Hírek

2013.03.17. 06:41

Országos hóhelyzet - Pintér: hétfő estére jelentés készül a tapasztalatokról

Vasárnap reggelre kezdett helyreállni a hóhelyzet miatt felborult rend az országban: megindult a forgalom az M1-esen, elzárt település nem volt. A közlekedőket óvatosságra intik!

MTI

20.45

Az ÉMÁSZ szolgáltatási területén helyreállt az áramszolgáltatás

Az Észak-magyarországi Áramszolgáltató (ÉMÁSZ) Nyrt. szolgáltatási területén minden településen helyreállt az áramszolgáltatás -  közölte a cég az MTI-vel vasárnap este.

Közleményük szerint háromnapos, megszakítás nélküli munkavégzéssel sikerült újra villamos energiával ellátni valamennyi érintett bodrogközi, taktaközi és más Borsod-Abaúj-Zemplén megyei települést.

A káresetek vasárnap estig tartó feldolgozása alapján a viharban összesen 103 kilométer hosszúságú középfeszültségű hálózaton 54 helyszínen történt meghibásodás, amelyek kijavításához 84 eltört, 15 kidőlt és 33 megdőlt oszlopot kellett helyreállítani, több ezer méter leszakadt vezetéket kellett pótolni, sok száz szigetelőt kellett visszaszerelni - ismertették. A teljes felmérés után ezek a számok még növekedhetnek - tették hozzá.

A közleményben jelezték, hogy néhány helyen még csak ideiglenes megoldásokkal sikerült biztosítani az ellátást. A végleges helyreállítási munkálatok a jövő hétre áthúzódnak, ezek során rövidebb idejű áramkimaradásokra még számítani lehet, de az áramszolgáltatás már folyamatosnak tekinthető minden településen.

Pintér: hétfő estére jelentés készül a tapasztalatokról

Orbán Viktor miniszterelnök felkérésére a Belügyminisztérium hétfő estére elkészíti a rendkívüli időjárás miatt kialakult katasztrófahelyzet tapasztalatairól szóló jelentését, s ezt a következő kormányülésen a kormány tudomására is hozzák - mondta Pintér Sándor belügyminiszter vasárnap délután Budapesten, sajtótájékoztatón.

A miniszter bejelentette: már nincs elzárt település, nincs járhatatlan út, és sok településen visszaállt a vízszolgáltatás is. Jelenleg 75 településen van még baj az áramszolgáltatással, mivel az áramellátás gerinchálózatából 240 oszlopot tört szét a vihar. Ennek helyreállításában a katasztrófavédelem, a honvédség és a rendőrség támogatása mellett folyamatosan dolgozik az áramszolgáltató cég.

A sajtótájékoztatón Pintér Sándor, valamint Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője és Papp Károly országos rendőrfőkapitány is sikeresnek értékelte a szervek munkáját a katasztrófahelyzet felszámolásában. Az újságírók kérdésére, hogy miért nem kérték korábban a honvédség segítségét és eszközeit, azt mondták: nem volt rá szükség.
Hozzátették: az úton rekedt emberek biztonságba helyezéséről egyebek között a katasztrófavédelem által biztosított melegedőbuszokkal, továbbá 227 melegedőhely megnyitásával gondoskodtak.

Bakondi György tájékoztatása szerint a három nap alatt a katasztrófavédelem erői összesen 1692 esetben avatkoztak be. Az OKF vezetője szerint felkészülten, szervezetten reagáltak a megfelelő erők és eszközök alkalmazásával, sikeres volt a beavatkozásuk.
Pintér Sándor szerint "Európa eddig ismert legnagyobb márciusi viharát éltük át". A miniszter elmondása szerint a vihar és a hófúvás miatt mintegy 270 ezer ember került veszélybe, nagyon sokan voltak a közutakon.

