Hírek

2017.07.13. 15:20

Hihetetlen teherrel kell küzdeniük a magyar háziorvosoknak naponta

DUNAÚJVÁROS Most még működik a háziorvosi ellátó rendszer, mert van hozzá orvos, van támogatás. Kérdés, mi lesz később?

Pekarek János

Csütörtökön reggel az internetes nyilvántartás szerint Magyarországon 298 darab olyan háziorvosi praxis volt, amelyet tulajdonosai legalább fél éve visszaadtak az ellátásra kötelezett önkormányzatnak.

Dunaújvárosban ennél jobb a helyzet, mivel az itteni összesen 34 praxisból(ebbe a felnőtt és a gyermek háziorvosok is beleszámítanak) 2 (kettő) tartósan betöltetlen, és 1 (egy) tartósan helyettesítendő praxis létezik.

Ez nem tűnik rossznak - ám, ha megnézzük az orvosok kor szerinti eloszlását, akkor már van mitől főjön a fejünk! Hiszen máris öten dolgoznak közülük nyugdíj mellett, és másfél éven belül hatan érik el a nyugdíjas kort.

Ez önmagában nem lenne baj, ha lenne utánpótlás, érdeklődés a megüresedő praxisok iránt. Csakhogy: ilyen nincsen.

Idén megduplázták a praxispályázatokra szánt összeget, de egyelőre úgy tűnik, hogy milliókért sem kelendők az üres háziorvosi helyek, írja július 11-i számának címlapján a Világgazdaság.

A 69 éves dr. Kemény János egy orvosi rendelőben Fotó: Zsedrovits Enikő

A cikk szerint a támogatási keret 1 milliárd 250 millió forint. Március óta lehet pályázni arra a több mint ötszáz helyre, ahol évek óta nincs háziorvos vagy fogorvos. Eddig 46 pályázat érkezett, és 86 millió forintot már meg is kaptak a nyertesek.

A háziorvosok az egy éve üresen álló praxisok esetében nettó 12 millió forintot, az öt éve betöltetlen helyeknél nettó 20 millió forint támogatást nyerhetnek. Júniusban 297 háziorvosi praxis volt betöltetlen.

Megkerestük a Dunaújvárosi Vállalkozó Háziorvosok Egyesületének társelnökeit, dr. Táborosi Évát és dr. Kemény Jánost, hogy megkérdezzük: mi a helyzet városunkban a praxisokkal?

Válaszuk szerint Dunaújvárosban pillanatnyilag 2 (kettő) tartósan betöltetlen, és 1 (egy) tartósan helyettesítendő praxis van.

Ez nem tűnik katasztrófának - ám jó figyelembe venni, hogy a felnőtt háziorvosok korátlaga 58 év. A gyermek háziorvosok korátlaga 53 év. Tehát: kiöregedőfélben vannak a körzeti háziorvosok! Általában véve a helyi háziorvosok fele (mindkét szakágat figyelembe véve) hatvan éven felüli. Az ellátás biztosított, úgy, hogy - egy orvos szavait idézve - össze-vissza helyettesítenek.

A helyzet még rosszabb, ha feltesszük azt a kérdést, hogy mekkora a háziorvosi praxisok kereskedelmi forgalma? (Ezeket a praxisokat ugyanis a visszavonuló orvosok áruba bocsáthatják.)

Dr. Kemény János szerint egy ilyen praxisnak ma semmilyen forgalmi értéke nincsen, mivel nincs jelentkező, aki azt betöltené.

Dr. Táborosi Éva hozzátette: hihetetlen terhelésnek vannak kitéve a háziorvosok, akiket a degresszív egészségügyi finanszírozás, amely egy bizonyos mennyiségű beteg ellátásán felül hátrányosan díjazza az orvost, a diagnosztizáláshoz és definitív betegellátáshoz szükséges várakozási idő növekedése, az óriási adminisztráció, a vállalkozás menedzselése, az alacsony társadalmi presztízs is sújt.

Ezzel, és a sok helyettesítéssel együtt is tisztességgel ellátják a feladatot - de örülnének az önkormányzat olyan további segítségeinek is, mint a számukra kijelölt parkolóhely, az alapellátási munkára elengedett helyi iparűzési adó, a pénteken 16 órától kezdődő ügyeleti ellátás.

ORVOSOK ÍRJÁK

Magyarországon az egészségügyben dolgozók társadalmi presztízse rendkívül alacsony lett. Ebben nagyban részes a politika, a média, a hálapénzrendszer és a mi viselkedésünk is - írta le néhány gyakorló magyar orvos, akik mindmáig Magyarországon dolgoznak.

Hozzáteszik, hogy a munkájukat érintő jogi szabályozásról és azok változásairól nem kapnak tájékoztatást a föléjük rendelt szervektől, és ez tovább növeli bizonytalanságérzésüket és kiszolgáltatottságukat.

Ezt írják a gyakorló hazai orvosok.

Nem kérdezzük meg, hogy akkor mit éreznek az átlagos hazai betegek?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!