Hírek

2014.04.04. 15:40

A Duna-part az illegális hulladéklerakók kedvenc terepe

Dunaújváros - Elgondolkoztak már azon, hová kerül az a rengeteg beton- és aszfalttörmelék, amelyet felszednek?

Pekarek János

Dömény László mutatja milyen az újrahasznosított törmelék (Fotó: Ónodi Zoltán)

Meghökkentően sok reagálás érkezett csütörtöki cikkünkre, amiben a két éve Kisapostag határában illegálisan lerakott, az egykori dunaújvárosi sportpálya kerítésének bontásából származó beton- és aszfalttörmelék sorsával foglalkoztunk!

Aki nem olvasta volna: az a törmelék ma is ott díszeleg a szántóföld szélén. Változás annyi, hogy időközben benőtte a halmot a gaz...

De az a halom (két-három köbméternyi) valósággal eltörpül néhány másik, olvasóink által jelzett törmelékhegy mellett!

Néhol húsz-harminc köbméternyi törött beton, aszfalt hever jobb sorsra érdemes területeken: főként a Duna-part az illegális lerakók kedvenc terepe.

Nem csodálkozhatunk rajta: építési és bontási törmeléket szállítani és feldolgozni, valamint az ebből származó termékeket tovább értékesíteni csakis külön engedélyek birtokában, az Európai Unió minősítési rendszerének megfelelő vállalkozásokban lehetséges.

Ilyen engedély megszerzése pedig sok időbe és pénzbe kerül hogy a hozzá szükséges felkészültséget, gépeket, berendezéseket már ne is említsem.

Megkerestük a környék egyetlen, ilyen, úgynevezett inert hulladék kezelésére jogosult és felkészült cégét, a kulcsi telephelyű Dunatörépker Kft-t. Ennek ügyvezetője, Dömény László érdeklődésünkre elmondta: vállalkozása 2012-ben alakult, s évi ötvenezer tonna inert hulladék feldolgozására jogosító engedéllyel rendelkezik. Tényleges munkájuk azonban nem tesz ki többet 3500 tonnánál...

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!