Beszámolt arról, hogy a katasztrófahelyzetet megelőzően többszörös riasztást adtak ki. Az Országos Meteorológiai Szolgálat már szerda este 19 óra 30 perckor jelezte: rendkívül erős vihar várható. Csütörtökön megerősítették, hogy akár 120 kilométer/órás szél is kialakulhat. Az OKF a hírek ismeretében Győr-Moson-Sopron, Veszprém és Fejér megyében a helyi sajtón keresztül tájékoztatta az embereket, hogy lehetőleg ne induljanak útnak. A katasztrófavédelem csütörtök délután ugyanerre már országos szinten is figyelmeztetett - tette hozzá a miniszter.
A rendőrség csütörtök délután 14 óra 30 perckor lezárta az M1-es és az M7-es utat, "14 óra 54 perckor katasztrófahelyzet kihirdetésre került" - mondta a miniszter.

Pintér Sándor szerint az, hogy ilyen eredményesen sikerült megoldani a helyzetet, annak köszönhető, hogy csütörtökön délután a katasztrófavédelem és a rendőrség egységeivel felállt az Operatív Törzs, amely a mentőszolgálattal, valamint a katonasággal is együttműködött. A miniszter kiemelte a nemzetközi összefogást is, hiszen Ausztria és Szlovákia belügyminiszterei is segítették a mentési munkálatokat szervezéssel, eszközzel egyaránt.
A miniszter kiemelte: a katasztrófahelyzet miatt egy ember sem hűlt ki az autókban, minden emberi életet sikerült megmenteni a lezárt útszakaszokon. Papp Károly országos rendőrfőkapitány is megerősítette: sem pénteken, sem szombaton nem történt halálos kimenetelű közúti baleset a hóhelyzettel összefüggésben.

Az elzárt gépjárművekben nem keletkezett kár, nem volt fosztogatás, illetve lopás. Elmondták ugyanakkor, hogy a leszakadt vezetékeket színesfém-tolvajok próbálták meg ellopni. Papp Károly viszont elmondta: Borsod-Abaúj-Zemplén megyében és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is előállították a tolvajokat, utóbbi helyen már az orgazdát is megtalálták a rendőrök.

Papp Károly hozzátette, hogy a rendőrség csütörtökön 13 órakor rendelte el az országos törzs felállítását, amely megkezdte a megyei rendőr-főkapitányságok tevékenységének összehangolását, felügyeletét. Továbbá fokozott rendőri felügyeletet rendeltek el az érintett térségekben. Ezt a következő napokban is fenntartják - tette hozzá.

Az országos rendőrfőkapitány kitért arra is, hogy az elmúlt 3 nap alatt mintegy 15-szörös volt a police.hu rendőrségi portál látogatóinak száma. Az ORFK kommunikációs szolgálata 518 közleményben tájékoztatott az eseményekről.

Forrás: MTI

18.15

Már csak Komárom-Esztergom megyében dolgoznak utak felszabadításán

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának 18 órai összesítése alapján a főutak többnyire szárazak, de Kisbér, Tatabánya és Veszprém közelében jégbordás, Székesfehérvár környékén latyakos, Baja térségében pedig hókásás szakaszokra lehet még számítani. A mellékutak a Dunántúl északi és déli területein, Kiskunhalas térségében, valamint északkeleten sokfelé jégbordásak, havasak, latyakosak, csúszósak. A látási viszonyok jók, a szélmozgás általában gyenge, de a Dunántúlon és Szekszárd környékén közepes erősségű, Veszprémnél pedig erős szél fúj.

Már csak Komárom-Esztergom megyében dolgoznak a Magyar Közút Nonprofit Zrt. hómarói 13, a korábbi hófúvások miatt járhatatlanná vált mellékút felszabadításán. A társaság, miután Fejér megyében felszabadította az összes alsóbbrendű utat, a hómarók egy részét átirányította a szomszédos megyébe, hogy segítse a Komárom-Esztergom megyeiek munkáját.

