Hírek

2016.06.12. 18:35

Ezer kerékpáros indult útnak szombaton a Városháza térről

Dunaújváros - Az időjárás ezúttal kegyes volt a kerekezőkhöz, akik vidáman tekerték le a hagyományos városi, immáron 32. alkalommal jelentkező Bringatúrát.

Szabó Szabolcs

Május közepén a zord időjárás miatt kellett elhalasztani a városi nagy közös tekerést, így nem véletlen, hogy a szervezők szombaton reggel az eget kémlelték, miközben szépen gyarapodott a bringás közösség a Városháza téren.

A RIO Klubnak köszönhetően ezúttal több - leendő - olimpikon is biztatta és segítette a túrázókat.

A kollektív bemelegítés során vállalt szerepet Péni István sportlövő. A nyújtó és lazító testgyakorlatok után rendőri felvezetéssel, és nagy bringás csilingeléssel indult útnak a közel ezer résztvevő.

A rajt után alig telt el bő fél óra, az első fecskék már megjelentek szőlőhegy magasságában.

Délelőtt tíz órára a mezőny középső derékhada is megérkezett a faluba. Mezőfalván egyórás pihenővel regenerálódtak a túra résztvevői.

Lemes Krisztián (középen)12 éve gyűri speciális bringájával a huszonnyolc kilométeres távot. Szombaton Csomor Péter segít neki a fékállításban
Fotó: Horváth László

Az indulás előtt az utolsó igazítások a kutyuson - fő a biztonság
Fotó: Hankusz Kálmán

Sokan a magukkal hozott piknikkosarakból töltődtek fel a visszaútra szükséges energiával, de nagy volt a forgalom az üdítős sátraknál és a szervizeknél is.

Herczeg Ferenc és Tóth Tibor kerékpárszerelő szakemberek rendszeres résztvevői a nagy tekerésnek. Tapasztalatuk szerint felkészültek a bringások, csak kisebb olajozásra, váltóállításra, fékigazításra volt szükség.

Sok alkatrészt bekészítettek. Még defektet is képesek rövid idő alatt javítani - hívták fel a bicajosok figyelmét. Akinek pedig nem akadt szerelni valója, az kellemesen eldőlhetett a park friss füvében, vagy éppen megbeszélhette az útközbeni élményeket. Így tett az egy osztályba járó, de különböző helyről indult gyerekcsapat Gyenei Armand, Kiss Kevin, Kozma Zalán, Széles Csoma, Papp Dominik is. Az ötödik osztályos tanulók között némelyik már hat éves kora óta tekeri a pedált. Találkoztunk olyan családdal is, ahol nem bízták a véletlenre az ifjú utód megérkezését Mezőfalvára. Az anyuka elektromosan rásegített kerékpárjához fix rúddal rögzítették a gyerkőc bringáját. A jó példa után talán nem is meglepetés, hogy balesethez a faluig tartó úton nem kellett segítséget igénybe venni - tudtuk meg a biztonságra figyelő szolgálattól.

Hasonlóan pozitív tapasztalatokat összegezhettek a szervezők a Városháza téren is, ahol már várták legfrissebb és leggyorsabb kerekezőket. A sprinterek után beérkezett a mezőny népesebb fele is, ám a tombolasorsolással természetesen megvárták a megfontoltan tekerőket is.

A hagyományokhoz híven szombaton is minden résztvevő az indulás előtt egy karszalagot kapott a regisztrációnál, amely egyben nevezést is jelentett a már fent említett tombolasorsolásra.

A 32. Bringatúráról nem csak a nyertesek távozhattak elégedetten, hanem minden résztvevő, aki sportosan töltötte a szombat délelőttöt.

A nagy közös városi tekerés minden bizonnyal jövő tavasszal vagy a nyár elején ismét várja majd a város és a környék bringásait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!