Hírek

2014.12.03. 14:40

A jövő az idegenforgalmi, kikapcsolódási célú horgászaté

Dunaújváros - Névváltoztatás előtt áll a helyi horgászegyesület - és még egy pályázati startengedélyre is vár!

Pekarek János

Riadókészültségben vagyunk! - mondta Somfai Rezső, a Dunaferr Horgászegyesület elnöke, arra utalva, hogy bármelyik pillanatban készen állnak a Dunamenti és Velencei-tavi Horgászegyesületek Szövetségébe tartozó sporttársaikkal együtt egy nagy horderejű pályázat beadására.

Ez a pályázat pedig arról szól(na), hogy a Duna 5. szakaszán, amely Nagytéténytől Baracsig tart, az érintett egyesületek nyerjék el az úgynevezett vízkezelési jogot.

E jog sok lehetőséget biztosítana a horgászoknak. Főként azért, mert közreműködésükkel tartalmat kaphatna az az elv, ami a 2013. decemberében megjelent, a halgazdálkodásról szóló törvény új kiegészítéseivel összhangban nem a kereskedelmi célú halászatra, hanem a rekreációs horgászatra összpontosítanának a vízkezelők.

A Dunaferr Horgászegyesületből (egy versenyüket láthatjuk a képen) Dunaújvárosi Sporthorgász Egyesület lehet a közeljövőben. Nagyon várják a vízkezelési pályázat kiírását

Már csak azért is, idézte fel Somfai, mert a törvény idei kiegészítései kizárják az iparszerű halászokat a vízhasznosításból. Ez azért (is) fontos a dunamentieknek, mert jó együttműködésre törekednek a vízterület eddigi gazdájával, az Ercsi Hal Kft-vel. Amely ezután a haltelepítésen kívül legfeljebb a szelektív halászatban működhetne közre.

Csakhogy eddig még nem írták ki a vízkezelési pályázatokat, jegyezte meg a névváltoztatás előtt álló horgászegyesület elnöke. Dunaferr-ből ugyanis Dunaújvárosi Sporthorgász Egyesületre szeretnék változtatni elnevezésüket, lévén, hogy a vasműtől, amelynek mindenkori nevét 1951 óta viseli az egyesület, évek óta még erkölcsi támogatást sem kaptak. Névváltoztatási kérelmük jelenleg a bíróságon van.

Somfai úgy véli: mivel a törvény és kiegészítéseinek fogalmazása szerint kereskedelmi célú halászatra vonatkozó engedély nem adható ki 2016-ra és az azt követő évekre, a jövő a horgászegyesületek által szervezett, idegenforgalmi és kikapcsolódási célú horgászaté. Ami környékünkön, Adonytól Kulcson, Rácalmáson át a városig és Baracsig, nagy lehetőség!

 



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!