Komárom-Esztergom megyei járhatatlan utak listája:

1125 j. út, Bajna–Bajót között

1126 j. út, 1125-ös jelű út–Lábatlan között

1127 j. út, Tardos–Bikol között

8127 j. út, Bokod–Pusztavám között a megyehatárig (Kocs–Dad között járható)

8134 j. út, Naszály–Grébicspuszta között

8135 j. út, Kömlőd–8154 kereszteződés között, továbbá Tatabánya térségében a 4+000 km-ig

8136 j. út, Kocs–Nagyigmánd között

8137 j. út, Tata–Kömlőd között

8155 j. út, Oroszlány–Kecskéd között

8207 j. út, Bakonysárkány–Kisbér között

8227 j. út, Bakonysárkány–Aka között

81132 j. út, Szőny, belterületi út

81144 j. út, M1-es autópálya–Bana között

Forrás: Magyar Közút

17.30

Újabb honvédségi járműveket vetnek be Szabolcs megyében

Újabb lánctalpas honvédségi járműveket vetnek be Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében vasárnap délután - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) az MTI-vel.

A közlemény tájékoztat arról, hogy a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ibrány település külterületén a honvédség lánctalpasainak segítségével vasárnap reggel kezdték meg a magasfeszültségű távvezetékoszlopok helyreállítását. A térségben három napja nincs áramellátás, több hektárnyi lápos, mocsaras területen dőltek ki, vagy kerültek víz alá az oszlopok.

A Magyar Honvédség (MH) 5. Bocskai István Lövészdandár hajdúhadházi Vay Ádám Kiképzőbázisáról várhatóan délután öt órakor újabb két PTSZ-M típusú kétéltű lánctalpas járművet indítanak útnak, hogy segítsék a szolgáltatás helyreállítását.

A HM korábban azt közölte: a Magyar Honvédség katonái továbbra is folyamatosan részt vesznek a rendkívüli időjárási körülmények miatt kialakult helyzet felszámolásában. A néhol másfél méteres mélységet is meghaladó vizes, mocsaras terület gyalogosan vagy egyéb járművel megközelíthetetlen, így biztonsággal csak a PTSZ platójáról tudnak dolgozni a szakemberek.

A Bocskai-dandár katonái már harmadik napja segítenek több település áram- és vízellátásában. Két aggregátorral járják az áramszolgáltatás nélkül maradt területeket. Az egyik berendezést vasárnap a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Cigándtól 2 kilométerre található Szenna-tanyán vetették be. A másik aggregátorral a bocskais katonák és az ÉMÁSZ Nyrt. szakemberei Tiszakarád utcáit járják azért, hogy az ott található transzformátorállomásokon keresztül árammal lássák el a lakosokat - tették hozzá.
Benkő Tibor vezérezredes, honvéd vezérkari főnök vasárnap levélben köszönte meg a helytállást azoknak a katonáknak, akik a katasztrófahelyzetben a mentési feladatok irányításában, szervezésében, koordinálásában és végrehajtásában részt vettek.

16.15

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkagépeinek sikerült felszabadítani a Sárkeresztúr és Sárosd, valamint a Mezőfalva és Sárbogárd közötti mellékutat. Így már minden Fejér megyei közút két nyomon járható. Több hómarót a szomszédos Komárom-Esztergom megye még lezárt útjaira csoportosít át társaságunk, hogy ott is minél hamarabb felszabadulhassanak a még járhatatlan alsóbbrendű utak - közölte a Magyar Közút.

14.30

Fokozatosan csökken az áram nélkül maradt szabolcsi települések száma

Fokozatosan csökken az áram nélkül maradt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei települések száma, azonban az E.ON Zrt. déli adatai szerint még mindig 61 település sújt az üzemzavar.

A cég honlapján olvasható lista szerint már csak egy olyan szabolcsi település van, Gávavencsellő, ahol kétezer feletti fogyasztóhelyet érint a rendkívül zord időjárás okozta üzemzavar.

