Hírek

2014.10.06. 12:30

Hétfőtől ismét fogyasztható a csapvíz Dunaföldváron

Sajtótájékoztatón jelentette be hétfőn Horváth Zsolt Dunaföldvár polgármestere, valamint a településen ivóvíz- és szennyvízszolgáltatást végző Mezőföldi Regionális Víziközmű Kft. ügyvezető igazgatója, Csapó Sándor, hogy feloldották a múlt héten csütörtökön elrendelt ivóvízkorlátozást.

Gallai Péter

Mint ismeretes, csütörtökön érkezett jelzés a szolgáltatóhoz, hogy az illetékes ellenőrző szakszervek bakteriális eredetű szennyeződést találtak két közkifolyóról vett dunaföldvári ivóvízmintában. A szolgáltató a Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv határozatának megfelelően, az önkormányzattal szoros együttműködésben azonnal intézkedett a fogyasztás korlátozásáról, valamint a lakosság tájékoztatásáról és a tartályos ivóvíz közterületi biztosításáról.

Ugyanekkor a város egyéb részein vett mintákban nem találtak szennyeződést, ami azt jelzi, hogy helyi szennyeződés alakulhatott ki. Az eset kivizsgálása közben egyre több jel arra utalt, hogy a probléma valóban lokális, csak a két közkifolyóra korlátozódott. A fogyasztás korlátozását ennek ellenére a teljes rendszerre el kellett rendelni, mivel a coliform-baktérium jelenléte hasmenést okozhatott volna.

Csapó Sándor (balra) és Horváth Zsolt sem az iskola főigazgatójától, sem az orvosoktól nem kapott jelzést arról, hogy komolyabb megbetegedések történtek volna fertőzött víz fogyasztása miatt. Fotó: Ónodi Zoltán

Az akkreditált laboratóriumban elvégzett vizsgálatok eredményei azt mutatják, hogy már a szennyezéssel érintett közkifolyókból vételezett ivóvíz mikrobiológiai minősége is megfelel a vonatkozó jogszabály előírásainak.

A vizsgálati eredmények alapján az illetékes Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv határozatában hétfőn arról döntött, hogy Dunaföldváron a vezetékes ivóvíz korlátozás nélkül fogyasztható, bármilyen fogyasztási célra (ivásra, főzésre, fogmosásra is) felhasználható. Elrendelte továbbá, hogy a fertőtlenítést fenn kell tartani, a labor-vizsgálatokat pedig folytatni kell, és minderről rendszeresen tájékoztatni kell a hatóságot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!