihály főherceg. A mostani alkalommal az oktatást és a kultúrát segítő tevékenysége kerül előtérbe.

A tiszteletteljes ünnepi pillanatok után a Kiss Kálmán Művelődési Házban folytatódott a községalapítás évfordulójára szervezett megemlékezés. A színpadon ezúttal a Fourtissimo Zenekar adott teljes körű zenei körképet hazai és a magyar kultúrához kapcsolható szerzők műveiből.

NÁDORI SEGÍTSÉG

A falualapító nádor támogatta a Nemzeti Múzeum, a Széchenyi Könyvtár megalapítását, számukra műtárgyakat, egész gyűjteményeket adományozott. 1826-ban Pesten megalakította a vakok intézetét, ahol látássérült gyerekek tanulhatnak a mai napig is, bentlakásos rendszerben. Fő védnöke volt az árvaháznak, de odaadással támogatta a művészet- és természettudományokat, a Magyar Tudományos Akadémia megalapítását - és még sorolhatnánk hosszan, mi mindenhez köthető József nádor segítsége.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!