Hírek

2015.01.02. 14:15

Hirtelen maradtak édesanyjuk nélkül - csonka lett a család

Dunaújváros - Döbbenetesen váratlanul maradt özvegyen Bugyik Károly - és vele félárván három kislánya...

Pekarek János

Bugyikné Ragány Gitta tavaly december 15-én bekerült a kórházba: rosszul érezte magát, sokat fogyott, súlyos autoimmun betegséggel, köszvénnyel is küszködött. Azonban állapota nem utalt arra váratlan fejleményre, ami másnap érte a hozzátartozókat: a mindössze huszonkilenc éves, háromgyerekes anya meghalt.

Legidősebb gyermeke, Bernadett kilenc éves. Laura négy esztendős, Zsófia nyolc hónapos.

Most édesapjukkal vannak. Bugyik Károly kocsirendező a vasmű egyik vasúti pályaudvarán.

Bugyik Károly három gyermekével: Bernadettel, Laurával és a kis Zsófival: csonka lett a család (Fotó: Ady Géza)

Az apa azt tervezi, hogy gyermekgondozási segélyre megy. Maradnak dunaújvárosi lakosok, annak ellenére, hogy az egyetlen élő nagyszülő, Gitta édesanyja, Ragányné Hegedűs Margit Baracson lakik, és nagyon sokat segít a hirtelen csonkán maradt családnak. Fizikailag is, és (ami még fontosabb) lelkileg is. Ezért talán jobb lenne hozzá költözni a három gyerekkel. A szerény baracsi házban Margiton kívül csak kisebbik gyereke, a 19 éves, szakmunkástanuló János lakik. Azonban a két nagyobbik lányka, Bernadett és Laura a városhoz kötődik az iskola és az óvoda miatt. A kicsi, Zsófika ellátása, orvosi, védőnői ellenőrzése is könnyebb talán a városban. Szerencsére a három gyerek mindegyike nem csak gyönyörű, hanem okos és jólnevelt is. Bár azt természetesen nem nagyon fogták még föl, hogy édesanyjukat elveszítették de ezzel a felnőttek sincsenek másként. Nem próbáljuk érzékeltetni, mi ül ki az arcokra, amikor az édesanya szóba kerül. A legkisebb természetesen még mit sem ért a helyzetből, bár talán átérzi, testvéreinek, apjának, nagyanyjának szüntelen babusgatása ellenére is. Bernadett keményen tartja magát, mintha ösztönösen is igyekezne átvenni az anya megüresedett helyét testvérei életében. A középső lány, Laura az, aki nem tud mit kezdeni a dologgal, magával.

Bugyikék havi nettó kétszázezer forint körüli összegből éltek, amíg teljes volt a család. A feleség gyesen volt, járt a családi pótlék, jött az apa fizetése is. Most még találgatni sem tudják, mennyiből kell kijönniük majd. A nagymama fejőnő az Agrobaracs Zrt-nél, napi tíz-tizenkét órákat dolgozik, de unokái mindennél fontosabbak számára. Az apa szerencsére nagy gyakorlattal rendelkezik a háztartásban, gyereknevelésben: a legkisebb gyerek születése idején, majd felesége betegségének kezdetén is ő vitte az ügyeket. Az biztos, hogy tőlük most megkapják a gyerekek azt, amire egyértelműen a legnagyobb szükségük van: a szeretetet, törődést, gondoskodást.

A többi viszont bizonytalan. Bugyikék nem kérnek semit. Viszont már eddig is nagyon sok mindent kaptak. Az elhunyt feleség, anya lelkes látogatója volt az internetes közösségi oldalaknak: talán ennek is köszönhető, hogy nagyon sokan ismerik a család helyzetét. Ezért sok csomagot kaptak karácsony előtt: ruhát, játékot, tartós élelmiszert. A városból, Baracsról, Nagyvenyimről, Mezőfalváról - még Nyíregyházáról is jött csomag! A hivatalok is segítséget ígértek.

Mindenkinek nagyon köszönik, amit kaptak eddig. S bár nem mondják, de tudhatjuk, hogy ezután is nagy szükségük lesz támogatásra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!