Hírek

2013.07.30. 16:33

Húsz éve működik a képespusztai alkotótábor

Húsz éve működik a képespusztai alkotótábor, az Arany iskola diákjai hétfőn jöttek haza, jelenleg a Rudas középiskolásai töltenek ott el egy programokban, élményekben gazdag hetet.

Kőhalmi Kálmán

Az alkotótábor szakmai munkájának irányítói: Dancs Esztella (középen) és Horváth Zsuzsanna rajztanárok

A képespusztai alkotótábor vadregényes környezetben a Mecsekben, Orfűtől, Abaligettől, Kántól nem messze egy néhány házból álló településen jött létre húsz évvel ezelőtt. A környezetet az Arany iskola pedagógusai, elsősorban a két kezdeményező, Horváth Éva és Németh Márta a segítő szülőkkel, a táborozókkal (az éppen aktuálisokkal és a támogatóként visszetérőkkel) közösen alakították ki.

A nomád körülmények azonban nem sokat változtak, a tábor lakói most is elsősorban katonai sátrakban alszanak, emeletes ágyakon, a vizet azonban már a napenergia hasznosításával  melegítik. A gyerekek számára ezek a szokatlan körülmények és az, hogy számos házkörüli munkában szerepet vállalhatnak, élményt jelentenek.Ahogy a csodálatos mecseki táj is. Számháborúzáshoz elég néhány métert megtenni az erdőben. Kellemes túraútvonal vezet Kánba, az ország egyik ékszerdobozának tartott kis faluba. (Múlt héten a kánikula miatt ez a túra elmaradt.) A szervezők úgy intézik, hogy az oda- és visszautat biztosító autóbusz több napra ott is maradjon, így a résztvevők háromszor is strandolhattak Orfűn.

A strandolások azonban nemcsak a hűsölést, szórakozást szolgálták. Minden alkalommal eltérő feladatok várták a különböző rajzeszközökkel felszerelt táborozókat.  Ahogy természetesen a Zsolnay művészeti negyedben is, a gyönyörű épületek, kerámiák, kézműves tevékenységek megtekintése mellett önálló alkotásra is módjuk nyílt. Kerámiákat festhettek a vállalkozó szelleműek, és a negyed gazdag formavilágát rögzítették rajzaikkal. Így munkáik, melyeket kiállításokon mutatnak be évről évre a szervezők az Arany, a Rudas iskolákban és a Szivacs Galériában, valamint Kánban, az alkotótábor eseményeinek lenyomata is.

A tábor húsz éve alatt sokakban okozott függőséget. Kialakult  egy baráti kör, amely rendszeresen találkozik is a sátorállító-bontó táborokban. A közelmúltban pedig egy retro táborban idézték meg az elmúlt  húsz évet. Ez a siker kulcsa is. Az anyagi feltételek előteremtését, pályázatokon való részvételt, támogatások gyűjtését az Iskolánkért, iskolai tábor létesítésért alapítvány végzi, amelyben már a második generáció képviselteti magát: volt táborozók, baráti körük. A háromfős kuratórium tagjai: Bősze Lajos, Dancs Esztella, Horváth Zsuzsanna, akik ellenszolgáltatás nélkül,  pontosabban a  tevékenység okozta öröm érdekében végzik munkájukat.  Szeretnék elérni, hogy minél több gyermek élvezhesse a tábor kedvező adottságait, az általuk biztosított szakmai, alkotótábori programokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!