Hírek

2015.10.28. 15:23

A 90 éves Panni nénit 15 unoka és 26 dédunoka köszöntötte

Dunaföldvár - Kilencvenedik születésnapján otthonában virágcsokorral köszöntötte Papp Lászlóné Fornok Anna nénit Dunaföldvár polgármestere, Horváth Zsolt.

L. Mészáros Irma

Az ajándékokat és az Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt oklevelet Ráczné Méhes Györgyi, a Polgármesteri Hivatal anyakönyvvezetője adta át az ünnepeltnek a múlt héten.

Panni néni jó egészségben, friss szellemben érte meg ezt a napot. Az igazi köszöntés egy ünnepi ebéd keretében szombaton volt szűk családi körben. Negyvenhatan ülték körül az asztalt, pedig külföldön élő lánya és családja, összesen tizenketten hiányoztak. A Békés megyei gyökerekkel rendelkező asszony ugyanis hat gyermeket nevelt fel, s tizenöt unokája, huszonhat dédunokája van. Harminchárom éves a legidősebb, s éppen most indult el a legkisebb, az egyéves - örömködik a dédnagymama. A köszöntés pillanatában meg ott sertepertél körülötte Máté, a négyéves. A mama aggódós - mondja a két lánya, Kati és Éva. Ezért ha hosszú úton van valamelyikük, jelentkezni kell, hogy hazaért. Éppen vár is egy hívást a születésnapos, mert az Ausztriában dolgozó unoka most tart hazafelé Dunaújvárosba. S nem kell sokáig várnia, csörög a telefon.

Papp Lászlóné mögött két lánya áll, Mátyás Istvánné Éva, valamint Adorján Józsefné Katalin

- Ez a ház olyan menedék is volt mindig. Ide költözött az a gyermek vagy unoka, aki házépítésbe fogott, akinek leégett az otthona, aki elvált, vagy bármi problémája volt. Még a dédunokát is rá lehet bízni egy-két órára mesélik.

Panni néni a hosszú élet titkát a sok gyermekben látja. Aki sokat szül, hosszabb életet él olvastam valahol, mondja, s hozzáteszi azt is, hogy az örökség is jó, hiszen mindkét nagyapja, s egyik nagyanyja is megélte a kilencvenegy éves kort.

Beszélgetés közben hol mosolyogva, hol kacagva, hol kicsit elszomorodva mesél életéről. A hatos út építésekor, 1951-ben kerültek Gyomaendrődről a Dunántúlra, mert férje és annak testvérei húsz lóval a főút építésénél vállaltak munkát. A felüljáróktól a földet mind a mi lovaink hordták el kordén - emlékezik az asszony. Volt stráfkocsijuk, hintójuk. Először Pentelén laktak, a volt téglagyárnál. Később hintón a férje hordta a vasmű vezérigazgatóját. A lovakat államosították, s ´56-ban költöztek Dunaföldvárra, majd kimentek Daruba egy tanyára gazdálkodni. Szőlőt műveltek, nyolc óriási fóliasátor alatt paprikát, paradicsomot termesztettek. Később aztán dolgozott az ÁFÉSZ nyomdájában és bambiüzemében.

Sok mindennel foglalkoztak, a gyerekeket föl kellett tisztességesen nevelni - mondja, s büszke, hogy nem is szenvedtek hiányt. Szépen járatta az öt lányt, korán vettek tévét, majd gáztűzhelyt, mosógépet.

Az élet azonban hozott szerencsétlenséget is. Harminc évvel ezelőtt motorbalesetben meghalt a férje, majd az alattomos kór három hét alatt elvitte az Amerikában élő lányát. Elfogadja az élet örömeit, de csapásait is.

Elfogadta s megszokta, hogy naponta háromszor szúrnia kell magát, mert már húsz éve cukorbeteg. Pontos napirendet tart, amiben mindennek van helye és ideje. Tesz-vesz egész nap, bár lányai és unokái sok mindenben segítik. Panni néni úgy sorolja a napi beosztását, hogy elámulunk. Minden nap ötkor ébred, kicsit pihenget még, majd felkel, megeteti három cicáját, mér, szúr, megreggelizik, behozza a Dunaújvárosi Hírlapot. Örül, hogy mióta előfizeti, nyolc órakor már mindig a kezébe veheti. Dicséretet kap lapunk. Szakértő olvasóként sokszínűnek, érdekesnek tartja a témákat. Minden este hattól kilencig tévét néz. Sosem tovább. Délutánonként szeret olvasni. Jókai a kedvence, de élvezi a szerelmes bestsellereket is - s végigmutat a jól megrakott könyvespolcon. A fotel melletti kisasztalon egy félig kivarrt gyönyörű hímzéses asztalterítő. Éppen ezen dolgozik. Fürgén felugrik, és előveszi a komódból a kalocsai mintásat, a fehérrel-arannyal kivarrt karácsonyit. Kati lánya még hozzáteszi, hogy minden gyereke és unokája megkapta ugyanezekből a stafírungot.

Szép hímzések, precízen kivarrva. Szép, gazmentes az őszies virágoskert is. Egész nyáron ő kapálta. A verandán virágzó muskátlik, óriási kaktuszok, egy éppen nyílik. Szépek a kilencvenéves asszony vonásai, mosolya, keze, s szellemi frissessége elbűvöli a vendégeket. Így érdemes megöregedni gondoljuk! De ki itt az öreg?

A születésnapos a polgármesterrel többek között a szőnyegszövésről, a hájaskifli készítéséről beszél, vagy arról, hogy a rántottcsirke májjal összekapcsolt szárnya a kedvence. Huncutul kacag intim emlékeket idézve. Majd megígérik egymásnak, hogy a százéves születésnapon nagy, városi bulit csapnak ennek tiszteletére.

Isten éltesse, Panni néni!




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!