Hírek

2012.11.22. 14:13

Hétmilliárdos forrás Dunaújvárosnak

Dunaújváros - Várhatóan 100 százalék vissza nem térítendő támogatást kap Dunaújváros a városháza és környéke fejlesztésére. A kórház még 370 milliót kap.

Körmendi Erzsébet

A városközpont és a kórház volt a beszélgetés fő vonulata a csütörtöki sajtóreggelin, ahol Cserna Gábor polgármester és dr. Dorkota Lajos kormánymegbízott látta vendégül a dunaújvárosi média képviselőit. A kormány kiemelt projektnek minősítette a városháza és környéke revitalizációját szolgáló pályázatot november 16-án, a kormányhatározat megjelent a közlönyben, és a KDOP keretében harminc napon belül megkötik a szerződést is. Az önkormányzat várhatóan 100 százalékos támogatást jelentő 1,8 milliárd forintból alakíthatja át a főteret.

A Városháza tér átépítése hosszú távra meghatározó értéket képvisel a belváros vonatkozásában - hangsúlyozta Cserna Gábor, majd sorolta a tervezett változtatásokat: modern dísztér, sétány a Duna-partra, sportpálya, játszótér... A családi intézetet a C-szárny megújuló közösségi terébe költöztetik át, az Aranyvölgyi, Vasmű és Tanács út kereszteződésében körforgalmi csomópontot létesítenek és kétszáz hellyel bővítik a parkolók számát. Természetesen gondjuk lesz a teljes akadálymentesítésre a parkolók, a burkolatok, a bejáratok, a helyiségek kialakításánál. A munkahelyteremtő szempontból is fontos fejlesztést a lakosság pozitívan fogadja, és a tervek szerint 2014 május végén már az új főtéren sétálhatunk.

Dr. Dorkota Lajos kormánymegbízott fontos döntésként jelentette be, hogy a kórházfejlesztésre már elnyert 3,6 milliárd forinton felül 370 millió többletforrást kap a kórház arra, hogy korszerű műszerekkel szerelje fel az új műtőblokkot. A dunaújvárosi kórház megmentését is szolgáló fejlesztés 2013 december végéig valósul meg. A városháza környéke és ez a projekt közel hatmilliárd forint. Ha ehhez hozzávesszük a strand fejlesztésére várhatóan jövőre elnyerhető 500 milliót, a Vidám Park sport célú hasznosításával kecsegtető  - társasági adó pályázatra épülő - 330 milliót, a női kézilabdázóknak adott ötvenmilliót, akkor nagyjából hétmilliárdos fejlesztést jelentettek be a mai sajtóreggelin, amelyen az említetteken felül még számtalan fontos tervet említett Dorkota Lajos és Cserna Gábor.

Videó a városháza és környéke fejlesztésének látványtervéről itt:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!