Hírek

2014.09.28. 16:05

Horgászvezetők viadala az adonyi holtágban

A horgászokkal mindenki csak nyerhet, mondták egyöntetűen a szombati verseny résztvevői.

Pekarek János

Bizonyára csak a hozzám hasonló kívülállóknak volt szokatlanul érdekes a látvány, amint az adonyi déli öböl mindkét partján egy csomó horgászegyesületi elnök és vezetőségi tag markolja a botot, csúzlizza vízbe az etetőanyagot, illetve szákol és orsózik rendületlenül. Még Budapestről, Székesfehérvárról, sőt: Mátészalkáról, Szentesről is érkeztek versenyzők – lévén, hogy a Velencei-tónál távoli vidékeken élők is szeretnek horgászni. Beléptek tehát a tóparti egyesületbe, s bizonnyal nem jártak rosszul.

De a Dunával sem. Mást ne mondjak, olyan világnagysággal találkozhattak az adonyi parton, mint Gurisatti Gyula: az egykori búvárúszó, majd lövészbajnok legutóbb a változatosság kedvéért a horgászatban bizonyított: a mozgáskorlátozottak idei római világbajnokságán egyénileg és csapatban is világbajnoki címet szerzett!

Ebből az alkalomból horgásztársai ezüst emlékplakettel köszöntötték őt az adonyi öbölben. Amely, mint azt dr. Szász Károlytól, a helyi horgászegyesület elnökétől megtudtuk, 11 hektár területű, és nem sokkal a verseny előtt 7,5 mázsa pontyot telepítettek bele. Az öbölben egyébként szaporák a kárászok, keszegek, dévérek, süllők, harcsák, balinok, busák is. Ahogyan az egyik résztvevő, a rácalmási Dualszky-Kovács István fogalmazott: mivel horgászok kezelik ezt a területet, sokkal intenzívebben lehet halat fogni, mint másutt. Még mondják, hogy egy horgász nem diplomatikus...

Gurisatti Gyula, a római horgászvilágbajnokság kétszeres győztese az adonyi vízparton (Fotó: A szerző felvétele)

Hiszen ezt a nagy szövetséget éppen az intenzívebb halfogás reménye terelte egybe. Siklósi Béla, a Velencei-tavi és Dunamenti HESZ elnöke még ott, az adonyi öböl partján is hangsúlyozta: céljuk az, hogy az ősszel meghirdetendő vízkezelői pályázatok során elnyerjék a Duna hetven kilométeres középső szakaszának kezelői jogát, amely most az Ercsi Hal Kft-nél van. De nem a vállalkozás ellenében, hanem azzal együttműködve, tapasztalatait hasznosítva pályáznak majd a 2015-től érvényes jogokra. Elvégre halász és horgász között nincs ellenségeskedés.

Az új halgazdálkodási törvény szerencsére preferálja a horgászokat, elismeri a hobbiegyesületek sok esetben ötven-hatvanéves tevékenységét, környezetvédelmi, család- és természetbarát tevékenységét, hangsúlyozta a dunaújvárosi horgászok elnöke, Somfai Rezső is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!