Hírek

2014.12.16. 18:50

Több százan tüntetettek a főiskola előtt

Dunaújváros - Az országos demonstráció-sorozathoz csatlakozva kedden este a főiskola előtt - több száz ember tüntetett Nincs hova hátrálnunk! mottóval.

Szabó Szabolcs

Az Orbán-kormány lemondását követelte mintegy 250-300 tüntető kedd este a főiskola előtti téren szervezett demonstráción. A szervezők szándékuk szerint a novemberi Közfelháborodás Napja címmel meghirdetett megmozduláshoz hasonlóan ezúttal is az országosra tervezett Nincs hova hátrálnunk! mottóval jelentkező tüntetéssorozathoz csatlakoztak. A főiskola előtti téren felszólalók bírálták a kormány gazdaság és oktatáspolitikáját, a korkedvezményes nyugdíjazás lehetőségének eltörlését.

Az ötven perces demonstráción egyik kiemelt témája volt a devizahitelesek helyzete. Pochner László korábbi közgyűlési képviselő, aki mint fogalmazott, egyszerű dunaújvárosiként szólalt fel, úgy vélte, hogy a jelenlegi és a korábbi Orbán-kormány csak intézkedései főként a tehetősebb devizahiteleseket segítették, és sem az árfolyamgát, sem a forintosítás nem lesz tisztességes és elengedő megoldás családok százezrei számára.

Este hat óra előtt néhány perccel közel száz fő várta a demonstráció kezdetét a főiskola előtti téren. A szervezők a Facebook-on közzétett felhívásban ezúttal is arra kérték a résztvevőket, hogy a pártsemleges megmozdulásra senki ne érkezzen pártzászlóval. Ennek megfelelően a tüntetés kezdetekor csak egy, a Bánki középiskola gimnáziumi képzésének megszüntetése ellen rendezett tüntetésről már ismert „Az igazságból elveszett az I” feliratú molinót feszítettek ki a résztvevők.

A demonstráció, a főszervező Varga Éva köszöntője után a beszédekkel folytatódott. A Jenő bácsiként felszólaló úr szerint az első Orbán-kormány 1998-ban drasztikusan csökkentette a nyugdíjakat, most pedig arra kötelezné a fiatalabb generációkat, hogy tartsák el a nyugdíjas családtagokat. Ám mindez lehetetlen, hiszen a fiatalok helyzete kilátástalan.

Pochner László a devizahitelesek helyzetét értékelve arra jutott, e pénzügyi termék bevezetése miatt az első Orbán-kormányt terheli a felelősség, hiszen a devizahitelek bevezetését 2001-ben a Járai Zsigmond vezette MNB engedélyezte. Pochner véleménye szerint az eddig meghozott intézkedések csak a tehetősebb hiteleseken, így például a politikusokon segítettek, és sem az árfolyamgát, sem a hitelek forintosítása nem ad megfelelő választ e milliókat megnyomorító problémára. Pochner László a kabinet oktatáspolitikáját is bírálta, szerinte a kormány a tudásalapú társadalom helyett cselédtársadalmat kíván kialakítani. Kuminka György beszédében a kormány azonnali lemondását követelte, közben a mintegy 250-300 fős tömeg válaszul skandálta: elég volt!

A tüntetés felszólalói szót emelték még a különadók, a napokban bejelentett útdíjak, köztük a Pentele híd fizetőssé tétele, valamint a fiatalok tervezett drogtesztje ellen is. A beszédek után Varga Éva köszönetet mondott az adománygyűjtő akcióban részvevőknek, amelyen főként tartós élelmiszert, ruhát, játékokat gyűjtöttek a rászorulóknak. Hét óra előtt néhány perccel a tüntetők menetoszlopa a Szórád Márton út, Dózsa György út és a Vasmű út érintésével a Fidesz helyi szervezetének irodája elé vonult. Itt már szervezet keretek között nem szóltak a demonstráció résztvevőihez, akik közül páran mécsest gyújtottak. A tüntetés este fél nyolc előbb ért véget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!