Hírek

2014.08.26. 18:25

Elindult az Éjszakai Átszálló

Dunaújváros – Az utóbbi évek/évtized menetrendjét tartva kedden este is némi késéssel indította első szerelvényét a Kortárs Művészeti Intézet művészeti fesztiválja, az Éjszakai Átszálló. Természetesen ott ácsorogtunk a peronon.

Szabó Szabolcs

Kedden este elkezdődött az idei évre rendelt Éjszakai Átszálló, a Kortárs Művészeti Intézet pályaudvarán. Az állomásfőnökség az első este Füstkultúra címmel jelentkező csoportos kiállítást, majd a BudMeal étterem megnyitóját ajánlotta a lelkes utasközönségnek.

Az üzemigazgatóság (egyszemélyben Fehérvári Tamás), valamint Trapp Dominika kinevezett állomásfőnök az utasközönség türelmét két kiállítás-installáció nyitányával erősítette. Előbb a BudMeal étterem mutatta be a keddi napra rendelt gasztronómiai újdonságait, majd begördült a dohányzó szerelvény is.

Instant nyakleves tálalás előtt: Deák Nóra, Medvegy Zsuzsa, Lengyel Gabriella a peronon. Fotók: Ady Géza

Mi előbb rágyújtottunk. Füstkultúra címmel, Dés Márton és Bálint Bence menetirányításával a tekerés és a dohányzás füstös világába bolyonghattak tartalmasat az utasok. A Kortárs Művészeti Intézet kistermében, a szabályoknak megfelelően, részben elszeparáltan lehetett tanulmányozni és jókat derülni azon, miként is építünk kultúrát egy évszázados függőség köré. A csoportos tárlat anyaga szelíd öniróniával, olykor füstös mozgalmi elánnal vizsgálja miért is szívunk. Legtöbbször otthon és egyedül.

A dohányos vagon alvós fülkéjében betekinthetünk egy masszív dohánysodró privát életébe. A polcon megszámlálhatatlan cigipapír, mókás freskók, egyfelvonásos életmódtanácsadó álszakkönyvek, valamint Cooper indiánirodalmának remekei. A kabinból kibukva olvassuk: holnap rászokom... Az Átszállóra biztos.

Forralható ízesített nyaklánc: Csányi Éva a saját adaggal.

A szabadidő kitöltésében rendre segítségünkre siet a dohány, no meg a főzés. Az utóbbi években szépen hizlalt univerzum épült ki a főzőipar körül. Recept az élet, mondhatnánk, mióta a politikusok és belátták: pácolással és klopfolással is lehet szavazatokat gyűjteni.

Részben erre és a szabadidős, közösségi főzőkultúra felfutására reagál Trapp Dominika és Mécs Miklós BudMeal étterme, amely a következő, valóban iható és ehető kortyokkal és falatokkal lepte meg az utasellátó rendre éhes-szomjas, potyázó közönségét: instant nyakleves, máj tájék koktél, magyar libre.

A füst és két instant nyakleves között egy rendezetlen, de látványos divatbemutató is tartogatott örömittas pillanatokat az utasközönségnek. Ahogy Suplicz Marci, a ÉÁ idei műsorközlője fogalmazott: a Magyar Absztraktok szabadidőruha kollekciójának prezentációján posztmodern susogós mackók lepték el a restit. Folytatása következik egészen szombatig. Csatlakozzanak! Megéri!

Induló szerelvények menetlevele

Szerda: 8:00 rendhagyó reggeli torna a mozi ellőti téren, 14:00 részvétel az újraélesztési világrekordkísérletben, 17:00 Bad Reading – szabadidős irodalom. 18:00 Keresztes Zsófia „Sufni" című installációja a Csakoda táborban. 19:00 Vacsora a BudMeal-ben. 20:00 Mayberian Sanskülotts koncert. 21:00 Zelena Zombor koncert.22:00 Band in The Pit koncert, visual: F39. Az Éjszakai Átszálló ezúttal is ingyen és bérmentve, 100 százalékos kedvezménnyel szállítja utasait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!