Hírek

2015.09.25. 15:27

A városban sok bosszúságot okozott az eső

Dunaújváros - Komoly, már-már felhőszakadás-méretű záporok nyomasztották pénteken a várost. De hasznuk is volt.

Pekarek János

Megint esett némi eső pénteken délelőtt ami annyit jelent, hogy volt egy olyan óra, amikor közel negyven milliméternyi csapadék zúdult le a városra. Ez megint az az eset, amire egyszerűen nem lehet felkészülni: ahhoz újra kellene építeni a várost, és annak teljes csatorna- és vízelvezető-rendszerét.

Fotó: Ady Géza

Nem vigasz, hogy ezzel a jelenséggel küszködnek manapság világszerte. A hosszabb távra, esztendőre számolt átlagok változatlanok, míg azok heti, napi eloszlása hihetetlenül egyenetlen. Két hónapi aszályt kétnapos özönvíz követ és hasonlók. Tapasztaltuk, tapasztaljuk most is. Ennek aztán sajátos következményei is vannak. Míg az Alsófoki-patak medrében olykor alig észrevehetően csörgedezik a víz, egy Magyar úton lakó olvasónk pénteken arról értesített minket, hogy délelőtt ismét voltak olyan negyedórák, amikor a patak egyszerűen kiöntött a volt Szórád-iskolával szemben: a vízözön nem fért át a híd alatt. A Dózsa György út Lorántffy-kollégium és -iskola közötti szakaszán a városból kifelé vezető jobboldali sáv használhatatlan volt a fél méter magasságban hömpölygő víz miatt. A Városháza téren legalább a tér negyedét elfoglaló tócsa alakult ki.

- A városbeli irodánknál negyvenöt milliméter, Kisapostagon 18 milliméter esőt mértünk: nagyon örülünk neki, mert ez már jelentős méretékű csapadék! - mondta lapunknak Márkli János, a Pentele Mezőgazdasági Zrt. növénytermesztési ágazatvezetője. Aki ugyan hozzátette, hogy az aratás előtt álló kukoricának ugyan már mindegy, mennyi eső esik, a végletesen elszáradt növény hozamán nem segít de cseppet sem mindegy ez a már elvetett és kikelt repcének! Valamint ugyancsak nem mindegy a talajelőkészítés szempontjából: hiszen mostanában készítenék a magágyakat az őszi vetésekhez. Továbbá: az eső nagyon jól jön ahhoz is, hogy a kiszórt műtrágyát belemossa a talajba.

Egyébként a megyei katasztrófavédelem ellenőrzi, hogy megfelelően karbantartják-e a vízelvezetőket!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!