Hírek

2016.07.31. 17:01

Hígul a szakma, ha sokan vannak - Húszéves a Dunaújváros és Vidéke Méhész Klub

Nagykarácsony - Egyre többen fognak hozzá a méhészkedéshez, ám ez nem biztos, hogy jó a szakmának.

Horváth László

Július 31-én, szombaton délelőtt a Nagykarácsonyi Művelődési Ház adott otthont a Dunaújváros és Vidéke Méhész Klub szokásos összejövetelének. Papp László köszöntötte a családostul megjelenteket és külön a kilenc alapító tagot. A jeles évfordulóra tekintettel a klub létrehozóinak munkásságát ajándékkal köszönték meg a méhésztársak. Közülük Müller Jánost kérdeztük.

Az alapítókat apró ajándékkal köszöntötték a huszadik évforduló alkalmával. Első sor: Csavajda György, Gál Sándor, Radvánszki Sándor, Müller János, Puskás József. Hátsó sor: Horváth Ferenc, Barkóczi László, Papp László elnök és Dénes Attila Fotó: Horváth László

- Szükségszerűvé vált kilépni az államilag létrehozott méhész szövetkezetből. Anno Dunaújváros környékének méhészeit fogtuk össze. Ma Iváncsától Dunaföldváron át Nagykarácsony keresztül, Előszállásig vannak tagjaink. A szakmaiság javítása, méhészek továbbképzése, összefogása, érdekképviselete miatt alakult a klub. Az akkori kereskedés okozta problémák is kikényszerítették az egységes fellépést. Sajnos, a problémák azóta is fennállnak, de mi ettől még nagyon jó csapatot alkotunk. Évente többször találkozunk szakmai és egyéb alkalmakkor. Az emberiség tekintetében létkérdés a méhészkedés, hiszen az apró rovarok virágporzó munkája nélkül az emberiség sem létezhetne. Ezért is fontos, hogy ha már nem hoz anyagi hasznot a méhészet, akkor is fenn kell tartani a méhcsaládokat. Az sem jó, ha túl sok a méhész, mert hígul a szakma - emelte ki az interjú végén Müller János alapító.

A rendezvény hivatalos részében Nagy Gyula, a Méhészek Fejér Megyei Egyesületének elnöke közepes évnek értékelte az ideit. Legnagyobb gondot az értékesítésben és a világot elárasztó kínai méz minőségében látja. Egyébként meg nagy elismeréssel adózik a méhésztársak és családjaik munkájának, összefogásának. A huszadik születésnapot ebéddel, baráti és szakmai beszélgetéssel zárták Dunaújváros és környékének méhészei.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!