Hírek

2017.04.10. 14:55

Hogyan neveljük a kicsiket?

Perkáta -"Közös ügyünk a kisgyermekkori nevelés támogatása" elnevezésű perkátai tanácskozásra, meghívást kaptak a kisgyermekek gondozásban és nevelésében részt vevő szakemberek, a helyi önkormányzat, valamint a védőnői szolgálat és a szülői munkaközösség tagjai.

Horváth Dóra

A téma kapcsán gyűltek össze konferenciára a partnerek a közelmúltban a Kínai-Magyar Kulturális Turisztikai Központban. Elsőként Kundakker Ferencné, a konferencia szervezője köszöntötte a vendégeket, és vázolta a nap programját. A hagyományok ápolásának fontosságát hangsúlyozva a megnyitón, néptáncelőadással léptek fel a perkátai népművészeti foglalkozás diákjai.

Somogyi Balázs, Perkáta polgármestere örömmel üdvözölte a program résztvevőit, és elmondta, hogy az önkormányzat számára kiemelt jelentőséggel bír - mind szakmai, mind infrastrukturális szempontból - a kisgyermekkori nevelés megfelelő biztosítása. Őt követte Bogó Anikó, a Perkátai Általános Művelődési Központ igazgatója, aki az óvodabővítés, bölcsőde-létrehozás érdekében tett szakmai lépéseket ismertette, hangsúlyozva, hogy az önkormányzat feladata és felelőssége, hogy a jogszabályi kötelezettségeknek eleget tegyen, és a településen élő emberek igényeit kielégítse, valamint a kisgyermekkori nevelés magasabb színvonalú hátterét biztosítsa.

Bogó Anikó igazgató, Kundakker Ferencné, a konferencia szervezője és Palkovics Józsefné területi koordinátor a rendezvényen
Fotó: Horváth Dóra

Palkovics Józsefné, a Családbarát Ország Nonprofit Közhasznú Kft. területi koordinátora tartott előadást, ahol a képzési lehetőségek mellett vázolta azt a szakmai előkészítő munkát, amely a bölcsődei gondozás szélesebb körű, hatékonyabb ellátását szorgalmazná. Bemutatott az önkormányzatok részére olyan lehetőségeket, miként tudnak színvonalas bölcsődei gondozást nyújtani.

A programon Bogóné Plasek Krisztina, az egyik perkátai védőnő a sokrétű tevékenységüket mutatta be, különválasztva a 0-3 éves korú gyermekekre való odafigyelést, illetve az óvodapedagógusokkal való kooperációt. Számos olyan jó gyakorlatot mutatott be, amely példaértékű lehet más településeken is.

A tanácskozás második részében Dobráné Szabó Márta, a Bölcsődék Igazgatósága Dunaújváros (BID) igazgatója és Kecskeméti Péterné, a BID Napraforgó bölcsőde igazgatója tartottak előadást, amelyben a bölcsődei gondozás jelentőségét, mindennapjai mutatták be, ami a pedagógusoknak mintául szolgálhat. A tanácskozáson több olyan település képviseltette magát, amelyek a jövőben bölcsődét kívánnak indítani.

A Rácalmási Manóvár Óvoda és Bölcsőde bemutatkozását hallhattuk Pálinkás Tiborné igazgatótól, aki a bölcsődéből az óvodába való átmenet zökkenőmentes folyamatát hangsúlyozta. A cecei óvoda vezetője, Mészáros Istvánné Éva az új bölcsődei csoport kialakításának előkészítését vázolta, és a fenntartással kapcsolatos nehézségekre is kitért. Hegelsberger Ferencné, a Magyar Óvodapedagógiai Egyesület elnökségének tagja tájékoztatójában elismerte az óvodapedagógusok munkáját, és reagált azokra a változásokra, fejlesztésekre, amelyek napjainkban az óvodai életet, az óvodapedagógusok munkáját meghatározzák.

A konferencia zárásaként Cseréné Marczal Zsuzsanna, a perkátai Szivárvány óvoda helyettes vezetője az intézmény bemutatása mellett a pedagógusok szakmai fejlődését és a pályázati eredményeket ismertette, ösztönözve a pedagógus kollégáit, hogy minél több pályázati programban vegyenek részt ők is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!