Hat településen, Ajakon, Balkányban, Bökönyben, Demecserben, Nyíregyházán és Újfehértón ezer feletti azok száma, akik nem kapnak elektromos szolgáltatást. Nyíregyházán a külterületi városrészekben nincs áram csütörtök délután óta.
A megyében 35 olyan település van, ahol 100 és 1000 közötti fogyasztót érint az áramszünet. Tizenkilenc településen pedig már 100 alatti azoknak a fogyasztói helyeknek a száma, ahol nincs szolgáltatás.

Az E.ON szerelői, alvállalkozói továbbra is folyamatosan dolgoznak, megerősítve Dunántúlról érkezett szakemberekkel és a nehéz terepen végzett munkájukat honvédségi, valamint a katasztrófavédelmi szervezet speciális járművei is segítik.

A csütörtöki és pénteki rossz időjárás következtében, a vezetékekre, oszlopokra fagyott eső és hó, illetve a viharos szél által kidöntött fák miatt több mint ötezer kilométer hosszon rongálódott meg az elektromos vezetékhálózatot Szabolcsban. Több mint kétszáz oszlop tört el, mintegy háromszáz helyen szakadt el a vezeték, a szigetelőtörések száma pedig közelítette az ezret. Továbbá 30 kilométernyi hálózat teljes újjáépítést igényel.
A hibaelhárításon dolgozó szakemberek vasárnap késő estig további jelentős javulást ígérnek az az áramellátásban.

Áram nélkül maradt településeken segít az Ökumenikus Segélyszervezet

Az áram nélkül maradt kelet-magyarországi településekre juttat el gyorssegélyt vasárnap és hétfőn az Ökomenikus Segélyszervezet.

A szervezet vasárnap kora délutáni, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az ítéletidőben leszakadt vezetékek miatt 66 település 28 ezer fogyasztóhelyét érinti még az üzemzavar. A településeken 80 melegedőt nyitottak meg.

A szervezet munkatársai az igények felmérése után ezekbe a közösségi melegedőkbe igyekeznek eljuttatni a többek között élelmiszereket és palackozott vizet tartalmazó segélycsomagokat.

A segélyprogramot az E.ON rendkívüli támogatásából finanszírozza az Ökomenikus Segélyszervezet, amely az áramkimaradásban érintett települések listáját is megkapta az áramszolgáltatótól.

Hatszáznál több embert mentettek ki a Győr megyei rendőrök

Győr-Moson-Sopron megyében hatszáznál több embert segítettek biztonságba az elmúlt napokban a havazással összefüggésben rendőrök – közölte a megyei főkapitányság szóvivője vasárnap az MTI érdeklődésére.

Kocsis Tünde alezredes elmondta: 632 embert segítettek haza vagy a kijelölt melegedőhelyre, 624 jármű kiásásában vagy út szélére vontatásában vettek részt munkatársaik. Tizenkét járművet szállítottak el a helyszínről, mert zavarta a hó eltakarítását és a forgalom megindulását, az utolsóért a reggeli órákban jelentkezett tulajdonosa.

A közútkezelő korábbi tájékoztatása szerint vasárnap délelőttre sikerült megtisztítani a megye utolsó két, a hófúvás által még eltorlaszolt szakaszát Pér és Győrság, illetve a Lázi és a megyehatár között. Az M1-es autópályán – ahol péntekre virradóra még több ezren éjszakáztak – a forgalmat a főváros felé szombaton, az országhatár irányába vasárnap hajnalban nyitották meg végleg.

13.20

Vannak még járhatatlan utak

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának legfrissebb összesítése alapján a főutak többnyire szárazak, de Győr, Kisbér, Tatabánya, Veszprém, valamint Sárbogárd és Baja közelében jegesek, jégbordásak, síkosak. A mellékutak a Dunántúl északi és déli területein, továbbá Solt és Kiskunhalas térségében jégbordásak, havasak, letaposott havasak, csúszósak. Hasonlóak az útviszonyok az alsóbbrendű utakon Sátoraljaújhely és Debrecen közelében, továbbá a Nyírségben. A látási viszonyok mindenütt kielégítőek, a szélmozgás gyenge vagy szélcsend van.

