Hírek

2014.07.03. 12:55

Hétköznapok félszárazon

Dunaújváros - Versmaraton a mindennapokhoz. Üdítő lírasűrítmény három tehetséges fiatal színművésztől a Ligetben. Petri György: Demi sec.

Szabó Szabolcs

Félszárazon az élet könnyebb, legalábbis viselhetőbb – vontuk le a keserédes összegzendőket a Petőfi Művészeti Liget zenepavilonja köré szervezett verses esten, amely az alábbi címmel kínálta a közlendőket: „Történik minden, ahogy írva vagyon”.

Az „írva vagyon” legjava pedig a szerkesztő, Farkas Erik színművész jóvoltából Petri György mestermunkáiból érkezett.

A műsorban harminchat remek dal és vers követte egymást, mindebből Petri kereken tízet jegyzett. Hétköznapok lírája – hát ebben ő volt, és maradt a hős...

Most mégis egy Baka István (Csak szavak) remeket idézünk, mert szerény meglátásunk szerint ez (is) híven tükrözi a Liget verstagozatának mondandóját: „jó volna lenni még talán de / mit is tegyek ha nem lehet /a szótáradba írj be s néha / lapozz föl engem és leszek”.

Szerencsénk, hogy a testi-lelki szenvedés mélyjáratait helyettünk is bevállaló költőfejedelmek túlélték a mindenkor jelentkező másnapokat, így is hétköznapok lehettek ünnepek, és viszont.

E mindennapos nyomorúságról, de egyben felemelő és élhető csodákról verselt a Liget közönségének a már említett Farkas Erik mellett Gasparik Gábor és Polgár Lilla. A kerettörténet egy szerelmi sokszöget is magába foglalt, ám következetesen, de kiméletesen végigvezetett a hétköznapok zökkenőin.

Szólt Erdős Virág, Juhász Gyula, József Attila, Bertók László, Tóth Árpád, Karinthy, Ladányi Mihály, de mindenek előtt és közben Petri György. Idéznénk egy pár sort félszárazon a nem mindig és mindenkor száraz Petritől:

„Szerelem félálomban, /hosszú, zsibbadt heverés, az időérzék megbomlása. / Mikor az egymás után szívott cigaretták áramlásba hozzák végtére a megalvadt tettrekészséget, már délután felé lejt ez a nap is. Kapkodva öltözés: gondatlan mímelt gyengédségben bujkál a titkolt rosszkedv. (Csak most el ne hangozzék az a „Szeretsz?” (Demi sec)... A szabadtéri színházi formát öltött verses esten mindenki megtalálhatta a saját hétköznapjaira rímelő verse(ke)t, sor(oka)t – a mondandót.

A műsor jól vegyítette és fonta egybe a kortárs és klasszikus szerzők remekeit, és olykor könnyed humorral fordította át a cselekményt egy-két popbetéttel.

Történik minden, ahogy írvagyon? Lehet. Ám hasonlóan jól összerakott és szabadtéri színházba csomagolt verses matinéra azért szükség lenne e városkában, akár többször is. A közönséget szemlélve: igény lenne rá!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!