Hírek

2014.03.19. 16:15

Idő előtt elkészülnek a városközpont átépítésével

Dunaújváros - A városközpont átépítésének jelenlegi állásáról, a munkafázisok üteméről és az életbe lépő forgalmi változásokról tartottak szerdán helyszíni tájékoztatást a sajtó képviselőinek.

Gallai Péter

Fotó: Ady Géza

A találkozó a hétfő óta járműforgalom elől elzárt és már fel is bontott Városháza téren volt, ahol Sági Péter, a Dunaújvárosi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. vezérigazgatója bemutatta azokat a színes táblákat, amelyekből huszonötöt helyeznek ki a tér és a beruházásokkal érintett területeken, ezeken a forgalmi rend változások, a parkolási rend, valamint az intézmények gyalogos megközelítési lehetősége szerepel. A több helyszínen zajló munkákon van, hogy száznál is többen dolgoznak, s mint Sági kiemelte: az alvállalkozók a helyi cégek mellett húsz kilométer sugarú körből kerülnek ki, például Dunaföldvárról.

Majd a vezérigazgató vezetésével végigmentünk a beruházás egyes elemein. Az épülő körforgalomnál már csak egy közműkiváltás van hátra, ami a héten elkészül, utána látványosan felgyorsul a munka, az útpálya két-három hét alatt elkészül, az itt létesülő parkolók pedig május végére. A kormányablaknál a belső munkákkal egyidőben már építik a parkolókat, utóbbit április 4-re tervezzük átadni, így ezt a területet tudjuk először megnyitni, majd sorban jön a többi rész.

Megtudtuk azt, hogy a városháza mögötti parkolót,ami a projektben nem szerepel, az önkormányzat újíttatja fel, és hamarosan elkészülnek a tervek a múzeum mögötti garázsok elbontására. Utóbbiak helyén vagy parkolók épülhetnek, vagy az új dísztérhez csatlakozhatna a terület.
A vezérigazgató a C-szárny, azaz a volt színházterem kapcsán megjegyezte, hogy menet közben itt szembesültek a legtöbb problémával: Sajnos kiderült, hogy az épület nem úgy lett megépítve, ahogy tervezték. Tegnap például találtak egy pillért, amiben nem volt vasalat. Ahol alapnak kellene lenni, ott nincs, ahol meg nem szükséges, ott öt méter mély a beton. A statikai gondok megoldása után már itt is látványos lesz az előrehaladás.

Kérdésünkre, hogy a plusz munkákat miből finanszírozzák, azt mondta, a projekt költségvetéséből öt százalékos tartalék alapot kellett képezni, ez bőven fedezi ezeket a költségeket.

Sági Péternek felvetettünk egy általa is jogosnak tartott olvasói észrevételt, miszerint a Vasmű úti jelzőtáblákon is egyértelművé kellene tenni, hogy a Városháza tér felé már nem lehet kanyarodni. Ebben már intézkedést kért a kivitelezőtől.


A közel 1,8 milliárd forintos beruházás végső befejezési határideje augusztus 31., de Sági Péter azt mondta, jelen állás szerint július elejétől már csak olyan munkák lesznek, elsősorban elszámolások, amiből a lakosságsemmit nem fog észrevenni. Elhangzott az is, hogy az épülő játszóteret a Máltai Szeretetszolgálat üzemelteti majd, ami állandó felügyeletet jelent majd a bekerített, kamerával megfigyelt, kiszolgáló épülettel is ellátott, modern játékokkal felszerelt területen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!