A társaság munkagépei továbbra is folyamatosan dolgoznak a járhatatlan utak felszabadításán, illetve a már megnyitott utak szélesítésén. Csütörtök reggeltől egészen vasárnap reggelig összesen csaknem 18 ezer munkaórát dolgoztak a cég hóeltakarításban és síkosságmentesítésben részt vevő járműi.

Járhatatlan utak, elzárt települések

Fejér megye

Járhatatlan út

6209 j. út, 24+500-26+400 km, Sárkeresztúr és Sárosd között

6219 j. út, 15+112–25+179 km, Mezőfalva-Sárbogárd között

Komárom-Esztergom megye

Járhatatlan út

1125 j. út, Bajna–Bajót között

1126 j. út, 1125-ös jelű út–Lábatlan között

1127 j. út, Tardos–Bikol között

8127 j. út, Kocs–Dad között, továbbá Bokod–Pusztavám között a megyehatárig

8134 j. út, Naszály–Grébicspuszta között

8135 j. út, Kömlőd–8154 kereszteződés között, továbbá Tatabánya térségében a 4+000 km-ig

8136 j. út, Kocs–Nagyigmánd között

8137 j. út, Tata–Kömlőd között

8155 j. út, Oroszlány–Kecskéd között

8207 j. út, Bakonysárkány–Kisbér között

8227 j. út, Bakonysárkány–Aka között

81132 j. út, Szőny, belterületi út

81144 j. út, M1-es autópálya–Bana között

Pest megye

Járhatatlan út

1116 j. út, Pilisszentlászló és a 11-es főút, a 10+300 – 19+297 km között

Somogy megye

Járhatatlan út

6522 j. út, Andocs–Nágocs között

6507 j. út, Somogyszil és a megyehatár között

Tolna megye

Járhatatlan út

6407 j. út, Fürged–Ozora összekötő út

Veszprém megye

Járhatatlan út

7311 j. út, Nagyvázsony–Vigántpetend összekötő út

Forrás: Magyar Közút

13.00

A honvédség vasárnap is segíti a közműszolgáltatások helyreállítását

A Magyar Honvédség katonái továbbra is folyamatosan részt vesznek a rendkívüli időjárási körülmények miatt kialakult helyzet felszámolásában, jelenleg a közműszolgáltatások helyreállításában segítenek több helyen - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) vasárnap az MTI-vel.

A közlemény ismerteti: a Magyar Honvédség (MH) 5. Bocskai István Lövészdandár két PTSZ-M típusú kétéltű lánctalpas járműve a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ibrány térségében segíti a vezetékek helyreállítását. A néhol másfél méteres mélységet is meghaladó vizes, mocsaras terület gyalogosan vagy egyéb járművel megközelíthetetlen, így biztonsággal csak a PTSZ platójáról tudnak dolgozni a szakemberek. Jelenleg az első magasfeszültségű távvezetékoszlopot próbálják helyreállítani, emellett azonban a több hektárnyi területen oszlopok sora dőlt ki, vagy került víz alá - írta a HM.

A Bocskai-dandár katonái immár harmadik napja segítenek több település áram- és vízellátásában. Két aggregátorral járják az áramszolgáltatás nélkül maradt területeket. Az egyik szerkezetet vasárnap a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Cigándtól 2 kilométerre található Szenna-tanyán vetették be.

A másik aggregátorral a bocskais katonák és az ÉMÁSZ Nyrt. szakemberei Tiszakarád utcáit járják azért, hogy az ott található transzformátorállomásokon keresztül árammal lássák el a lakosokat - tették hozzá.
A települések polgármesteri hivatalának dolgozói meleg ételt és szállást adnak a katonáknak - olvasható a HM közleményében.

Színesfémtolvajok nehezítik a vezetékek helyreállítását

Színesfémtolvajok nehezítik az áramszolgáltatás helyreállítását Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.

