Hírek

2017.02.09. 19:40

Hogy ne csak úgy teljenek a napok - A szakma jelenthet igazi kitörést

Dunaújváros/Mélykút - Tizennyolc fogvatartott tett szakvizsgát tegnap a mélykúti női börtönben. A képzési programról és eredményeiről a rácsokon belül érdeklődtünk.

Szabó Szabolcs

Gyorséttermi eladóként, szakácsként, vendéglátói előadóként (is) elhelyezkedhetnek szabadulásuk után azok az elítéltek, akik tegnap adtak számot a kétéves szakképzés keretében szerzett tudásukról a Pálhalmai Büntetés-végrehajtási Intézet mélykúti részlegében. A szakmaszerzés a reintegrációs program egyik kiemelt eleme.

- Fontos, hogy itt bent is legyen célja az embernek, ne csak úgy elteljenek a napok. Ezért is csatlakoztam, igaz jóval később, e szakmát adó képzéshez, amelyről csak jókat mondhatok. Jelenleg én már "félig kint vagyok", reintegrációs őrizet hatálya alatt, külön büntetés-végrehajtási bírói engedéllyel veszek részt ezen a vizsgán. Koromnál fogva is, én már nem tervezem, hogy ezzel a szakmával elhelyezkedem, de a fiatalabbaknak minden ilyen lehetőség jól jön.

Fontos másodpercek - tálalás közben, a bizottság előtt

Úgy ítélem, ha komolyan gondolják és becsülettel csinálják, ezzel lesz keresnivalójuk a munkaerőpiacon - mondja két, a főzőlapon végzett munkafázis közben Katka, aki beszélgetésünk végén meg is mutatja a bokáján lévő kis műszert, ami számára a fent említett reintegrációs őrizetért fele.

- Igen, ma négyen vannak itt, ők visszajöttek ide, hogy befejezzék a Bv. átal kínált tanfolyamat és megszerezzék az OKJ-s vizsgát. Országos szinten 26 intézményünknél folyik valamilyen szakképzés, sok helyen több is, például: targoncavezető, hidegburkoló, pék, szakács, villanyszerelő. Mindennek két fontos célja van, egyrészt a szakmai képzések már szabadulás előtt munkalehetőséget biztosítanak a fogvatartottaknak.

Koncentrálás, figyelem - gyakorlati vizsga a mélykúti konyhán
Fotó: Zsedrovits Enikő

Nemzetközi összehasonlításban is kimagasló, hogy az elítéltek 88 százalékát valamilyen formában foglalkoztatjuk, ezért munkabért kapnak, így támogathatják családjukat, vagy tartalékolhatnak az újrakezdéshez - említi a vizsga alatt Orosz Zoltán bv. őrnagy, a Büntetés-végrehajtási Országos Parancsnoksága szóvivője, aki hozzáteszi, főként a hiányszakmákra koncentrálnak a képzési kínálat összeállításakor.

- A szabadulás után komoly kihívást jelent a társadalomba történő visszailleszkedés. Mindenkinek jó, ha a korábbi elítélt gyorsan talál munkát. Ezáltal drasztikusan csökkenhet a visszaesés, a bűnismétlés lehetősége, másrészt őt nem a társadalomnak kell eltartania, saját egzisztenciát építhet.

Orosz Zoltán, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának szóvivője

A pálhalmai intézetnél 2005 óta folyamatosan szerveznek különböző tanfolyamokat. A Pannon Oktatási Központ (POK) szakemberei 2007 óta segítik a fogvatartottakat a szakmaszerzésben.

- Korábban, mint pszichológus is kapcsolatban álltam a pálhalmai intézettel, így számomra kiemelten fontos, hogy büntetésük letöltése után egy új életpályára segítsük a fogvatartottakat. Idén lesz tíz éve, hogy a POK együttműködik a bv. intézettel, és összességében elmondhatom, hogy eredményes munkát végzünk. Három szakmacsoportban szervezünk képzéseket: mezőgazdaság - zöldségtermelő, szociális gondozó és a mai vizsgán is szemlézhető vendéglátó-eladó szakmákban.

Borgulya Zoltán, a Pannon Oktatási Központ igazgatója

Pontos adatunk nincs, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy igenis komoly előnyt jelenthet egy-egy ilyen képzettség megszerzése a munkaerőpiacon. A POK munkatársaira is komoly szerep hárul, hiszen speciális körülmények között kell átadniuk az oktatási anyagot és a gyakorlati tudnivalókat - feleli kérdésünkre Borgulya Zoltán, a POK igazgatója.

Az elfüggönyözött konyhában szorgoskodnak a vizsgázók, az értékelés előtt kitessékelik a sajtómunkásokat.

Megkezdődik a tálalás, felszolgálás és a minősítés. A tét nem kevés, egy sikeresen megszerezett szakma a rácsokon túl sokat jelenthet a jövőben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!