Hírek

2013.09.27. 17:55

Idénynyitó a borbarátoknál - A Buzás Pince mutatkozott be

A Dunaújvárosi Borbarát Klub szezonnyitó összejövetelén a kötcsei Buzás borokat ismerhették meg a résztvevők. A tagok szerdán a Corner Café különtermében találkoztak.

Agárdy Csaba

Buzás János, a Buzás Szőlőbirtok Kft. tulajdonosa magasra tette a lécet a szezonnyitón. Nemcsak azzal, hogy kiváló borokat mutatott be, hanem az előadásmódjával, hiszen mindenki számára közérthetően, nem a megszokott tudományos módon beszélt a borokról. Ahogy fogalmazott, tőle senki sem fog olyanokat hallani, hogy most mandula, vagy éppen sárgabarack ízt kell érezniük.

- Nem hiszek ezekben a kifejezésekben, egy a lényeg: aki kóstolja a bort, az mit érez és ízlik-e neki. Másról nincs értelme beszélni.

Buzás János önkritikus önmagával, időnként önironikusan, nagyon jó humorral beszélt a borairól. Például, amikor a 2011-es fehér cuvée-t mutatta be, így ajánlotta a társaság figyelmébe: - Azért van ez a 2011-es borom, mert mérsékelt volt iránta az érdeklődés, de bízom benne, hogy emberi fogyasztásra alkalmas. Ez egy olyan cueve, hogy ami bort találtam a pincében, azt összeöntögettem.

Persze valószínű, ebben az összeöntögetésben némi túlzás rejlik, mivel remek volt a királyleánykából és chardonnayból ötvözött bor.

Buzás János szívesen állt lapunk rendelkezésére is.

- Mezőgazdasági gépészmérnök vagyok, de sosem dolgoztam a mezőgazdaságban. A gumiiparban tevékenykedtem, volt egy hálózatom kilencvenöt alkalmazottal. Amikor nyugdíjba mentem, három évvel ezelőtt, eladtam az üzletrészemet, és úgy döntöttem, borászkodni kezdek. Úgy gondoltam, hogy addig is aktív életet éltem, ezután is el kell foglalni magamat. Rögtön felépítettem a borászatomat. A mottómat Márai Sándortól kölcsönöztem: ha öreg leszek, pincét veszek. 2011 nyarán volt az első kapavágás és augusztusban már fogadtam az irsai olivért.

A legjobb üzlet a lábon eladott bor, vagyis az, amit a pincében elfogyasztanak (Fotó: www.buzasborok.hu)

A borásztól megtudtuk még, hogy szőlőműveléssel nem foglalkozik. - Helyben veszem a szőlőt, elsősorban irsai olivért, királyleánykát, olaszrizlinget és chardonnay-t és általában cuvéeket készítek. Azért döntöttem amellett, hogy a szőlőt vásárolom fel, mert ennek van egy előnye, azt veszem meg, amit akarok, nem vagyok kitéve az időjárás kényének-kedvének.

Hároméves a Buzás pince, tehát még kimondottan fiatal pincészetről van szó, ami akkor alakult, amikorra a hazai piacot felosztották, mondhatnánk: a borászok már kiosztották egymás között a lapokat. Ilyen helyzetben, hogy sikerült piacot találnia magának? - kérdésünkre a borász így válaszolt: - Nagyon nehéz a piacra betörni, de a jó előbb-utóbb megtalálja a helyét. Ha szabad szerénytelennek lenni, van több érmes borom, de szerintem az érmek önmagukban semmit sem érnek. Egy bor attól jó, hogy annak, aki fogyasztja ízlik-e, vagy sem. A piacon minden "hangszeren " játszom, a pincémben van borkóstolás, borvacsorák, mert a legjobb üzlet a lábon eladott bor, vagyis az, amit a pincében elfogyasztanak. Egyébként tényleg nehéz a piacot megtalálni, de üzletekben, éttermekben is kaphatók a boraim.

Gépészmérnökként hogyan tanulta meg a borász mesterséget az is gyorsan kiderült:

- Tényleg nem régen köteleztem el magam a bor mellett, korábban még borivó sem voltam, inkább egy-egy pohár sört ittam meg. De érdekelt a borászkodás, így önmagamat képeztem. Van egy segítségem, egy kiváló szakember, akinek nagyon jó "szája " van, vagyis remekül megérzi, hogy mi a jó és mi nem, és ez a cuéve készítésénél nagyon fontos.

A borklubban bebizonyosodott, hogy Buzás János és segítője tényleg remekül megérzi mi a jó és mi a rosz, mivel szerdán este csak remek borokat kóstolhattunk.

 

Négy új tagja van a borklubnak

A szerda esti találkozón a borklub létszámban bővült. Grábics Gábor elnök bejelentette, hogy négy borkedvelőt vettek soraikba. – Az új tagoknak bizonyítaniuk kell az érdeklődésüket a bor iránt, ami azt jelenti, hogy korábban rendszeresen kellett látogatniuk a klub rendezvényeit, emellett még két ajánlóra volt szükség. A Dunaújvárosi Borbarát Klub négy új tagja: Csikós Tibor, Fogas András, Kapuvári Ferenc és Králl Zoltán.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!