Az Észak-magyarországi Áramszolgáltató (ÉMÁSZ) Nyrt. vasárnap arról számolt be, hogy az időjárás miatt kritikus helyzetbe került térségben megjelentek a színesfémtolvajok, akik a földön fekvő vezetékeket próbálják eltulajdonítani. Az áramszolgáltató hangsúlyozta: ezzel a tolvajok nemcsak a helyreállítás eredményességét sodorják veszélybe, hanem saját testi épségüket is veszélyeztetik.

Dobi Tamás, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője vasárnap  az MTI-nek elmondta: a rendőrségre szombat este érkezett bejelentés, hogy Tiszacsermely térségében a leszakadt villanyvezetéket baltával darabolják. A megzavart két elkövető menekülés közben hátrahagyta a már szakaszolt huzalokat, illetve a baltát is.
A rendőrség lopás kísérlete miatt indított eljárást az ügyben, egyelőre ismeretlen elkövetőkkel szemben - tette hozzá a szóvivő.

12.45

Tovább csökkent az áram nélkül maradt települések száma

Tovább csökkent az áram nélkül maradt települések száma vasárnap. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében jelenleg 66 településen szünetel a szolgáltatás - közölte a térségi katasztrófavédelmi igazgatóság hivatalvezetője vasárnap délben az MTI-vel.

Tóth Gabriella elmondta: több helység is van, ahol már csak néhány háztartást érint az áramkimaradás. A magas és középfeszültségű hálózatok működésének visszaállítása komoly munkaerőt igényel, az E.ON Zrt. szerelőinek 270 kidőlt oszlopot kell helyreállítania.
A honvédségtől szombaton kapott lánctalpas is tovább dolgozik, a járművet elsősorban a nehezen megközelíthető, vizes területen használják - tette hozzá.

A főhadnagy elmondta azt is: a lakosság nagy része az áramkimaradáskor a hóban helyezte el a hűtő tartalmát, így nem érte kár, amíg a szolgáltatás visszaállt. Néhány háztartásnál a rendkívüli hideg időjárás ellenére azonban előfordulhat romlott élelmiszer; ezeket - a fertőzésveszély elkerülése érdekében - a NyírVV Kht. által működtetett állategészségügyi telepen lehet leadni.
A megyében már nincs lezárt út, a helyreállítás miatt szombat délután lezárt két útszakaszon is feloldották a tilalmat - tájékoztatott Tóth Gabriella.

Az ÉMÁSZ Nyrt. vasárnap arról tájékoztatta az MTI-t, hogy ellátási körzetében, Észak-Magyarországon tizennégy Bodrogközi település kivételével vasárnap délelőttre mindenhol helyreállt a szolgáltatás.
A Bodrogköz, Hegyköz, és Taktaköz áramellátását csütörtök óta mintegy 18 ezer fogyasztási helyen bénította meg a havazás és az orkánerejű szél, csaknem 60.000 lakos maradt áramellátás nélkül hosszabb-rövidebb időre. A szolgáltató minden emberét és eszközét a kritikus területre irányította, hogy a hibákat elhárítsák.

11.00

A vonatközlekedés kiszámítható, szinte minden vonat menetrend szerint közlekedik

Kiszámíthatóvá vált a vonatközlekedés vasárnapra az elmúlt napok rendkívüli, téli időjárása által érintett térségeiben is, szinte minden vonat menetrend szerint közlekedik - közölte a MÁVINFORM közleményben az MTI-vel.
Az országban nincsenek jelentősebb késések és fennakadások a Nyíregyháza-Záhony és a Budapest-Székesfehérvár vonal kivételével.

ABudapest-Székesfehérvár vonalon átmenetileg okozott késéseket egy Budatéténynél meghibásodott szerelvény, amelyet röviddel tíz óra után sikerült elvontatni. Így mindkét vágányon megindult a vonatközlekedés Háros és Nagytétény-Diósd állomás között. A jelenleg tapasztalható átlagosan 20-30 perces késések még a délelőtt csökkennek, és kora délutánig helyreállhat a menetrend szerinti közlekedés a Budapest-Székesfehérvár-Gyékényes vonalon is.

