Hírek

2016.05.10. 16:10

Miska huszár: 70 tonna hősköltemény

Miskát, a rekordkatonát egy speciális technikával öntik majd betonba, majd némi túlzással kifaragják...

Szabó Szabolcs

Kivitelezői tekintettel - Somfalvi László az állványzaton

- Mit is gondoltam, amikor a Miska-projekt három főszervezője Vlaszák Mihály, Vas János és Rohonczi ROHO István megkeresett ezzel az ötlettel? Őszintén? Hogy ez egy őrültség... Aztán elkezdtünk beszélgetni és felfedeztem bennük azt az elhivatottságot, ami a munkám során engem is hajt. Így elvállaltam, és el kell ismernem, amint egyre inkább elmélyedtem a feladatban, Miska engem is elsodort - mondja Somfalvi László, az egyelőre rácalmási huszár szoborba öntéséért immáron felelős szakmai kivitelező.

Miskáról legutóbb bő egy hónapja olvashattak lapunkban, akkor közöltük, hogy a rekordkatonát egy speciális technikával öntik majd betonba, majd némi túlzással kifaragják.

- Egy közel hetven tonnásra tervezett monstrumról beszélünk, amelynek számos paraméternek meg kell majd felelnie. A munkálatok, az állványzat átépítésével már a múlt héten megkezdődtek, most pedig az első pár szegmenshez szolgáló sablont hegesztik össze a munkatársaink. A szobrot, illetve kész mintát összesen 13 elemre szabdaltuk, ezt öntjük ki majd lépésről lépésre. Ám ez még csak a kezdet, hiszen e kész hasábból kell végül kimetszeni a katonát, lehetőleg a korábbi művészeti elképzelésnek megfelelően - teszi hozzá Somfalvi, aki elismerte ehhez hasonló kihívással még nem találkozott pályafutása során.

Egy karnyújtásnyira - épül a betonkoszorú első sablonja - különleges eljárással születik újjá majd Miska huszár

A következőkben ejthetnénk szót a technikai megoldásokról, ám laikusként mély elemzésbe nem bocsátkoznánk. A lényeg: Miska teste egy speciális könnyűbetonból készül majd, a pontos eljáráson közel fél éven át dolgoztak a tervezők. Első, próbalépésként egyik csizmáját készítették el, amely már a pákozdi Bogárhalomra került.

- Az utóbbi tíz évben rendre újabb és újabb kihívásokkal találkoztunk és nagyon meglepődnénk, ha a következő hónapokban nem kapnánk újabb feladványokat. Fontos, hogy a kiszemelt pákozdi terület tulajdonjogi kérdései már eldőlni látszanak, így már csak rajtunk van a sor, hogy végre megtalálja állomáshelyét Miska - fogalmazott a DH-nak, az édesapák részéről Rohonczi ROHO István képzőművész.

Összegzés: A múlt héten elindult betonozás 10-13 héten át tart majd, a végső fázisban pedig egy speciális eljárással bontják vissza a mintát. Ha minden a tervek szerint alakul, akkor idén nyáron már Miska új lakóhelyén is elkezdődnek az alapozó munkálatok.

Az ütemrend szerint Miska szeptember végén már csak avatóceremóniára vár majd Pákozdon.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!