Hírek

2013.11.21. 19:50

Fényhangzörej popritmusban - Folytatódott az Éjszakai Átszálló

Igazi „nagy neveket” kínált csütörtök esti programözönében a Kortárs Művészeti Intézet Éjszakai átszállója.

Szabó Szabolcs

Öt átszállásból immáron a másodikon is túl vagyunk az Idővagonban. A Kortárs peronjáról jelentjük.

Várnai Gyula és művészkollégái ezúttal sajátos Móder-freskót rajzoltak meg árnyjátékukkal a Kortárs Művészeti Intézetben (Fotó: Ady Géza)

Az öt átszállónap egy rendhagyó utazás Dunaújváros történetében: 2013. november 20-án 1953. november 20. irányába indul az első Idővagon (ezt a címet viseli az idei sorozat), 24 óra múlva már 1963. november 21. a végállomás? majd nap nap után ehhez hasonlóan változik az úticél – olvassuk az Éjszakai Átszálló menetlevelében a második, azaz a ´60-as éveket újrafeldolgozó nap estéjén. Közben Oláh Dezső, a nemzetközi hírű zongoraművész, és jegyezzük meg büszkén: a Sándor Frigyes Zeneiskola fiatal pedagógusa repíti el a Kortárs Művészeti Intézet kihelyezett restipresszójában (értsd: büfé) sűrűn fejbólogató közönséget.

A zongora után átszállunk az Uitz Terembe, ahol egy különleges fény-hang-árnyék játék keretében sztoriznak a művésztársak és kollégák Móder Rezsőről, aki egy-egy beugrás erejéig önmagát is parodizálja.

Képversek, fémzene zörejekre hangolva – közben Páhi Péter és Páhi Fekete Noémi bábjátéka idézi fel a kis Rezsőke mindennapjait a ´60-as évekből és egy különleges tudósítást is kapunk, homokrajz segítségével: milyen is egy igazi performanszba öltött pentelei disznóvágás. Nem árulunk el nagy titkot, ha közöljük: azon a kalandos napon háromszor szállt ki a mentő a véres tetthelyre. A bravúros fényjáték után pedig már Frenk, azaz Torma Gábor hangolta be gitárját, és idézte fel a legfinomabb Tom Waits- és Prince-féle, meg a klasszikus sanzon- és kabaréhagyományokat.

Torma Gábor, Frenk az Éjszakai Átszállón csütörtök este lépett fel

A folytatásban már a hálókocsit nézegettük, ám érkezett a különutas lemezlovas, a hazai elektronikus szcéna egyik sajátos figurája, Dj. Mesterházi, aki nem először mutatkozott be Dunaújvárosban. Szerény véleményünk szerint ezúttal is remekül vizsgázott.

Lassan fáradó, de folyamatos átszállásunk pénteken, szombaton és vasárnap folytatódik. A frissen érkező utasokkal közölnénk, a programsor csak erősödni fog a következőkben. Találkozzunk pénteken, a ´70-es években!

 

A pénteki menetrend

18 óra: a ´70-es évek zongorán Oláh Dezső szerint. 19 óra: Lejárt jóslat – Kásás Maszat műhelyfoglalkozása. 20 óra: Kirúg Hümér koncert.
21 óra: Dalai Dávid koncert.
22 óra: Horváth Tibor csatlakozása Berlinből
22 óra: Kília & Malwyn: Mariposa Soul Club ´7.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!