Nyíregyháza és Záhony között a felsővezeték-hálózatot szombaton délután sikerült megjavítani. Vasárnap reggeltől a menetrendben meghirdetett vonatok közlekednek, azonban a vasútvonal néhány állomásán - a térség áramszolgáltatásának hiánya miatt - a biztosítóberendezéseket nem sikerült teljes mértékben helyreállítani, ezért ezen a szakaszon a vonatok átlagosan 20-30 perces késést gyűjtenek össze - ismertette a MÁVINFORM.

Délutántól ismét díjfizetősek a hazai autópályák

Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. (ÁAK) az utak helyreállítása és a forgalom megindítása miatt visszavonja korábbi intézkedését, melyben átmenetileg díjmentessé tette a hazai díjköteles autópályaszakaszokat - közölte a cég vasárnap az MTI-vel.

Ennek értelmében vasárnap délután két órától újra csak érvényes úthasználati jogosultsággal lehet igénybe venni a díjköteles hazai útszakaszokat. Az ÁAK Zrt. arra kéri az útnak indulókat, hogy e-matricájukat már a díjköteles szakaszra történő felhajtás előtt vásárolják meg.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által szervezett önkéntesek havat lapátolnak Bábolna és Tatabánya között az M1-es autópályán 2013. március 16-án (MTI-fotó: Kallos Bea)

10.00

Estig érvényben van a kamionstop

Honlapján hívta fel a 7,5 tonna megengedett össztömegű és a veszélyes árut szállító közúti járművek vezetőinek figyelmét a rendőrség arra, hogy a hétvégére vonatkozó kamionstop vasárnap 22 óráig érvényben van.

Ugyanakkor a rendkívüli időjárási körülmények miatt az utak mellett leállított kamionok és járműszerelvények vezetői gépjárműveikhez visszatérve, azokkal az első pihenőhelyig közlekedhetnek - áll az Országos Rendőr-főkapitányság police.hu-n olvasható közleményben.

07.45

Szombat éjszaka óta nincs elzárt település az országban

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. szombat éjszakára kiszabadította az összes, a hó fogságába esett települést. Ugyanakkor még vasárnap reggel is 24 alsóbbrendű, kisebb úthálózati szereppel rendelkező mellékút járhatóvá tételén dolgoznak a szakemberek, emellett a korábbi hófúvások, havazások és reggeli fagyok utolsó nyomait is igyekeznek eltüntetni a 30 ezer kilométeres országos közúthálózatról.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. szombat éjszakára felszabadította az összes elzárt települést. Péntek késő délután még közel 200 járhatatlan út volt, vasárnap reggelre viszont már csak 24, vagyis több mint 170 utat tett járhatóvá a hófúvások elállása után a közútkezelő. A társaság munkagépei éjszaka és a reggeli órákban is folyamatosan dolgoztak, illetve dolgoznak az utak felszabadításán, Fejérben 1, Komárom-Esztergomban 14, Győr-Moson-Sopronban 2, Somogyban 2, Tolnában 2, Veszprém megyében 3 út járhatatlan még.

Az utak felszabadításán kívül a már járhatóvá tett utakon is folyamatosan dolgoznak a szakemberek, mivel a korábbi hófúvások és havazások nyomán Komárom-Esztergom megyében, valamint Sárbogárd és Marcali környékén jégbordás, Veszprém térségében pedig hóbordásak a főutak. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának vasárnap reggeli jelentése alapján a mellékutak Komárom-Esztergom és Somogy megye területén, valamint Győr, Csorna, Pápa, Sárbogárd és Solt környékén többnyire jégbordásak, a Bakonyban hóbordásak, Tolna és Fejér megyében, valamint Sárvár és Kiskunhalas tájékán pedig letaposott havasak a mellékutak. Az északkeleti területeken Nyékládháza térségében lefagyásoktól jeges, Debrecen térségében pedig letaposott havas mellékúti szakaszokra kell számítani. Sátoraljaújhely, Vásárosnamény és Mátészalka környékén jégbordás, Nyíregyháza körül pedig deres az alsóbbrendű utak burkolata.

