Hírek

2016.06.23. 17:50

Programdömping: három nap, három helyszínen is kínál kellemes elfoglaltságot a város

Dunaújváros - A hét végén Dunaújváros több pontján is felizzik az élet. Elsőként a Petőfi liget telik meg programokkal pénteken, majd szombaton délelőtt a Szalki-szigetet lepik el az emberek, este pedig a kőtár csendjét törik majd meg.

Agárdy Csaba

2003 óta - egy év kihagyással - minden nyáron benépesül a Petőfi liget Dunaújvárosban. Így lesz ez idén nyáron is. A Bartók Kamaraszínház bő egy hónapos fesztivállal gondoskodik az igényes nyári szórakoztatásáról. Ebben az esztendőben a zenei programokon van a hangsúly, de idén is kivonul a ligetbe a kultúra több területe is. A Dunaújváros önkormányzatának támogatásával június 24-től július 31-ig heti három alkalommal megvalósuló programsorozat összesen 17 estén át várja a szórakozni, kikapcsolódni vágyó közönséget, ráadásul ingyenes programokkal. A szervezők a jazz, a blues és a világzene legjobbjai között válogattak.

A Ligetnyitó a hagyományoknak megfelelően dús programot kínál június 24-én, szombaton 18 órától. A nagyszínpadon egy igazi kuriózumnak tekinthető társulás, a Taiko Hungary Japándob Egyesület lép fel. Aki hallott már vagy egy tucat japán dobot egyszerre szólni, vagyis hallott taiko zenét, az az ősidőket idéző törzsi hangzástól, a jazz ritmusáig sok mindent felfedezni vélhetett ebben a sajátos előadási stílusban. Bármelyiket is hallotta, igaza volt: a taiko dobot valószínűleg már több ezer éve használják Japánban, míg a taiko stílus csak a huszadik században lett sikertörténet. - írják az együttes honlapján. Mindezt egy Ogucsi Daihacsi nevű japán jazzdobosnak köszönhetjük, aki egy régi taiko, azaz japándob-kottát próbált meg lejátszani, és igyekezett izgalmasabbá tenni a monoton régi zenét. Ezzel egy új stílus alapjait teremtette meg.

Tavaly is gyermekprogrammal indult a liget, akkor a Mákos Gubás és a Czutor Borsók lépett fel

A Liget füves területén mindeközben Bubutímár Éva kerámiáiból készült 4 évszak kiállítás tekinthető meg, hogy a gyerekeket elvarázsolja a keramikus jellegzetes Manóvilága.

Hogy ez könnyebben menjen, 18:30-kor egy interaktív mesejáték kezdődik, amely voltaképpen egy alkotóműhely is, melyben manóvá válik felnőtt és gyermek egyaránt.

Este nyolckor pedig a Garami Funky Staff áll a nagyszínpadra, melyben a Dunaújvárosból elszármazott közismert rádiós műsorvezető, Garami Gábor régi nagy álma válik valóra: a 70-es, 80-as, 90-es évek funky, disco és soul slágereit idézik meg professzionális hangzásban. Vasárnap este az E.K. Avenue zenekar lép fel.

Első alkalommal rendezik meg a Szalki-szigeten a regionális horgászversenyt, mely része a kemping területén tartandó Halászlé és Halfőző versenynek, és egész délutánt betöltő kulturális programnak. A cél, népszerűsíteni a törekvést, hogy egy regionális horgász turisztikai központ jöjjön létre. A horgászverseny reggel hétkor kezdődik, majd 13 órakor hirdetnek győztest.

Ugyancsak először rendezik meg a Sziget Halászlé és Halfőző Versenyt. Ennek eredményhirdetése is 13 órakor lesz, ráadásul a versenymunkákba bele is lehet kanalazni azoknak, akik kóstolójegyet váltanak.

Az eredményhirdetések után a színpadon kulturális programok indulnak. Fellép Ráduly Attila zenekara, a Vasas Táncegyüttes, a Spartan Cheerleaders, a No Control Dance Group, a Gárdonyi iskola táncosai, a Moments duó, a Hajnali Utazók, Nagy Feró és az Addig zenekar, de lesz hastáncbemutató is.

Szombaton ismét bőséges ókori piknikkel várja az érdeklődőket a Múzeumok Éjszakáján a Római kori kőtárban és fürdőben. A hagyományokhoz híven 17 órától kézműves programok, római játékok, ókori fegyver és ruhapróba várja a családokat. Az elmaradhatatlan kőtári túra fél hét magasságában indul majd Keszi Tamás régész vezetésével.

Az izgalmas történelmi kalandozás után ízes ókori menü várja majd a résztvevőket. A bőséges vacsora után Szépségápolás a római korban című előadást hallgathatja meg a közönség Buza Andrea régésztől majd Levedia - Kolombusz tojása és a spanyolviasz című vetített, képes előadással folytatódik az esti program. A hangulatos alapozás után 23 órától az éjszakai muzsikát pedig a Dunaújvárosi Vegyeskar szolgáltatja majd.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!