Hírek

2013.12.08. 13:35

Magyarország legnagyobb érdekvédelmi tömörülése

December 6-án megalakult a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MSzSz). A több mint másfél évszázados magyar szakszervezeti mozgalom szellemi örökségét vállaló új szervezetről beszélgettünk a jelenlévőkkel.

Szente Tünde

A hazai szakszervezeti mozgalom legtöbb szervezett munkavállalóját tömörítő szövetség kormányzati megítéléséről kérdeztem Czomba Sándor foglalkoztatásért felelős államtitkárt: Az, hogy jó-e ez a tömörülés, azt nem a kormány dönti el, hanem azok az érdekképviseletek, akik úgy érzik, hogy ha erejüket összpontosítják, akkor hatékonyabban tudnak a munkavállalók érdekében fellépni. A magyar kormány számára az a fontos, hogy olyan fajsúlyú és potenciális tárgyalópartnerek legyenek, akikkel Magyarországon a teljes munkavállalói kört képesek lefedni. Azt, hogy az új szövetség milyen mértékben tudja a Dunaújvárossal kapcsolatos érdekeket befolyásolni, nem tudom, egy biztos, jó a kapcsolatunk a Dunaferr érdekképviseleteivel...

Az új szervezet elnökévé választották Pataki Pétert, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) eddigi elnökét:
- Februárban kezdtünk munkához, május elsején pedig bejelentettük, hogy létrehozzuk a szövetséget. Az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége a közszektort összefogó nagy szövetség, a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma döntően a közszolgáltatásban erős autonóm szakszervezeti szövetség, és ahogy mondani szoktuk, a versenyszféra legnagyobb szakszervezeti tömörülése, az MSZOSZ lépett szövetségre. A konföderáció fogalmilag azt jelenti, hogy olyan szövetség, amely lefedi a munkaerőpiac minden szegmensét.

Az Magyar Szakszervezeti Szövetség december 6-i alakuló ülése résztvevőinek egy csoportja. A munkavállalói érdekvédelem mellett kiemelt feladatukként fogalmazták meg a széthullóban lévő civil társadalom, a demokratikus Magyarország erősítését is (Fotó: Szente Tünde)

Mucsi Zoltán, a Dunaferr Dunai Vasmű Vasas Szakszervezeti Szövetség elnöke történelmi lépésként értékelte az eseményt: Biztos vagyok abban, hogy a kormányzat ezt a szakszervezeti tényezőt nem hagyhatja figyelmen kívül. Ám, ha valaki azt várja, hogy ettől holnap már jobb lesz, az csalódni fog, de egy éven belül mindenképpen igen. Egy évre szól a választás, a cégbírósági bejegyzésig is dolgozni kell, közben fokozatosan a három szervezet fölszámolja önmagát, s csak ez az egy nagy konföderáció marad. Egy biztos, amikor a kormány és a munkaadók tárgyalnak a szakszervezetekkel, másként kell hozzáállniuk, mint korábban. Pataki Péter alkalmas az elnöki teendők ellátására, a választás is bizonyította, hogy igen nagy támogatottsággal bír. Az MSZOSZ-en belül a vasasok meghatározóak, elnökük, Balogh Béla nagy feladatok elé néz, hiszen az új szervezetvezető testületébe is bekerült.

A Vasas Szakszervezeti Szövetség elnöke, Balogh Béla: A három konföderáció létszámában, szakmaiságában, erőforrásaiban az ország legnagyobb szakszervezeti konföderációja lett, ahová mi vasasok is tartozunk. A Dunaferr DV Vasas Szakszervezete a Vasas legerősebb lába, vele együtt erősebb a konföderáció is, hiszen Magyarország legszervezettebb és legnagyobb létszámmal bíró munkahelyi alapszervezete a dunaújvárosi. A vasműs tisztségviselők és a szervezett tagok nagyon felkészültek, amit bizonyít a legutóbbi sztrájk is. A Dunaferrnek is szüksége van a nagy konföderációra, mert még nem csengett le a létszámleépítés, és az sem, hogy a vállalatnak és a nagyolvasztónak mi lesz a sorsa. Lassan rá kell jönni mindenkinek, hogy valamilyen formában érintett a munkája elvesztésében, lehet, hogy ma nem, de holnap igen. A beletörődés, a fásultság, a közömbösség elfogadhatatlan, a legnagyobb ellenségünk. Sok energiánkba kerül, hogy az emberek gondolkodásán változtassunk. A szolidaritás nem azt jelenti, hogy támogatunk benneteket, csináljátok, hanem azt, hogy csináljuk, fogjunk össze, tevőlegesen, fizikálisan is ott kell lenni, és akkor vesznek komolyan a tulajdonosok, vagy azok képviselői. Fontosnak tartom ezen túlmenően a nyilvánosság kérdését is. A tőke nem nagyon szereti, ha a cégével kapcsolatos gondokról beszélünk. Büszkeséggel mondhatom, hogy a Vasas Szakszervezeti Szövetségnek a Dunaferr DV Vasas Szakszervezeti Szövetség példa értékű érdekvédelmi szervezete. Önökön keresztül kívánok minden dunaújvárosi kollégának kellemes karácsonyt és boldog újévet, s bizakodjunk, mert ha összefogunk, nem az van, amit nélkülünk meg akarnak csinálni!

 

 

 



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!