Ugyanakkor a főutak általában szárazak, a mellékutak Nógrád és Heves megyében, az Alföld nagy részén, a nyugati határszél közelében és Baranya megye déli felén szárazak.

Az egyes területeken tapasztalható téliesebb útviszonyok miatt a Magyar Közút Nonprofit Zrt. arra kéri a közlekedőket, hogy a mai napon is fokozott óvatossággal vezessenek, mielőtt útnak indulnának, mindenképpen tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról.

Forrás: Magyar Közút

Hatvanhat településen nincs még áram Szabolcsban

Folyamatosan csökken az áram nélkül maradt települések száma, de hatvanhat településen egyáltalán vagy részben nincs áramszolgáltatás Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében - közölte a térségi katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője vasárnap reggel az MTI-vel.

Takács Judit elmondta: az E.ON által szolgáltatott adatok alapján az üzemzavar több mint 35 ezer fogyasztói helyet érint, ami több mint tízezerrel kevesebb a szombat este közölt adatoknál. A helyreállítási munkálatok során előfordult, hogy az adott településre már visszakapcsolták az áramot, azonban a kisfeszültségű hálózat hibája miatt a lakosság mégsem volt ellátva.

A megye valamennyi településen megoldották a vízellátás és a szennyvízelvezetés problémáit. Az összesen 83 melegedőhelyet 765-en keresték fel a rendkívüli időjárás kezdete óta és nyolc embernek volt szüksége elhelyezésre - ismertette a hadnagy.

A MÁV Zrt. tájékoztatása szerint a Nyíregyháza-Záhony és a Nyíregyháza-Szerencs vasútvonalon dízelmozdonyok vontatják a szerelvényeket. A vonatok csökkentett számmal, de szállítják az utasokat - tette hozzá Takács Judit.

A megye tűzoltóit az elmúlt huszonnégy órában legtöbbször árokba csúszott járművekhez, valamint úttestre dőlt, leszakadt faágak eltávolításához riasztották.

Már a 81-es út sincs lezárva

Már a 81-es út sincs lezárva - derül ki a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság vasárnap hajnali közleményéből.

Eszerint a személygépkocsik és a teherjárművek immár ezen az úton, a Komárom-Esztergom megyei szakaszon is közlekedhetnek, Győr és Székesfehérvár felé egyaránt. A közútkezelő munkagépei balesetmentessé tették az utat.

Az 53-as és 54-es kilométerszelvények között még beszűkül az úttest, de korlátozott sebességgel járható - áll a rendőrség honlapján olvasható közleményben.

Megnyitotta a rendőrség az M1-es autópályát Hegyeshalom irányában

A rendőrség megnyitotta az M1-es autópályát Budapesttől Hegyeshalom irányában - jelentette be az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata vasárnap hajnalban.

A rendőrségi honlapra feltett közlemény arra kérte a járművezetőket, hogy óvatosan, körültekintően haladjanak.

Szombat éjjel az autópálya Győr felé vezető szakaszán még a 67-es és 85-ös kilométerszelvények között dolgoztak az út járhatóvá tételén.

Az M1-es Budapest felé vezető oldalán - rendőri felvezetéssel - a forgalom már korábban megindult.

Budapest felé rendőri felvezetéssel megindult a forgalom az M1-es autópályán

Az M1-es autópálya Budapest felé vezető oldalán rendőri felvezetéssel a forgalom megindult - közölte szombat éjfélkor az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata.

Jelezte azt is, hogy az autópálya 81. kilométerszelvényének körzetében a belső sávot az Állami Autópálya Kezelő Zrt. folyamatosan tisztítja a hótól.

A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság nem sokkal korábbi közleményében szintén azt írta, hogy a hómarók tisztítják, szélesítik a pályatestet a körzetben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!