Hírek

2013.01.14. 17:42

Hogyan készül egy előadás? Feltárás a teátrumban

Dunaújváros - Széleskörű összefogás eredményeként nehézsorsú fiatalokat lát vendégül szombaton a Bartók színház. Társadalmi felelősségvállalásból jeles.

Szabó Szabolcs

Nem mindennapi eseménynek ad otthont a Bartók Kamaraszínház január 19-én, az előttünk álló szombaton.

A korábbi évek nyílt napjaihoz hasonlóan a városi teátrum ismét megnyitja kapuit a Dunaújvárosból és a régió különböző településeiről érkező színház iránt érdeklődők számára.

"Kiemelt kulturális intézményként rendkívül fontosnak tartjuk, hogy színházunk nyitott legyen, művészeti-, közművelődési programjaink által minél több ember részesülhessen abban az egyedülálló élményben, amit csak a színház, a színházművészet adhat" - áll a Bartók lapunknak eljuttatott közleményében, amely számos örvendetes plusz információt is tartogat.

A Bartók színház vezetése és a kezdeményezésükhöz csatlakozó támogatók fejükbe vették, hogy nehéz sorsú fiatalokat látnak vendégül szombaton.

- A Dab.Docler Dunaújvárosi Acélbikák jégkorongcsapata és a budapesti Rákóczi Alapítvány támogatásával, nehézsorsú fiatalok és nevelőik vehetnek részt a nyílt napon és a délutáni előadáson. A családi nyílt nap valódi csapatmunka eredményeként jön létre, hiszen a program megvalósításából a színház mellett aktív részt vállal magára a Fejér Megyei Gyermekvédelmi Központ is - mondta el a DH-nak Szabó Rita, a színház munkatársa.

Csadi Zoltán színművész a Bartók legutóbbi családi napján - a ház ezúttal jótékonysági akciót is szervezett a rendhagyó nyílt nap köré (Fotó: Vohlmann György)

A kivételes összefogásnak köszönhetően a megyei Gyermekvédelmi Központ intézményiben élő fiatalok és kísérőik, összesen 130-an ellátogathatnak Dunaújvárosba és közelebbről is megismerkedhetnek a színház világával, valamint megtekinthetik a délután öt órakor kezdődő Pimpáré és Vakvarjúcska című előadást. Az ingyenes családi napon korra és nemre való tekintet nélkül mindenki talál majd megfelelő programot. A délelőtt tíz órakor kezdődő programok keretében a  Bartók Táncszínház tagjai koreográfiákat tanítanak be a látogatóknak, majd  a gyerekek találkozhatnak a népszerű Pimpáré és vakvarjúcska zenés játék szereplőivel, és felfedezhetik és kipróbálhatják  az előadás díszleteit.

A délután egy órától már a nagyszínpadon táncbemutató csábítja a jelenlévőket, akiket a forralt borral és zsíros kenyérrel is melegítenek a majd a szervezők.

Tizenöt órától pedig megtudhatjuk, miként is készül egy valódi színházi darab. A most formálódó Sirály című előadás műhelytitkai pillanthatnak bele az erre fogékonyak. Itt sem passzív részvételről van szó. A teátrumfeltáróknak lehetőségük lesz egy-egy szerep erejéig helyettesíteni a hivatásosokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!