Hírek

2016.10.20. 18:50

Hősökre emlékeznek - A legfontosabb, hogy a fiatalok is megértsék 1956 üzenetét

Kulcs - Történelmi jellegű kiállítással indult a település ünnepi, az 1956-os eseményeket felidéző programsorozata.

Szabó Szabolcs

Csordultig megtelt a települési községháza díszterme csütörtökön délután, ahol az 1950-es éveket, valamint az 1956-os forradalom és szabadságharc egy-egy fontos momentumát felidéző kiállítás várta az érdeklődőket. Az ünnepélyes megnyitóval párhuzamosan elkezdődött a további tizenkét programból álló programsorozat, amely az 56’-os forradalomnak állít emléket.

Az ünnepélyes megnyitón elsőként Kulcs település polgármestere Fejes Balázs köszöntötte a megjelenteket. Beszédében kiemelte, hogy az önkormányzat a Kulcs Község Fejlesztéséért Alapítvánnyal együtt sikerrel indult az 1956-os Emlékbizottság két pályázatán is. Ennek köszönhetően sikerült megszervezni azt az ünnepi, 12 állomásból álló sorozatot, amely november 4-én zárul majd. A másik sikeres pályázatnak köszönhetően pedig tavasszal avatják majd fel a település 56-os emlékparkját. A kiállításmegnyitó vendége volt Rákay Philip médiaszemélyiség, aki felszólalásában kiemelte: A morál nélküli hatalom hosszú távon nem lehet életképes... a kommunisták által épített hazugság rendszere 1956-ban kezdett repedezni, ám végül csak 1989-90-ben omlott össze véglegesen.

A már említett történelmi tárlatot Maruzsa Roland alezredes, valamint Kulcs díszpolgára, az 56-os felkelésben aktív szerepet vállaló Kaczander Károly mutatta be az érdeklődőknek. A kiállítás egy igazi közösségi összefogásnak köszönhetően született meg és a következő tizenegy napban látogatható a községháza dísztermében.

Kulcson október 23-án, 17 órakor irodalmi esttel folytatódik a megemlékezés, majd 18 órakor fáklyás felvonulással tisztelegnek a település lakói a forradalom és szabadságharc hősei előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!