Hírek

2016.09.27. 17:45

"Eddig is magyar voltam" - Honosítási esküt tettek a a városházán

Dunaújváros - Nyolcan tették le a honosítási esküt a városházán. Hivatalosan is magyar állampolgárok lettek.

Körmendi Erzsébet

A honosításhoz magasztos hangulatot adott az elején Erkel Bánk bánjának Hazám, hazám... operaáriája, amelynek meghallgatása után Cserna Gábor, Dunaújváros Megyei Jogú Város polgármestere azt mondta: kifejezi mindazt, amiért megjelentek a városháza rendezvénytermében, azt, hogy mit jelent a haza, a magyar érzület. A város első embere köszöntötte Kiss Zsuzsa anyakönyvvezető nevében is a megjelenteket, akiknek az állampolgársági kérését elfogadta Áder János köztársasági elnök, így az ünnepélyes fogadalomtétel után már nem külföldiként, hanem hivatalosan is magyar állampolgárként élhetnek az országban, Dunaújvárosban. Esküszöm, hogy Magyarországot hazámnak tekintem, Magyarország hű állampolgára leszek. Az Alaptörvényt és a jogszabályokat tiszteletben tartom és megtartom. Hazámat erőmhöz mérten megvédem, képességeimnek megfelelően szolgálom. - ismételte az eskü szövegét Farkas István Attila, Szentes László, Basenszki Igor, Basenszki Szofia, Basenszki Dávid, Vikol Nikolett, Vikol Zsuzsanna, Domokos OjunErdene.

Farkas István a romániai Kézdivásárhelyről 2006-ban jött át Dunaújvárosba dolgozni, aztán a húsvét összehozta a párjával, akinek már megkérte a kezét, hamarosan megszületik közös gyermekük és a házasságot is tervezik. István azt mondja: - Eddig is magyar voltam, most pedig már állampolgárként is ide tartozom. Nagyon jó érzés.

Szentes László Csíkszeredáról származik és 2009 óta él városunkban. - Örülök, hogy magyar emberek között élhetek és magyarul beszélhetek - mondta László. Domokos OjunErdene is elmesélte a történetét. Ő 1997-ben Mongóliából érkezett sok lány társával egyetemben tanulni, dolgozni Magyarországra, és a dunaújvárosi fonodában helyezkedett el. Az üzem már régen a múlté, az asszony viszont közel 20 éve él boldog házasságban a férjével, három csodás gyermekük született azóta, a legkisebb, az egyéves kilenc hónapos Endre tündéri csemete módjára fészkelődött vagy mosolygott édesanyja karján a honosítási ünnepségen. A fiatalasszony hangsúlyozta: - Nagyon jó érzés, hogy hivatalosan is magyar állampolgárként élhetek Magyarországon. Az otthoniakkal, a családommal természetesen tartjuk a kapcsolatot, a nyáron hosszú időt töltöttünk ott a férjemmel és a gyerekekkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!